
Διαξιφισμοί Παπανδρέου-Τσίπρα για αποκρατικοποιήσεις και ΔΝΤ
Αφορμή για εφ` όλης της ύλης αντιπαράθεση για το Μνημόνιο έδωσε η ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σκάνδαλο και άφησε αιχμές για τις επαφές Παπανδρέου-Στρος Καν την περίοδο πριν την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό της τρόικας. Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε ότι πετά πολιτικές πέτρες και υιοθετεί «εύκολες αθλιότητες». Δήλωσε υπερήφανος για το κυβερνητικό έργο, παρά το γεγονός ότι περνά «καθημερινό μαρτύριο», όπως είπε, για να ορθοποδήσει η χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρόκειται ενδεχομένως για "το πιο οδυνηρό και απεχθές έγκλημα που έχει συμβεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά" και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να κάνει πίσω. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως μεσιτικό γραφείο και θα καταντήσουν "κακοί ατζέντηδες".
Ανέφερε ότι η μετοχοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων στο παρελθόν δεν είχε οφέλη, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ του Δημόσιο θα είχε περισσότερα έσοδα αν κρατούσε τις μετοχές που διέθεσε σε ιδιώτες και εισέπραττε τα μερίσματα.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο Συνασπισμός δεν έχει προτάσεις, εισηγήθηκε τη διάθεση των μετοχών του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία ή την ανταλλαγή τους, καθώς και τη δημιουργία τραπεζικού πυλώνα αντί της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Άφησε αιχμές το ρόλο του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και της πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού, Γλυκερίας Σιούτη και μελών του "στενού οικογενειακού περιβάλλοντος", φωτογραφίζοντας τον αδελφό του Γ. Παπανδρέου. "Μπορεί να είναι ικανοί, κάντε τους υπουργούς να μπορούμε να τους ελέγξουμε", σημείωσε.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του Ντ. Στρος-Καν σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Γ. Παπανδρέου το διάστημα πριν την προσφυγή της Ελλάδας στην τρόικα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η λέξη "υπόγεια" που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα χαρακτηρίσει την περίοδο διακυβέρνησής του. Διερωτήθηκε αν ο Στρος-Καν είναι "παραμυθάς".
Μιλώντας για την κρίση, είπε ότι οι Έλληνες βιώνουν μία ιδιότυπη στάση πληρωμών και ένα "μαρτύριο της σταγόνας".
Παπανδρέου: Μιλάτε εκ του ασφαλούς
Με σκληρές εκφράσεις απάντησε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού καπηλεύεται τον πόνο των πολιτών και ασχολείται με κουτσομπολιά και θεωρίες συνωμοσίας και τον κατηγόρησε ότι ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία και της δίνει με την πολιτική του συγχωροχάρτι για την κρίση.
Έκανε λόγο για λάθη λογικής στην επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η η χρεοκοπία δεν ήταν θεωρητική απειλή, αλλά πραγματικός κίνδυνος και πρόσθεσε ότι σήμερα όλοι ασκούν κριτική με την ασφάλεια που τους παρέχει το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που εξασφάλισε πέρυσι η Ελλάδα.
`Εντονη ήταν η αντίδρασή του σε όσα ειπώθηκαν σχετικά με "υπόγειες" επαφές για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Χαρακτήρισε αθλιότητα τη θέση ότι όλα ήταν προαποφασισμένα και μίλησε για πατριδοκάπηλους και ακροδεξιές φωνές που έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα του, ότι ήταν πράκτορας των Αμερικάνων.
Υπερασπίστηκε τις επαφές που είχε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2009 τις προσπάθειες για να αποφύγει η χώρα την υπαγωγή σε μηχανισμό στήριξης, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας και των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Σημείωσε πως εκείνη την περίοδο μίλησε με τους πάντες, όχι μόνο με τον Στρος-Καν αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες, υποστηρίζοντας ότι όσα αναφέρει ο διευθυντής του ΔΝΤ στο επίμαχο βίντεο δεν αποτελούν αποκάλυψη, αφού ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει τις επαφές που είχαν, με δηλώσεις του το Δεκέμβριο του 2009.
Επέμεινε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν στην παροχή τεχνογνωσίας και όχι στην υπαγωγή της Ελλάδας στο Ταμείο. "Δεν το θέλαμε, αναγκαστήκαμε", είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το βίντεο καταρρίπτει την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνηση δεν κινήθηκε εγκαίρως για να αντιμετωπίσει την κρίση. "Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο [...] Μιλήσαμε με τους πάντες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να φτάσουμε από το μηδέν στο μηχανισμό στήριξης και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ", πρόσθεσε.
Αφήνοντας αιχμές για τον Κώστα Καραμανλή, ρώτησε τον πρόεδρο του Συνασπισμού αν θα προτιμούσε να κλειστεί στο Μαξίμου ή στο Καστρί, " όπως κάποιος άλλος κρυβόταν στο σπίτι του".
Όσον αφορά στη δημόσια περιουσία, σημείωσε ότι αν δεν αξιοποιηθεί θα είναι σαν να έχει μηδενική αξία.
enet.gr