lefkada-news

Σοκαριστικές φωτογραφίες σε αντικαπνιστική εκστρατεία στη Βρετανία

Ένας καρκινικός όγκος ξεπροβάλλει μέσα από ένα αναμμένο τσιγάρο: αυτή είναι η πρώτη σοκαριστική φωτογραφία που θα αποτελέσει την επανέναρξη της βασισμένης σε ανάλογες εικόνες αντικαπνιστικής καμπάνιας στη Βρετανία. Η εκστρατεία, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους Βρετανούς σε ζητήματα καπνίσματος. Η προβολή των καταχωρήσεων θα γίνει στο Διαδίκτυο, σε διαφημίσεις στη τηλεόραση και σε αφίσες στο δρόμο και το κεντρικό μήνυμα θα είναι «αρκούν 15 τσιγάρα για να σας προκαλέσουν καρκινικό όγκο».

Σύμφωνα με την επικεφαλής Σάλι Ντέιβις, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «ένας άνθρωπος θα βλέπει ταυτόχρονα έναν καπνιστή και την αφίσσα με τον όγκο να ξεπροβάλει μέσα από ένα τσιγάρο. Δηλαδή θα βλέπει αυτό που συμβαίνει και μέσα στα σώματα των καπνιστών: τη δημιουργία όγκων».

Το πρότυπο για την βρετανική εκστρατεία, που θα κοστίσει 3.2 εκατ. ευρώ, ήταν η Αυστραλία, όπου ισχύουν παγκοσμίως οι αυστηρότεροι κανόνες για τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τυπώνουν στα πακέτα των τσιγάρων τόσο σοκαριστικές φωτογραφίες όσο και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που αναγκάζει τις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τα τσιγάρα τους σε πανομοιότυπες συσκευασίες χωρίς λογότυπο, οι οποίες μάλιστα καλύπτονται από φρικτές εικόνες με συμπτώματα παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλλει το μέτρο παρά τη νομική εκστρατεία των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες υποστήριξαν ότι η απαγόρευση των εμπορικών σημάτων στα πακέτα και η χρήση της ίδιας γραμματοσειράς σε όλες τις μάρκες συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και της πνευματικής ιδιοκτησίας τους. Το ποσοστό των καπνιστών στην Αυστραλία έχει μειωθεί από το 50% το 1950 στο 15% σήμερα, και η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να το περιορίσει γύρω στο 10% έως το 2018.

tanea.gr

2013-01-11

>