lefkada-news

4.000 θέσεις στην Πυροσβεστική

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έκδοση της προκήρυξης της Πυροσβεστικής με την οποία θα προσληφθούν 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Την ίδια στιγμή, με βραδείς ρυθμούς φαίνεται να εξελίσσονται οι διαδικασίες για την κάλυψη ή μη περίπου 2.000 θέσεων που ζητούν το υπουργείο Υγείας, το Λιμενικό Σώμα και και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τη σύσταση 4.000 θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης (ΦΕΚ 61/31-3-2011, Τεύχος Α, άρθρο 15), η πρόσληψή τους θα γίνει με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με δυνατότητα ανανέωσης. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις της γενικής κατηγορίας θα πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και να δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Το 60% των θέσεων που θα προκηρυχθούν θα καλυφθεί από υποψηφίους που κατέχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου γ` κατηγορίας και άνω.

Επίσης, μπορούν να προσληφθούν και όσοι απασχολήθηκαν ως εποχικοί πυροσβέστες κατά τις αντιπυρικές περιόδους από το 2008 έως το 2010, καθώς και όσοι απασχολήθηκαν σε μία από τις αντιπυρικές περιόδους από το 2008 έως και το 2010 και επιπλέον σε πέντε αντιπυρικές περιόδους από το 2000 έως το 2007. Για τους υποψηφίους που απασχολήθηκαν ως εποχικοί πυροσβέστες απαιτείται τουλάχιστον απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το όριο ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων είναι τα 45 έτη, ενώ αυξάνεται έως τα 56 εφόσον οι υποψήφιοι για κάθε δύο επιπλέον έτη ηλικίας έχουν εργαστεί σε μία ακόμη αντιπυρική περίοδο πέραν αυτών που προβλέπονται. Κατά τη φετινή προκήρυξη, η πλειονότητα των θέσεων (περίπου 3.400 θέσεις) αναμένεται να καλυφθούν από πρώην εποχικούς πυροσβέστες, ενώ τις υπόλοιπες 600 θα μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι πολίτες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Ολες οι απαραίτητες πληροφορίες θα αναφέρονται στην προκήρυξη, η οποία αναμένεται σύντομα.

Λιμενικό, Παιδεία, Υγεία

Οσον αφορά την πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού με κυλιόμενους πίνακες φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από το ΑΣΕΠ να βγει η προκήρυξη για συμμετοχή στους κυλιόμενους πίνακες γύρω στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί η έκδοση των πινάκων βαθμολογίας υποψηφίων (εντός του καλοκαιριού) θα βγει η επόμενη προκήρυξη με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων και η κατανομή τους. Πάντως λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των θέσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000 έως 1.200.

Παράλληλα, το ΑΣΕΠ επιδιώκει να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες και για το διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας που αφορά την πλήρωση 300 θέσεων εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών) ειδικής αγωγής, καθώς στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προετοιμασία και η διεξαγωγή του Τεστ Δεξιοτήτων που μπορεί να καθυστερήσει την έκδοση των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών. Το γεγονός μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά μικρό αριθμό υποψηφίων (μόνο εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχίο ειδικής αγωγής) δίνει τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να ολοκληρώσει τη διαδικασία άμεσα μόλις πάρει το «πράσινο φως» από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Σχετικά με το Τεστ Δεξιοτήτων, το πιθανότερο είναι να βγει η προκήρυξη εντός του καλοκαιριού και να διεξαχθεί ο διαγωνισμός το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο).

Τέλος, το αίτημα του Λιμενικού Σώματος για 587 θέσεις διαφόρων κατηγοριών βρίσκεται ακόμη εν αναμονή της έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό Σώμα έχει ζητήσει την πλήρωση 300 θέσεων λιμενοφυλάκων, 181 θέσεων υπαξιωματικών, μίας θέσης γιατρού, πέντε θέσεων πτυχιούχων του οικονομικού κλάδου, 40 θέσεων τεχνικών και 60 θέσεων σημαιοφόρων. Ωστόσο, το πόσες από τις θέσεις αυτές καθώς και το πότε θα εγκριθούν, είναι θέμα που θα αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

agelioforos.gr

>