lefkada-news

Αλιευτικός τουρισμός και από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη

Μέχρι τέλους του έτους, αναμένεται ρύθμιση που θα επιτρέπει τον αλιευτικό τουρισμό από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, η οποία αποφασίσθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Το συντομότερο δυνατό θα καθορισθούν και οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός να ενισχυθεί το εισόδημα των αλιέων, αφού τα έσοδα από αυτήν θα θεωρούνται έσοδα από την αλιεία, και αφετέρου, με τη νέα τουριστική περίοδο να προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους (τουρίστες, πρακτορεία κ.α.) περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου του θαλάσσιου οικολογικού τουρισμού και μπορεί να περιλαμβάνει την επιβίβαση ατόμων (που δεν είναι μέλη του πληρώματος) σε αλιευτικά σκάφη για ψυχαγωγικούς -τουριστικούς σκοπούς, καθώς και τη φιλοξενία, εστίαση και γενικά παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και με τα σχετικά έθιμα και παραδόσεις.

Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία επαγγελματικής διαφοροποίησης που έχει σαν στόχο να υποστηρίξει την αναγέννηση των παράκτιων κοινοτήτων και ιδιαίτερα την ενίσχυση των αλιέων που υποφέρουν από οικονομική δυσπραγία σαν αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματος τους από τις παραδοσιακές αλιευτικές δραστηριότητες.

Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί επιπλέον να διαδώσει τη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και στα δυο ενεχόμενα μέρη, στους τουριστικούς πράκτορες και στους πελάτες τους, στους ψαράδες και στους τουρίστες.

>