lefkada-news

“Τρίζει” η βιωσιμότητα του Thomas Cook;

Μετά τις φήμες ακόμα και για κίνδυνο χρεοκοπίας, βελτιώθηκε η τιμή της μετοχής του τουριστικού κολοσσού!

 

Σε περίεργες και επικίνδυνες ατραπούς φαίνεται να εισέρχεται ο τουριστικός κολοσσός της Thomas Cook, μετά την κατάρρευση της μετοχής της αλλά και την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s από Β1 σε Β2 αλλάζοντας την πρόγνωσή της από “σταθερή” σε “αρνητική”.

Ήδη, μετά από κινήσεις τόσο του προέδρου της εταιρίας που αγόρασε μικρό αριθμό μετοχών ως συμβολική κίνηση στήριξης στην εταιρία του αλλά και βελτίωση της θέσεως της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι αγορές φαίνεται πως έχουν προς το παρόν ηρεμήσει σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν κλυδωνίσει την εταιρία.

Κατρακύλησε η μετοχή και η εμπιστοσύνη

Την προηγούμενη Τρίτη, το κόστος ασφάλισης του χρέους έναντι χρεοκοπίας του Thomas Cook, σκαρφάλωσε σε επίπεδο-ρεκόρ, τα ομόλογα της εταιρίας κατρακύλησαν ενώ μπαράζ δημοσιευμάτων είδε το φως της δημοσιότητας στον οικονομικό ευρωπαϊκό Τύπο με ανησυχίες για τα χρέη μετά τη νέα προειδοποίηση αρνητικής πορείας της κερδοφορίας.
Η διοίκηση του Thomas Cook έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει χάσει 73% της κεφαλαιοποίησής της το τελευταίο εξάμηνο, ενώ αποφάσισε να αναστείλει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για το 2018, λόγω των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων για την χρήση που έκλεισε στις 30/9 του 2018.

Ανάκαμψη

Η τιμή μετοχής του Thomas Cook αυξήθηκε στο τέλος της εβδομάδας με μια συμβολική κίνηση του προέδρου της εταιρίας Frank Meysman ο οποίος αγόρασε μετοχές αξίας £80.441, κάτι που οι επενδυτές το εξέλαβαν ως προσωπικό δείγμα πίστης στον tour operator. Η επενδυτική εταιρία Investco, η οποία κατέχει το 15,2% της Thomas Cook, «απέρριψε» την προηγούμενη πτώση στην τιμή της μετοχής του tour operator.
Έτσι, την Πέμπτη, μετά από κινήσεις στελεχών της εταιρίας για αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, οι μετοχές του Thomas Cook έφτασαν να κερδίζουν έως και 45%, αναστρέφοντας σε ένα ποσοστό την μεγάλη πτώση ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών.

Υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Ωστόσο, ο οργανισμός αξιολόγησης χρέους Moody’s υποβάθμισε τη βαθμολογία του στην Thomas Cook από Β1 σε Β2 και άλλαξε τις προοπτικές του από «σταθερό» σε «αρνητικό».
Την Πέμπτη, η S&P υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό». Η «On the Beach» αξίζει περισσότερο αυτήν τη στιγμή από τη Thomas Cook παρότι, ξεκίνησε μόλις το 2004.

Διασκεδάζουν τις ανησυχίες

Ο Stephen Anness, διευθυντής του διεθνούς ταμείου κεφαλαίων της Invesco, δήλωσε στους «The Times»: «Πολλά από αυτά που ακούσαμε από την Thomas Cook την περασμένη εβδομάδα ήταν μια επανάληψη από αυτά που ήδη γνωρίζαμε, ότι η δραστηριότητα υπέφερε από το εξαιρετικά καυτό καλοκαίρι». Ο Anness αντιμετώπισε επίσης φόβους σχετικά με τα αυξανόμενα χρέη του ομίλου και το αίτημά του προς τους δανειστές του για επιπλέον κεφάλαιο. «Η αγορά έχει φοβηθεί , αλλά από αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν ισχυρά», είπε. «Από τις συνομιλίες μας με την εταιρεία καταλαβαίνουμε πως ο ισολογισμός και η ρευστότητα είναι άθικτα».

Όλα τα μάτια θα είναι στην TUI αυτή την εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη ότι το θερμό φετινό καλοκαίρι με την πτώση των ταξιδιών από τη Μ. Βρετανία λόγω καύσωνα επηρέασε και τη δική του οικονομική απόδοση. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά στοιχεία απόδοσης του έτερου τουριστικού κολοσσού.
Η TUI διαβεβαίωσε τους επενδυτές το Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές ανάπτυξης κατά 10% για τα υποκείμενα κέρδη κατά τη διάρκεια του έτους.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα θα φθάσουν τα 19,3 δισ. ευρώ (17,3 δισ. Λίρες στερλίνες), σύμφωνα με τη συναίνεση του Bloomberg, έναντι 18,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να φτάσουν τα 1,04 δισ. ευρώ.
Η TUI έχει μια πιο διαφοροποιημένη προσφορά υπηρεσιών από τον Thomas Cook – με έμφαση σε ξενοδοχεία και κρουαζιέρες σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πακέτου του.

 

corfupress.com

Πηγές:
Travelnews.co.uk, traveldailynews.com, bluebirds.gr  

 

13/12/2018 10.38

>