lefkada-news

Προσοχή στα ποτά μπόμπες!!

Τα καλοκαιρινά µπαρ προσδίδουν χαλαρές, κεφάτες νότες στην καθηµερινότητα, αλλά τα ποτά που σερβίρουν δεν είναι πάντα ακίνδυνα.

Πέρα από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ που προκαλεί µέθη και hangover την επόµενη µέρα, η υγεία µας κινδυνεύει και από τα νοθευµένα ποτά, τις γνωστές «µπόµπες», οι οποίες ασκούν βλαβερή επίδραση από την πρώτη γουλιά. Τι πρέπει να ξέρουµε γι’αυτές;

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Στους «γνώστες» το νοθευµένο αλκοόλ γίνεται αντιληπτό από τη γεύση. Αντίθετα, οι έφηβοι και οι νέοι που προτιµούν τα φθηνά ποτά και δεν αναγνωρίζουν χαρακτηριστικές γεύσεις διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο να ξεγελαστούν. Επίσης υποψήφια «θύµατα» είναι όσοι δεν πίνουν straight ποτά αλλά κοκτέιλ, αφού η γεύση του αλκοόλ παραποιείται ή χάνεται από την προσθήκη χυµών και σιροπιών. Πάντως και το φύλο παίζει ρόλο, καθώς οι γυναίκες υφίστανται πιο ισχυρή τη βλαβερή επίδραση των νοθευµένων ποτών γιατί λόγω της µικρότερης σωµατικής τους διάπλασης έχουν µικρότερο συκώτι, οπότε διαθέτουν λιγότερα ένζυµα για τη διάσπαση του οινοπνεύµατος.

Για ταχύτερη ανάρρωση
Ξεκουραστείτε και πιείτε πολλά υγρά (κυρίως νερό) για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Επίσης καταναλώστε φρούτα, χυµούς και ελαφρά γεύµατα που δεν επιβαρύνουν το στοµάχι, όπως κοτόσουπα µε ρύζι ή φιδέ. Για να καταπολεµήσετε τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις πάρτε αντιόξινα φάρµακα (ένα κάθε 8 ώρες, µέχρι να υποχωρήσουν τα συµπτώµατα).

Πώς θα τις αποφύγετε
• Προτιµήστε µια µπίρα που ανοίγεται µπροστά σας ή ένα ποτήρι κρασί.
• Προσοχή στα ποτά που περιέχουν και αναψυκτικό τύπου κόλα ή χυµό (όπως ουίσκι µε κόλα, βότκα πορτοκάλι κ.λπ.), καθώς η ζάχαρη και το ανθρακικό επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίµα και εντείνουν τα συµπτώµατα.
• Αποφύγετε τα δηµοφιλή κοκτέιλ που νοθεύονται εύκολα (µοχίτο, µαργαρίτα, καϊπιρίνια, καϊπιρόσκα, ντάκιρι), εκτός αν γνωρίζετε πως το συγκεκριµένο µπαρ δεν σερβίρει «µπόµπες».

Αναγνωρίστε τα συµπτώµατα
Οι άµεσες συνέπειες των νοθευµένων ποτών είναι: ζαλάδα, ναυτία, τάση για εµετό, πονοκέφαλος, ατονία, σύγχυση και απώλεια αισθήσεων.

Μη αναστρέψιµες οι συνέπειες
Τα ποτά νοθεύονται µε ξυλόπνευµα (µεθυλική αλκοόλη) που στον οργανισµό µεταβολίζεται σε τοξική φορµαλδεΰδη. Γι’ αυτό και η κατανάλωση νοθευµένων ποτών οδηγεί µε τον καιρό σε νευρολογικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες, που µπορεί να είναι µη αναστρέψιµες –αν δηµιουργηθούν κιρρωτικές εστίες (οι οποίες οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος)–, ακόµα και τύφλωση.

myworld.gr

2011-07-22

>