lefkada-news

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί!


Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει ένας οδηγός, τόσο περισσότερο κερδισμένος θα είναι. Το κακό ξεκινά από το πρώτο κιόλας ποτηράκι, διότι η απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα αρχίζει με την πρώτη γουλιά. Προκειμένου να απορροφηθεί η μισή ποσότητα οινοπνεύματος, απαιτείται χρόνος 10-15 λεπτών, ενώ σε μισή ώρα έχουν απορροφηθεί τα 2/3, το οποίο δρα άμεσα στον εγκέφαλο. 
 
 
Παρουσιάζονται δυσκολίες στην εκτίμηση των αποστάσεων, περιορίζεται το οπτικό πεδίο του οδηγού, μειώνεται η ευαισθησία αντίδρασης στο κόκκινο χρώμα, αλλά και την ικανότητα για παρατήρηση.

Αλκοολαιμία είναι το ποσοστό του οινοπνεύματος που υπάρχει στο αίμα και υπολογίζεται με βάση το 1000. Με την λέξη αίμα εννοείται όλο το οργανικό υγρό που έχει ο καθένας στον οργανισμό του. Ποσοστό αλκοολαιμίας δηλαδή 0,5 ανά 1000, που είναι μια συνήθης ποσότητα, αντιστοιχεί σε μισό γραμμάριο οινοπνεύματος ανά λίτρο οργανικού υγρού. Έχει μεγάλη σημασία όμως να δούμε πως υπολογίζεται η αλκοολαιμία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Οι άνδρες
Άνδρας βάρους 80 κιλών καταναλώνει ένα λίτρο μπύρας περιεκτικότητας 5 βαθμών αλκοόλ. Έχει υπολογιστεί ότι το οργανικό υγρό ενός άνδρα αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού βάρους του. Κατά συνέπεια έχει 56 κιλά οργανικού υγρού μέσα στα οποία διασκορπάται το οινόπνευμα, που είναι 35 γραμ. Ο λόγος είναι 35:56, γεγονός που σημαίνει ότι ανά λίτρο οργανικού υγρού εμπεριέχονται 0,6 του γραμ. οινόπνευμα. Ο άνδρας του παραδείγματός μας έχει ποσοστό αλκοολαιμίας 0,6 στα 1000.

Οι γυναίκες
Αν την ίδια ποσότητα μπύρας καταναλώσει μια γυναίκα, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Οι γυναίκες συγκρινόμενες με τους άνδρες, ζυγίζουν συνήθως λιγότερο. Επιπλέον, το οργανικό υγρό τους αντιπροσωπεύει μόλις το 60% του βάρους τους. Αν λοιπόν η γυναίκα στο παράδειγμά μας ζυγίζει 55 κιλά, τότε το αλκοόλ θα διασκορπιστεί σε μόλις 33 κιλά οργανικού υγρού. Δηλαδή το ποσοστό αλκοολαιμίας της είναι 35:33, άρα 1,06 στα 1000. Αυτό δείχνει ότι με την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος τα αποτελέσματα στις γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικά και λιγότερο ευνοϊκό γι΄ αυτές. 

autotriti.gr

>