Μ. Δαμανάκη:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να εφαρμόσει αυστηρές κυρώσεις κατά τρίτων χωρών που δεν παρουσιάζουν διάθεση συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας, τόνισε η αρμόδια για τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Επίτροπος, κα Δαμανάκη, σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2007), τα προϊόντα που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά και προέρχονται από τέτοιου είδους πρακτικές αλιείας αγγίζουν τους 500.000 τόνους ετησίως, με αντίστοιχη αξία που φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Η ΕΕ, ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς παράγοντες, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσβαση στην κοινοτική αγορά επιτρέπεται μόνο σε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως νόμιμα.
Ο κ. Τσουκαλάς, με ερώτησή του, θέλησε να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα από τα κράτη μέλη καθώς και την πρόοδο εφαρμογής του Κανονισμού για τη δημιουργία κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης αλιείας.
Σύμφωνα με την απάντηση της κας Δαμανάκη, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω Κανονισμός τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ (Ιανουάριος 2010), έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά οι εισαγωγές από χώρες, οι οποίες δεν έχουν κοινοποιήσει στις οικείες αρμόδιες αρχές την επικύρωση των πιστοποιητικών αλιευμάτων. Μέχρι σήμερα, 90 τρίτες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 95% του συγκεκριμένου εμπορίου, έχουν εφαρμόσει τον Κανονισμό και κοινοποίησαν στην Ευρ. Επιτροπή τις υπηρεσίες της χώρας που είναι αρμόδιες για την επικύρωση και τον έλεγχο των πιστοποιητικών αλιευμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκαν 13 αρνήσεις εκφόρτωσης λόγω παράτυπων πιστοποιητικών αλιευμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ψάρια δεν είχαν αλιευθεί νομίμως. Σχετικά με τον αριθμό των σκαφών τρίτων χωρών, η Ισπανία, η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει τη διενέργεια 228 επιθεωρήσεων συνολικά. Επιθεωρήσεις διενεργήθηκαν επίσης στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου ανάπτυξης μέσων, υπό τον συντονισμό του Κοινοτικού Οργανισμού Ελέγχου της Αλιείας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν αποστολές με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης αλιευμάτων και της ενίσχυσης της καταπολέμησης της ΠΛΑ αλιείας σε τρίτες χώρες, οι οποίες θα συνεχισθούν τα προσεχή έτη, ενώ παράλληλα εκδόθηκε ενωσιακός κατάλογος σκαφών που επιδίδονται σε δραστηριότητες παράνομης αλιείας, ο οποίος θα ενημερώνεται τακτικά βάσει των αλλαγών στους καταλόγους των περιφερειακών οργανισμών διαχείρισης της αλιείας και άλλων πληροφοριών σχετικών με δραστηριότητες παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας από σκάφη τρίτων χωρών και της ΕΕ, υπογράμμισε η κα Δαμανάκη.
Σχολιάζοντας την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντείνει τις προσπάθείες της για την ουσιαστική καταπολέμηση φαινομένων παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, φαινομένα που παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις, εάν αναλογιστούμε ότι πολλά τρίτα κράτη συχνά παραβλέπουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες καθώς και τους κανόνες υγιεινής που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τόσο το θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και την υγεία των ευρωπαίων πολιτών. Με αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης προϊόντων αλιείας κατά 1,5 εκ. τόνους έως το 2030, τα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους αλιείας θα πρέπει να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων, την προστασία των καταναλωτών αλλά και την επιβίωση των ευρωπαίων αλιέων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Επίσης, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τον αριθμό των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει σε εισαγόμενα αλιεύματα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, καθώς και για τα αποτελέσματά τους.»
paseges.gr