lefkada-news

Ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης: Σημειώθηκε μεν πρόοδος αλλά τα εμπόδια παραμένουν

Πόσο καλά τηρούν οι χώρες εκτός της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους όταν πρόκειται να παρέχουν τη δυνατότητα ταξιδίων χωρίς υποχρέωση θεώρησης στους πολίτες της ΕΕ; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την έβδομη έκθεσή της σχετικά με τη διατήρηση από ορισμένες τρίτες χώρες υποχρεώσεων θεώρησης κατά παράβαση της αρχής της αμοιβαιότητας. Η έκθεση δείχνει ότι τα ταξίδια χωρίς την υποχρέωση θεώρησης για πολίτες της ΕΕ έγιναν πραγματικότητα ως προς τις περισσότερες χώρες το περασμένο έτος, για παράδειγμα τη Βραζιλία. Για ορισμένες χώρες, ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ οφείλουν ακόμη να αποκτήσουν θεώρηση για ταξίδια για τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η υποχρέωση.

Γενικά, ο ισχύων «μηχανισμός αμοιβαιότητας» αποδείχθηκε αποτελεσματικός όταν μια τρίτη χώρα, οι πολίτες της οποίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης ΕΕ, διατηρεί υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων μη αμοιβαιότητας μειώθηκε σημαντικά μετά τη θέσπιση του μηχανισμού το 2005, έτος κατά το οποίο αναφέρθηκαν σχεδόν εκατό περιπτώσεις με 18 χώρες.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο ισχύων μηχανισμός χρήζει αναθεώρησης για να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος, ώστε να επιτευχθεί πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων με όλες τις τρίτες χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.
Από την έγκριση της τελευταίας έκθεσης τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα σημειώθηκε πρόοδος στους ακόλουθους τομείς:
• Οι πολίτες όλων των κρατών μελών έχουν πλέον το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση προς τη Βραζιλία, μετά την έναρξη ισχύος, την 1η Οκτωβρίου 2012, της συμφωνίας ΕΕ-Βραζιλίας για την απαλλαγή των κατόχων κοινών διαβατηρίων από την υποχρέωση θεώρησης βραχείας διαμονής.
• Οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την προσωρινή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ρουμάνους πολίτες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι, μετά την υλοποίηση των ειδικών μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ρουμανίας και Ιαπωνίας, η Ιαπωνία θα μετατρέψει σε μόνιμη την προσωρινή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.
• Πλήρης αμοιβαιότητα στον τομέα των θεωρήσεων επιτεύχθηκε με το Μπρουνέι για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και για την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Η Επιτροπή σκοπεύει να ζητήσει να παραταθεί και για τους πολίτες του Λιχτενστάιν η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για διαμονή έως 90 ημέρες.
Δυστυχώς, εξακολουθούν να παραμένουν δύο σημαντικές περιπτώσεις «μη αμοιβαιότητας»: οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να διατηρούν την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Πολωνίας• ο Καναδάς από την πλευρά του επιβάλλει υποχρέωση θεώρησης στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αναμένονται ορισμένες θετικές εξελίξεις (νέο σχέδιο νόμου για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στις ΗΠΑ, νέα νομοθεσία για το άσυλο στον Καναδά), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί λύση

Περιβάλλον: Ευχάριστα νέα για τη φύση της Ευρώπης

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσημα την ένταξη 235 νέων περιοχών στο δίκτυο, τις οποίες είχαν προτείνει τα κράτη μέλη προκειμένου να χαρακτηριστούν «τόποι κοινοτικής σημασίας». Τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα εξαετή προθεσμία για να θέσουν σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εν λόγω περιοχών. Η πλέον πρόσφατη προσθήκη αφορά 20 κράτη μέλη και καλύπτει το σύνολο των εννέα βιογεωγραφικών περιοχών του δικτύου – αλπική, ατλαντική, του Εύξεινου Πόντου, αρκτική, ηπειρωτική, μακαρονησιακή, μεσογειακή, παννονική και στεπική. Το Natura 2000 καλύπτει πλέον 768.000 τετραγ. χλμ. (17,9 %) της ξηράς και πάνω από 217.000 τετραγ. χλμ. (περίπου 4 %) των θαλασσών της ΕΕ.
Η επέκταση αφορά κυρίως τις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Λετονία, Ιταλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Εσθονία και Μάλτα.
Η σημαντικότερη φετινή προσθήκη είναι ο χαρακτηρισμός της Dogger Bank (12.330 τετραγ. χλμ.) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για αβαθή θαλάσσια περιοχή με χαρακτηριστικές υποθαλάσσιες αμμοσύρτεις, στο κέντρο της Βόρειας Θάλασσας, η οποία, σε συνδυασμό με τις παρακείμενες περιοχές της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, σχηματίζει έναν τεράστιο διασυνοριακό τόπο του Natura 2000 με έκταση πάνω από 18.000 τετραγ. χλμ.. Οι σημαντικές προσθήκες στη Βαλτική Θάλασσα είναι οι 10 νέες θαλάσσιες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν από τη Σουηδία και τη Λετονία. Οι περιοχές αυτές φιλοξενούν πλούσια σε είδη ενδιαιτήματα αμμοσυρτών και υφάλων και αποτελούν ζωτικής σημασίας τόπους διατροφής για φώκιες και αποδημητικά ψάρια. Οι 10 περιοχές καλύπτουν θαλάσσια έκταση σχεδόν 4.000 τετραγ. χλμ..
Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε σχέση με το μέγεθός της υπήρξε η Μάλτα, η οποία έχει πλέον χαρακτηρίσει 183 τετραγ. χλμ. θαλάσσιων περιοχών που δημιουργούν τη βάση ενός ισχυρού θαλάσσιου δικτύου στα περιβάλλοντα ύδατα. Οι νέες θαλάσσιες περιοχές της χώρας θα συμβάλουν στη διατήρηση των λειμώνων ποσειδωνίας και των υποθαλάσσιων υφάλων και προσφέρουν ένα ζωτικής σημασίας ενδιαίτημα για το ενδημικό γαστερόποδο της Μάλτας Gibbula nivosa, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι με λαμπερά χρώματα.
Η μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου στην ξηρά σημειώθηκε στη Ρουμανία, όπου προστέθηκαν 109 περιοχές και διευρύνθηκαν πολλές υφιστάμενες, με αποτέλεσμα πλέον η συνολική έκταση των περιοχών να φθάνει σχεδόν τα 42.000 τετραγ. χλμ.. Οι προσθήκες συνίστανται σε ένα τεράστιο φάσμα ενδιαιτημάτων λειμώνων και δασών, πλούσιων σε είδη, καθώς και ενδιαιτημάτων ζωτικής σημασίας για πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, μεταξύ των οποίων πολλά είδη νυχτερίδων και αμφιβίων. Σε συνδυασμό με τις επιπλέον περιοχές που προτάθηκαν από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, το νέο ρουμανικό δίκτυο περιοχών Natura 2000 παρέχει επίσης καλύτερη προστασία στην πλούσια ενδημική ιχθυοπανίδα της λεκάνης απορροής του Δούναβη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για την προστασία της φύσης:
http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm

Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Σαμάρα 13, 49100 Κέρκυρα
Τηλ:26613 62183
e-mail:
europedirectcorfu@pin.gov.gr

 

2012-11-28

>