lefkada-news

ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ για ασθενείς με βαριές ασθένειες, όπως η μυασθένεια, μυοπάθεια και ο καρκίνος, καθώς τα φαρμακεία των Νοσοκομείων έχουν στερέψει από γ-σφαιρίνες.

Πρόκειται για σκεύασμα που παράγεται από πλάσμα αίματος και χορηγείται σε ασθενείς που λόγω της νόσου τους έχουν έλλειψη αντισωμάτων στο αίμα. Καθώς χορηγείται ενδοφλέβια έχει συμπεριληφθεί στα νοσοκομειακά σκευάσματα υψηλού κόστους.

"Τους τελευταίους μήνες , είμαστε αποκλεισμένοι από την απαραίτητη για την υγεία θεραπεία μας, αφού τα νοσοκομεία δηλώνουν έλλειψη και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν διακινούν το συγκεκριμμένο σκεύασμα, όπως και τα ιδιωτικά φαρμακεία" λέει στά "ΝΕΑ" η πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος, Ντίνα Γκρίτζαλη.

Πηγές του φαρμακευτικού κλάδου αναφέρουν ωστόσο, ότι τα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων και τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην χώρα μας. Και προσθέτουν ότι το θέμα απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα αποθέματα στερεύουν λόγω της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες και την Κίνα.

Αρρυθμίες όμως έχει προκαλέσει στην εγχώρια αγορά και η πρόσφατη αποχώρηση της γερμανικής εταιρείας Biotest, που προμήθεθε το ΕΣΥ με γ-σφαιρίνες.

Ρεπορτάζ της Μάρθας Καιτανίδη - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" Παρασκευή 11-01-2013 σελ.17 στήλη "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"

2013-01-13

>