lefkada-news

Ένα βήμα πριν την εκποίησή τους βρίσκονται τα 50.000 κυβικά άμμου που έχουν εξορυχθεί στο έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου

Ένα βήμα πριν την εκποίησή τους, βρίσκονται τα 50.000 κυβικά άμμου που έχουν συσσωρευθεί εδώ και μήνες στην περιοχή του ΤΑΟΛ. Την ενέργεια αυτή, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Δημάρχου, έρχεται να επικυρώσει μία ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση), η οποία ενώ έχει ήδη την υπογραφή του υπουργείου οικονομικών,  απομένει να λάβει και την υπογραφή του υπουργού εσωτερικών για να τεθεί σε ισχύ. Το έγγραφο αυτό,  εάν όντως ισχύουν οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο συρτάρι του Υπουργού Εσωτερικών, και είναι θέμα ημερών η υπογραφή του, εάν δεν ανατραπεί με κάποιον τρόπο η κατάσταση.

Μάλιστα πριν καλά καλά προλάβει να εγκριθεί η ΚΥΑ, έκανε προ ημερών την εμφάνισή του, και ο πρώτος ενδιαφερόμενος «μνηστήρας», ο  κ. Καλούδης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», καθώς είχε ζητήσει από τον Περιφερειάρχη Ι.Ν. να τεθεί το αίτημά του αυτό της αγοράς της «ωραίας άσπρης άμμου», όπως την είχε χαρακτηρίσει, για τις ανάγκες των ακτών της Κέρκυρας, ως πρώτο θέμα στο επόμενο Π.Σ.

Για να φρενάρει η Δημοτική Αρχή, αυτή τη διάθεση εκποίησης από πλευράς του υπουργείου οικονομικών,  για τις ποσότητες άμμου που εξακολουθούν να βγαίνουν από τις εργασίες εξόρυξης του έργου «ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», και με αφορμή τη σημαντική διάβρωση που παρουσιάζει η παραλία του Αγίου Ιωάννη, εισήρθε ως έκτακτο θέμα στο προχθεσινό Δ.Σ., η αναγκαιότητα της άμεσης προσάμμωσης της ακτής του Αγίου Ιωάννη σε τμήμα 190μ κατά μήκος της ακτής.

Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, η μεταφορά 10.000 κυβικών άμμου που θα προκύψουν από τις εργασίες εξόρυξης (και όχι από την υπάρχουσα εξορυγμένη άμμο ) οι οποίες αντί να εναποτίθενται στη διπλανή παραλία του ΤΑΟΛ, αιτείται να εναποτίθενται κατευθείαν στην παραλία του Αγίου Ιωάννη. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε μία μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την προσάμμωση της. Στη μελέτη, επισημαίνεται ότι στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου και σύμφωνα με τα τιμολόγια της μελέτης του έργου, περιλαμβάνεται η μεταφορά των ποσοτήτων της άμμου σε απόσταση μέχρι 20χλμ από τη θέση εξόρυξης χωρίς προσθετική απαίτηση από τον ανάδοχο. Γεγονός που δεν θα ίσχυε για την μεταφορά της  ήδη εξορυγμένης άμμου που βρίσκεται στην περιοχή του ΤΑΟΛ, η μεταφορά της οποίας θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό, αφού δεν είχε μεταφερθεί όταν έπρεπε, καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την προσάμμωσή της.

Στη συζήτηση του θέματος, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, σκόπευε να είναι παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Χαλικιάς,  η παρουσία του οποίου ακυρώθηκε, εξαιτίας της παραμονής του στο Νυδρί, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που είχαν προκληθεί από την έντονη κακοκαιρία.

Δήμαρχος Λευκάδας: Ούτε κόκκος άμμου έξω από τη Λευκάδα!

