lefkada-news

Μ. Δαμανάκη: Ανάγκη για υποστήριξη της έρευνας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας

«Γέφυρα μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής έρευνας και μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη του τομέα, αποτελεί η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Υδατοκαλλιέργεια (European Aquaculture and Innovation Technology Platform, ΕΑΤΙΡ)», ανέφερε η αρμόδια για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Επίτροπος, κα Μαρία Δαμανάκη, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

Με την ερώτησή του, ο κ. Τσουκαλάς θέλησε να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα διετούς λειτουργίας της Πλατφόρμας, τη συνεισφορά της στην επιστημονική έρευνα καθώς και τις ερευνητικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Η ΕΑΤΙΡ, ένα φόρουμ που απευθύνεται σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους του κλάδου, ιδρύθηκε στο πλαίσιο προώθησης της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ με κύριους στόχους τη δημιουργία ισχυρής σχέσης ανάμεσα στην υδατοκαλλιέργεια και τον καταναλωτή, τη διασφάλιση βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας που θα καλύπτει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα καθώς και την εδραίωση της σημασίας της υδατοκαλλιέργειας στην κοινή γνώμη. Στην EATIP συμμετέχουν ερευνητικά κεντρα από όλη την Ευρώπη, διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αλλά και μία από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Η κα Δαμανάκη, στην απάντησή της, ανέφερε ότι η συμβολή της Πλατφόρμας είναι πολύτιμη για τον εντοπισμό των ερευνητικών αναγκών του κλάδου καθώς και για την διατήρηση των επαφών με τη βιομηχανία, κυρίως για την εντονότερη εστίαση στην καινοτομία και τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 7ο ΠΠ. Η Επιτροπή έχει καλέσει την ΕΑΤΙΡ, μαζί με τις λοιπές τεχνολογικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα τροφίμων, να συμβάλουν στην εκπόνηση προγράμματος εργασιών του 7ου ΠΠ για τα έτη 2012 και 2013 στον τομέα «τρόφιμα, γεωργία και αλιεία και βιοτεχνολογία». Εντός αυτού του πλαισίου, έχουν καθορισθεί οκτώ τομείς προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της αλυσίδας αξίας των υδατοκαλλιεργειών: «Ποιότητα, ασφάλεια των καταναλωτών και υγεία», «Τεχνολογία και συστήματα», «Διαχείριση του βιολογικού κύκλου ζωής», «Αειφόρος παραγωγή ζωοτροφών», «Ενσωμάτωση στο περιβάλλον», «Διαχείριση γνώσεων», «Υγεία καλή διαβίωση υδρόβιων οργανισμών» και «Κοινωνικοοικονομικά θέματα και Διοίκηση».

Από τον Φεβρουάριο του 2010, η EATIP συντονίζει το ενταγμένο στο 7ο ΠΠ ερευνητικό έργο AQUAINNOVA (προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ), προτεραιότητες του οποίου αποτελούν η βελτιστοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, της ερευνητικής κοινότητας και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ο εντοπισμός των ελλείψεων γνώσεων και καινοτομίας και η βελτίωση της διαχείρισης των γνώσεων, της μεταφοράς και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων εντός του κλάδου εφαρμογής της υδατοκαλλιέργειας.

«Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί κλάδο εξαιρετικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ΕΕ, με περισσότερες από 16.500 επιχειρήσεις, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 3,5 δις ευρώ, που δημιουργούν περίπου 64.000 θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να υποστηρίζονται και να προωθούνται. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής συνολικής παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας ενώ κατέχει την πρώτη θέση σε συγκεκριμένα είδη ιχθύων, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, συγκεντρώνοντας το 72% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις ταχύτατες εξελίξεις του χώρου και σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Πρέπει λοιπόν να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση και να τη μετατρέψουν σε καινοτόμες παραγωγικές και τεχνολογικές λύσεις. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τις επιχειρήσεις και την παραγωγή αποτελούν προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης στο σημερινό εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

22/11/2010 9:36:31 πμ
Από paseges.gr 

>