lefkada-news

Στα όπλα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων καταλλύμάτων για το καθεστώς βραχείας μίσθωσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον κλάδο ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων η απελευθέρωση της αγοράς μίσθωσης ακινήτων για μικρό χρονικό διάστημα. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του ΣΕΤΚΕ με τη διευρυμένη του σύνθεση ως Συμβούλιο Διοικήσεων, και αποφάσισε πως αν δεν υπάρξουν μέτρα υπέρ του κλάδου θα εξεταστεί η προοπτική να κατατεθούν οι επίσημες άδειες λειτουργίας. O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανδρέας Κοτσώνης στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του επισημαίνοντας πως “αντιδρούμε σε αυτό το τέχνασμα της Κυβέρνησης, και περιμένουμε να δρούμε τι μέλλει γενέσθαι. Οι νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά λειτουργούν ως καταλύτης, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και της βαριάς φορολογίας, στο να παραδώσουν τις άδειές τους”. Μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι αλλαγές
Μέχρι τώρα, στην βραχυχρόνια τουριστική αστική μίσθωση ακινήτων, δεν συμπεριλαμβάνονταν τα δωμάτια μέσα στις ιδιοκτησίες, αποκλείονταν τα νομικά πρόσωπα, απαγορευόταν γενικώς η καταχώριση στο ειδικό μητρώο περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ιδιοκτήτη, περιοριζόταν η μίσθωση το πολύ στις 90 ημέρες και στις 60 ημέρες στα μικρά νησιά, ενώ το εισόδημα από αυτήν την δραστηριότητα δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τις 12.000 €. Πλέον, όλα αυτά καταργούνται και η βραχυχρόνια μίσθωση απελευθερώνεται. Επιτρέπεται πλέον στα νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν, επεκτείνονται οι διατάξεις περί αντιπροσώπευσης του ιδιοκτήτη και καταργούνται όλοι οι άλλοι ποσοτικοί και ποιοτικοί περιορισμοί

Αδειοδότηση…
Τίποτα δεν θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο για όποιον επιθυμεί από τον Οκτώβριο του 2017 να δραστηριοποιηθεί στον τουρισμό προκειμένου να γνωστοποιεί την έναρξη της επιχείρησής του και να λαμβάνει άδεια λειτουργίας. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας θα γίνεται εντός 28 ημερών, ενώ από την 1 Οκτώβρη θα υπάρχει μόνο υπαγωγή στο καθεστώς “γνωστοποίησης”. Με τις αλλαγές αυτές αναμένεται να γίνει δραστική μείωση δικαιολογητικών αφου καταργούνται: η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, της Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο και το Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών. Θα απαιτούνται ελάχιστα στοιχεία: όνομα, διεύθυνση τόπου άσκησης δραστηριότητας, το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν.

imerazante.gr

1/6/2017 2.26μ.μ

>