Ο κ. Δρακονταειδής αρχικά θέλησε να καταστεί σαφές στο Σώμα πως το θέμα της εκποίησης της άμμου είναι ακόμα μία κληρονομιά, την οποία καλείται τώρα η νέα Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή να διαχειριστεί, ενώ τόνισε πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να ανατραπεί η εκποίησή της. « Ανάμεσα στα άλλα κληρονομήσαμε ένα άλλο πρόβλημα. Το πρόβλημα με την άμμο. Είναι γνωστή λίγο ως πολύ σε όλους ότι είναι μία ιστορία η οποία είναι μπλοκαρισμένη. Αυτό που επιδιώξαμε από την πρώτη μέρα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, είναι ότι είμαστε σε διαρκή σύσκεψη για να μπορέσουμε να βρούμε λύση, προκειμένου να μεταφερθεί άμεσα η άμμος στη διαβρωμένη ακτή του Άγίου Γιάννη. Αυτό είναι το μείζον θέμα, αυτό είχαμε ως πρώτο στόχο από την πρώτη στιγμή. Ξεκινάμε με μια αντίληψη που λέει ούτε κόκκος άμμου έξω από τη Λευκάδα.», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος, απέφυγε να σταθεί στις αιτίες που οδήγησαν στον κίνδυνο της πιθανής πώλησης της άμμου  και αρκέστηκε σε έναν σχολιασμό του γεγονότος της ανυπαρξίας ενεργειών των απερχόμενων αρχών, λέγοντας ότι «επί ενάμιση χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο κ. Δρακονταειδής, επικεντρώθηκε στον παροντικό χρόνο και κυρίως στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα προκειμένου να παραμείνει η άμμος στο νησί για να χρησιμοποιηθεί σε παραλίες που την έχουν ανάγκη. «Εμείς σε συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία και με την Περιφέρεια, προχωράμε σε μερικά διαδικαστικά βήματα, έτσι ώστε να ρίξουμε το συντομότερο δυνατόν άμμο στη συγκεκριμένη περιοχή», είπε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους συμβούλους, να συμφωνήσουν στην έγκριση της μελέτης προσάμμωσης στη συγκεκριμένη περιοχή του Αγίου Ιωάννη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υπάρχοντος παράκτιου δρόμου, ο οποίος απειλείται από τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον  θέλησε να ενημερώσει  το Σώμα, για το ζήτημα της εκποίησης της άμμου στην περιοχή του ΤΑΟΛ που ζητά η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), η οποία  σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, έχει  πάρει μόνο την υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο συρτάρι του Υπουργείου Εσωτερικών και δεν βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, αφού εκκρεμεί η υπογραφή του Υπουργού Αργύρη Ντινόπουλου.

Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, ο Δήμαρχος βρίσκεται όπως είπε, σε κοινή γραμμή πλεύσης με το βουλευτή Λευκάδας κ. Θεόδωρο Σολδάτο. Εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν και η ΚΥΑ παραμείνει με τα χαρακτηριστικά της εκποίησης της άμμου, τόνισε πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, τις οποίες σκοπεύει να συζητήσουν συλλογικά στο Δ.Σ.

Τέλος κατέληξε στο συμπέρασμα, πως αυτή η λογική του υπουργείου, της εκποίησης της άμμου, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής εκποίησης των πάντων.

Ακολούθως ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών Δημήτρης Βραχνούλας, εισηγήθηκε την έγκριση της μελέτης με τίτλο «προσάμμωση ακτής Αγ. Ιωάννη», που συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας και αφορά στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση.

Θανάσης Καββαδάς: «Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε την αλήθεια»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος ζήτησε να μάθει από  το Δήμαρχο ποιος έχει την ευθύνη ο Δήμος ή η Περιφέρεια για την καθυστέρηση αυτής της μελέτης. «Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρότεινε να παρθεί μία ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του συμβουλίου, με αποδέκτη τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με την οποία θα είναι ξεκάθαρη η πρόθεση τους, για τη μη εκποίηση της άμμου των παραλιών της Λευκάδας, καθώς και να εμπλουτιστούν με άμμο και άλλες παραλίες του νησιού, από την άμμο που θα εξορυχτεί στη συνέχεια, ώστε να μην επιβαρυνθεί η Περιφέρεια με επιπλέον χρήματα.

Κώστας Δρακονταειδής: «Ο Δήμος, εμπλέκεται έμμεσα».

