lefkada-news

Ακατοίκητα τα μικρά νησιά μας στις μέλλουσες απογραφές;- Δήλωση του τ. Αντιδημάρχου Καλάμου

- "Σε κάποια μέλλουσα απογραφή 2021,2031 κλπ αν δεν καταλάβει ο κόσμος τον αγώνα των αντιδημάρχων των μικρών νησιών του Ιονίου που δεν έγιναν δήμοι κατά τον Καλλικράτη θα αναφέρονται και τα νησιά μας ως ακατοίκητα"

- " Τη σκυτάλη τώρα την έχουν οι νέοι εκλεγμένοι και.... οι συμπολίτες μας...."

Προ ημερών, επισκέφτηκαν τον υπουργό εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, οι τέως Αντιδήμαρχοι Μαθρακίου Σπύρος Αργυρός και Καλάμου Φώτης Σώλος, για να του εκφράσουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το μέλλον των μικρών νησιών του Ιονίου, που από τον Καλλικράτη έχασαν τη διοικητική τους αυτοτέλεια.

Με αφορμή τις συνεχείς ανακοινώσεις του ελληνικού δικτύου  μικρών νησιών στην ιστοσελίδα τους στο fb, για νησιά τα οποία πριν την απογραφή του 1961 ήταν κατοικημένα, ο κ.  Σώλος έκανε το εξής σχόλιο στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook.

«Σε κάποια μέλλουσα απογραφή 2021,2031 κλπ αν δεν καταλάβει ο κόσμος τον αγώνα των αντιδημάρχων των μικρών νησιών του Ιονίου που δεν έγιναν δήμοι κατά τον Καλλικράτη θα αναφέρονται και τα νησιά μας ως ακατοίκητα......Αυτά είπαμε στον Ντινόπουλο. Τη σκυτάλη τώρα την έχουν οι νέοι εκλεγμένοι και.... οι συμπολίτες μας....

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ 5 ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ
ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ, ΤΩΝ ΟΘΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

- Κακώς εξαιρεθήκαμε του Καλλικράτη (3852/10) και δεν εφαρμόσθηκε το κάθε νησί και δήμος καθώς είμαστε περιοχές νησιωτικές με οξυμένα φυσικά και δημογραφικά προβλήματα (άρθρο 101 παρ4 του Συντάγματος, άρθρο 174 παρ3 της συνθήκης της Λισσαβόνας) και ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση υποχρεούνται σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο να μεριμνήσουν για την ανάπτυξή τους (και όχι για την εγκατάλειψή τους). Επιπλέον στο άρθρο 106παρ1 λέει ότι η Πολιτεία πρέπει να λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

-Χωρίς το αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη στα μικρά νησιά.
Είναι άδικο να εφαρμόζεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου και όχι στο Ιόνιο λες και στο Ιόνιο έχουμε άλλο Κράτος. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική από τα 12 κατοικημένα νησιά του Ιονίου, θα συνεχίσουν να κατοικούνται τα 7, που έχουν διοικητική αυτοτέλεια.

-Αποχωρώντας από τη θέση ευθύνης που μας έδωσε ο κόσμος με τη ψήφο του το 2010, αναφέρουμε κύριε υπουργέ ότι ενώ υπερψηφιστήκαμε εμείς και οι υποψήφιοι σύμβουλοι των Δημοτικών μας κοινοτήτων και ο κόσμος μας έδωσε τη χαρά της αναγνώρισης του έργου μας, δεν εκλεχτήκαμε απογοητεύοντας όχι μόνο εμάς αλλά και τους συμπατριώτες μας γιατί οι πολίτες της Λευκάδας και της Κέρκυρας ψήφισαν άλλους Δημάρχους. Άρα οι πολίτες των μεγάλων νησιών έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν Δήμαρχο και εκπροσώπους, οι πολίτες των μικρών νησιών όχι.

Οι πολίτες των μικρών νησιών του Αιγαίου ναι, οι πολίτες των μικρών νησιών του Ιονίου όχι.
Αυτό πρέπει να διορθωθεί.

-Στα επιχειρησιακό σχέδια και στους προϋπολογισμούς των Δήμων Λευκάδας και Κέρκυρας να υπάρξει πρόβλεψη για τα νησιά πρώην κοινότητες που μετέφεραν στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο πλεονάσματα γιατί είναι πρόκληση να αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκάδας ότι ο Δήμος μας σώθηκε από τα χρήματα του Καλάμου και του Καστού. (Ο Κάλαμος και ο Καστός μετέφεραν στο Ταμείο του χρεωμένου Δήμου Λευκάδας 2.200.000 ευρώ). Επειδή οι Δήμοι όμως έχουν συνέχεια, οφείλει ο νέος Δήμαρχος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να αποκαταστήσει την αδικία που έχουν υποστεί τα μικρά νησιά.

-Είναι απαράδεκτο οι πολίτες των μικρών νησιών να επωμίζονται τα χρέη των μεγάλων Δήμων να αντανακλάται αυτό στα Δημοτικά τους Τέλη και να μην έχουν την ανάλογη παροχή υπηρεσιών είτε γιατί το Διοικητικό Κέντρο είναι μακριά, είτε γιατί τα χρήματα αυτά που ήταν στα Ταμεία των μικρών νησιών δεν μεταφράστηκαν σε έργα και υποδομές και εξαφανίστηκαν από τα χρέη των μεγάλων δήμων

-Για να μην πάει χαμένη η πενταετία για τα νησιά που επλήγησαν από τον Καλλικράτη και δεν έχουν διοικητική αυτοτέλεια να υποχρεωθούν οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου να δημιουργήσουν γραμματεία μικρονησιωτικής πολιτικής μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους μέσα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εξετάζοντας με προσοχή τα προβλήματα μας.

Εμείς τα έχουμε επισημάνει με συγκεκριμένες επιστολές στους
προκατόχους σας, δεν δόθηκαν όμως ουσιαστικές λύσεις.»


2014-09-10

>