Καλοκαιρινό υποβρύχιο κυνήγι
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται το καλοκαιρινό υποβρύχιο κυνήγι, ειδικά σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει. Η χαλαρότητα των διακοπών τελειώνει από τη στιγμή που βάζουμε το κεφάλι μας κάτω από το νερό
Aνυπομονησία τέλος, μέχρι να λύσει κάβους το καράβι, χειρόφρενο το αμάξι ή να πέσει η μανέτα του σκάφους και να μας οδηγήσει στον πολυπόθητο προορισμό, αυτόν που ονειρευόμαστε όλο τον χειμώνα! Είμαστε όμως έτοιμοι, όσον αφορά τον ψαρευτικό εξοπλισμό μας ή οι ελλείψεις θα μας χαλάσουν το ευχάριστο κλίμα;
Μέσα στην αναμπουμπούλα της προετοιμασίας, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πράγματα, η έλλειψη των οποίων θα μας κοστίσει στα ψαρέματα. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους λάθη είναι να κάνουμε κάποια λίστα. Προσωπικά, μετά από αρκετά χρόνια υποβρύχιου κυνηγιού, προτιμώ να τα έχω όλα διπλά, κάτι που έχει σώσει εμένα και το ζευγάρι μου αρκετές φορές!
Ο διπλός εξοπλισμός βέβαια συγκεντρώνεται σιγά σιγά γιατί κοστίζει, ενώ απαιτείται και αρκετός χώρος για τη μεταφορά του, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη διαμαρτυρία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας ή της παρέας.
Οσοι βέβαια ξεκίνησαν πρόσφατα την ενασχόλησή τους με το υποβρύχιο κυνήγι είναι κάπως δύσκολο να συγκεντρώσουν όλα τα πράγματα δύο φορές, οπότε μπορούν να αρκεστούν σε κάποια αναλώσιμα ανταλλακτικά, που θα τους γλιτώσουν στο ψάρεμά τους. Τέτοια είναι ένα λουρί για τη μάσκα, επιστόμιο για τον αναπνευστήρα, καμπάνα -εφεδρικά λάστιχα και τρίαινες- βέργες για τα όπλα μας, σχοινί ή πετονιά για το όπλο επειδή φθείρονται τακτικά, αλλά και κόλλα για τη στολή. Τα αναλώσιμα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα κουτί μαζί με διάφορα εργαλεία που πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας, έτοιμα να μας βοηθήσουν στην οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή.
Προσωπικά, όταν ετοιμάζω τον ψαρευτικό μου σάκο, ξεκινάω με τα πιο βαριά πράγματα, όπως είναι τα βάρη, η στολή και μετά ακλουθούν τα πιο ελαφριά, μάσκα αναπνευστήρας κ.ά.
Η μάσκα μπαίνει στο κουτάκι της ή μέσα στη στολή, για να αποφύγουμε το σπάσιμό της, ενώ τελευταία τοποθετείται η σημαδούρα, για να μην υπάρχει περίπτωση να την ξεχάσουμε. Τα όπλα μπαίνουν σε δικό τους σάκο, μαζί με τις ανταλλακτικές βέργες που θα πάρουμε μαζί. Εκτός από τον εξοπλισμό, θα πρέπει να προσέξουμε και κάποια άλλα πράγματα, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Αν πάμε σε κάποιο μέρος που δεν έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να ενημερωθούμε για το αν υπάρχουν σημεία που απαγορεύεται το υποβρύχιο κυνήγι.
Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα κατά τόπους λιμεναρχεία που είναι υποχρεωμένα να μας ενημερώσουν! Αν υπάρχει σκάφος, θα πρέπει να μάθουμε εκ των προτέρων για τις γλίστρες όπου μπορούμε να ρίξουμε και να βγάλουμε, αλλά και για τον εύκολο ανεφοδιασμό με καύσιμα. Πολλοί είναι αυτοί που θα τρέξουν να μας δώσουν πληροφορίες, πολλές φορές εσφαλμένες, για χάρη εντυπωσιασμού και ικανοποίηση της ανάγκης επίδειξης γνώσεων...
Οι επαγγελματίες ψαράδες, όταν θέλουν, δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τόπους άλλα και για τους καιρούς που μπορεί να συναντήσουμε.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται το καλοκαιρινό υποβρύχιο κυνήγι, ειδικά σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει. Η χαλαρότητα των διακοπών τελειώνει από τη στιγμή που βάζουμε το κεφάλι μας κάτω από το νερό. Εννοείται βέβαια πως, αν μας πήρε η ώρα το προηγούμενο βράδυ διασκεδάζοντας, το ψάρεμα αναβάλλεται για την επόμενη μέρα, άλλωστε σε διακοπές είμαστε.
Σημαδούρα και ζευγάρι ΠΑΝΤΑ, ενώ αποφεύγουμε τα πολύωρα εξοντωτικά ψαρέματα, για να έχουμε δυνάμεις και για την επόμενη φορά, αλλά και για να τα έχουμε καλά με την οικογένεια.
Στην αρχή των διακοπών και μέχρι να «στρώσουμε» τη βουτιά μας, κινούμαστε με χαλαρούς ρυθμούς, ενώ στο τέλος των διακοπών αποφεύγουμε τις υπερβολές, όσον αφορά τα βάθη και τους χρόνους.
Νερό επιβάλλεται να έχουμε άλλα και να πίνουμε κατά τη διάρκεια του ψαρέματος για να αποφύγουμε την ύπουλη αφυδάτωση που δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Τέλος, καλό θα είναι να είμαστε διακριτικοί με τα ψάρια και με τους ντόπιους στα μέρη που θα επισκεφθούμε, για να δημιουργούνται φιλίες και όχι έχθρες...
Λάμπρος Δερτιλής/ehtnos.gr
2012-07-05