lefkada-news

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής 2011

Με το Νόμπελ Ιατρικής βραβεύτηκαν ο Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, ο Ζιλ Χόφμαν από το Λουξεμβούργο και ο Ραλφ Στάινμαν από τον Καναδά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας. Ωστόσο, ο Ραλφ Στάινμαν πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 68 ετών, από καρκίνο στο πάγκρεας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ όπου εργαζόταν.

Ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν πέθανε πριν από τρεις ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Ρόκφελερ στο οποίο εργαζόταν και το επιβεβαίωσε η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ. Η αξιωματούχος της Επιτροπής απονομής των Νόμπελ Άνα Ντουμάνσκι επιβεβαίωσε την είδηση αυτή. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο καθηγητής Στάινμαν έχει πεθάνει", δήλωσε, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει περαιτέρω. Ο Στάινμαν "είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας πριν από τέσσερα χρόνια", προσθέτει το πανεπιστήμιο στην ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι η ζωή του είχε παραταθεί χάρη σε μια θεραπεία που είχε βρει ο ίδιος.

Ωστόσο η Επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή της παρά τον κανονισμό που απαγορεύει την απονομή του βραβείου αυτού μετά θάνατον. Ο Γκόραν Χάνσον, γραμματέας της Επιτροπής των Νόμπελ, δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, ότι: "Δεν θα ορίσουμε κάποιον άλλον νικητή, αυτή είναι η απόφασή μας".

Το ίδρυμα Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το χρηματικό έπαθλο θα `ενσωματωθεί` στη διαθήκη του Ραλφ Στάινμαν και "τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, υπέρ ενός σκοπού, που θα επιλέξουν οι συγγενείς του Στάινμαν".

Οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους πάνω στο ανοσοποιητικό σύστημα.

"Είναι πράγματι μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες της ζωής μου", δήλωσε στο Reuters ο 55χρονος Αμερικανός Μπρους Μπέτλερ, εκφράζοντας την ελπίδα η έρευνά του "να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα φλεγμονώδη και τα αυτοάνοσα νοσήματα και πιθανώς σε νέες θεραπείες για ασθένειες άλλου είδους επίσης". Ο Μπέτλερ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού ενημερωθεί ότι ο Καναδός Ραλφ Στάινμαν που τιμήθηκε επίσης σήμερα με το Νόμπελ Ιατρικής πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που μοιράζεται το βραβείο με τους Στάινμαν και Ζιλ Οφμάν. "Πιστεύω ότι το αξίζουν πάρα πολύ", σημείωσε.

"Οι φετινοί Νομπελίστες προκάλεσαν μια επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το ανοσοποιητικό σύστημα ανακαλύπτοντας τις αρχές που αποτελούν τα κλειδιά για την ενεργοποίησή του", σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.
 "Οι κκ. Μπέτλερ και Χόφμαν μοιράζονται το μισό βραβείο για τις εργασίες τους στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κ. Στάινμαν βραβεύτηκε για τις εργασίες του στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα", διευκρίνισε η επιτροπή. Ο Λαρς Κλάρεσκογκ, πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, δήλωσε στο Reuters: "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη σημασία αυτών των ανακαλύψεων. Πιστεύω ότι θα έχουμε νέα, καλύτερα εμβόλια για να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη τώρα, καθώς αυξάνεται η αντίστασή τους στα αντιβιοτικά. Αναμένω επίσης ότι θα υπάρξουν πρόοδοι στον τομέα της αντιμετώπισης καρκίνων μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος", πρόσθεσε.

Η Ανίκα Σέινιους, μέλος της επιτροπής, επισήμανε από τη μεριά της: "Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα οδηγήσουν στη βελτίωση της υγείας (...) Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ασθενών με καρκίνο, με φλεγμονώδεις ασθένειες, με αυτοάνοσα νοσήματα και άσθμα".

Η εργασία αυτών των τριών επιστημόνων έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων ειδών εμβολίων που καταπολεμούν τα λοιμώδη νοσήματα και για την καινοτόμο προσέγγιση στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η έρευνά τους έχει βοηθήσει να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα νέο τύπο "θεραπευτικών εμβολίων" που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται στους καρκινικούς όγκους. Η καλύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας του ανοσοποιητικού συστήματος έχει προσφέρει επίσης στοιχεία για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου το νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, του μόνου που η ημερομηνία δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί.

Η εβδομάδα των Νόμπελ θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου με το Νόμπελ Οικονομίας.

Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη Χημείας και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί στο Όσλο ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.

2011-10-04

enet.gr

>