lefkada-news

Υπ. Εργασίας-Περιφέρειες:

Την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας αλλά και την υλοποίηση τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και οι 13 περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός στους περιφερειάρχες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα τα δύο προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και από ένα κονδύλι του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας για τα «Εθνικά Απρόβλεπτα».

Η Υπουργική Απόφαση, το Σχέδιο Εφαρμογής και οι διαδικασίες εκχώρησης χρημάτων στις Περιφέρειες θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Μαρτίου, έτσι ώστε οι προκηρύξεις από τις ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφούν 13 Μνημόνια Συνεργασίας με καθεμία από τις περιφέρειες στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται:

1. Η υλοποίηση τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ.

2. Η υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

3. Η προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού της κάθε περιοχής για τη δημιουργία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών κάθε Περιφέρειας, με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για κατάρτιση ομάδων του πληθυσμού (άνεργοι, οικονομικά αδύναμοι κλπ) η οποία μπορεί να γίνει σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ.

Τι περιλαμβάνουν τα δύο προγράμματα

Όσον αφορά το πρώτο πρόγραμμα στόχος είναι η δημιουργία συνεταιρισμών από άτομα που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Δηλαδή, καθαρισμών περιαστικών δασών, ακτών, παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ κλπ (δηλαδή, με άλλα λόγια μία άλλη μορφή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα οι περιφέρειες μέσω των Διαχειριστικών τους Αρχών και σε συνεργασία με τις Τοπικές Ενώσεις των δήμων θα διαχειρίζονται τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης που έχουν στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Υπολογίζεται ότι οι δύο αυτές δράσεις μπορούν να διασφαλίσουν περί τις 50.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Κατσέλη: Χρειαζόμαστε τις περιφέρειες στην καταπολέμηση της ανεργίας

«Η ανάσχεση της ανεργίας, η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο μας. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις και χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Περιφερειών», δήλωσε μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Παράλληλα τόνισε ότι είχε μία «εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους Περιφερειάρχες για το πώς θα υλοποιήσουμε το 2011 το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για τη Στήριξη της Εργασίας, μέσα από Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Εργασίας (ΤΟΠΣΑ) και μέσα από το νέο θεσμό των Κοινωνικών Επιχειρήσεων», ενώ συμφώνησαν και στο να «υπάρξει κοινή επιτροπή, η οποία θα συντονίζει τις δράσεις αυτές, και να δουλέψουμε μαζί μέσα από ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα υπογράψουμε με κάθε Περιφέρεια, έτσι ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το καλό της χώρας μας, για την αναπτυξιακή προοπτική σε επίπεδο κάθε Περιφέρειας και για τους ανέργους, στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε μία θετική προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

EPIRUSPOST.GR

>