Ο κ. Δρακονταειδής του απάντησε ότι είναι σαφές ότι το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια και ότι οι κύριοι εμπλεκόμενοι είναι η κτηματική υπηρεσία-ως ιδιοκτήτης μέσω του υπουργείου οικονομικών της άμμου- και η περιφέρεια. Ο Δήμος, εμπλέκεται έμμεσα, είπε ο Δήμαρχος, «και έπρεπε να το έχει ήδη κάνει το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας διάφορες ενέργειες όπως αυτή, δηλαδή μελέτες που μπορούσαν να είχαν σπρώξει το ζήτημα». Αυτό ως Δήμος οφείλαμε να είχαμε κάνει, πρόσθεσε αμέσως μετά. Γεγονός που το διαπιστώνει και επισημαίνει και η Κτηματική υπηρεσία, είπε. Αργότερα όμως, με αφορμή μία σχετική ερώτηση του Κώστα Γληγόρη στη συνέχεια, αναφορικά με τη διάθεση της άμμου και σε άλλες παραλίες του νησιού,  επανήρθε στο θέμα των ευθυνών επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι  έπρεπε να γίνουν ενέργειες από την Περιφέρεια και από το Δήμο, αποφεύγοντας ωστόσο να ρίξει ρηξικέλευθες ευθύνες στις προηγούμενες αρχές, για μελέτες που δεν έγιναν στην ώρα τους, ρίχνοντας μερίδιο των ευθυνών και στην πολιτεία που ήθελε εξ αρχής να δημοπρατήσει ένα κομμάτι της άμμου, όπως ανέφερε, λέγοντας πώς έχει θίξει το θέμα των ευθυνών και το έχει γράψει κατά το παρελθόν μέσω ανακοινώσεων και τοποθετήσεων αρκετές φορές. Θα έπρεπε, είπε, να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, πριν την εργολαβία, έτσι ώστε η άμμος που έβγαινε από την αμμόγλωσσα, να πήγαινε απευθείας στις παραλίες που βρισκόταν στην ακτίνα των 20χλμ., ώστε να μη χρεωθούν το κόστος της μεταφοράς, το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί με νέα εργολαβία. Αυτό δεν έγινε όταν έπρεπε, και τώρα το κόστος της μεταφοράς, ενώ αρχικά ήταν στις υποχρεώσεις του εργολάβου, θα κληθεί να πληρωθεί εκ νέου με μια νέα εργολαβία, επεσήμανε.

Μαριάννα Καρφάκη: «Υπάρχουν πράγματα που δεν πουλιούνται».

Να τεθεί το ζήτημα της άμμου στους πολίτες της Λευκάδας, ζήτησε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοίγουμε Πανιά» Μαριάννα Καρφακη από το Δήμαρχο και να κινητοποιηθεί ο κόσμος της Λευκάδας, πριν να είναι αργά. «Οι Κερκυραίοι ετοιμάζονται σαν ξύπνιοι να την πάρουν» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πώς το πρώτο μέλημα του Δημάρχου, θα ήταν αυτή τη στιγμή η κινητοποίηση των πολιτών και όχι μια ενημερωτικού χαρακτήρα εισήγησή του, προς τα μέλη και μόνο του συμβουλίου, πριν να είναι αργά και παρθεί ολοκληρωτικά η απόφαση του υπουργείου. «Υπάρχουν πράγματα που δεν πουλιούνται», πρόσθεσε τέλος η κα Καρφάκη.

Ο Δήμαρχος συμφώνησε με την κα Καρφάκη, αλλά είπε ότι προηγείται μία ομόφωνη απόφαση συμβουλίου, πριν προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Σπύρος Μαργέλης: Την ευθύνη την έχει ξεκάθαρα ο Δήμος

Στο θέμα της απόδοσης των ευθυνών επέμεινε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Μαργέλης, γιατί είπε πως ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί μέσα  στο προηγούμενο διάστημα ενάμιση χρόνου, καλούνται τώρα να το αντιμετωπίσουν σε λίγο χρόνο και στα πλαίσια της εκτός ημερησίας διάταξης, δίχως να έχουν λάβει την απαιτούμενη ενημέρωση και μελέτη.

Για τον κ. Μαργέλη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο μυαλό του, σε ότι αφορά το θέμα της απόδοσης των ευθυνών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «την ευθύνη την έχει ξεκάθαρα ο Δήμος» και όχι η Περιφέρεια. «Το πού θα εναποτεθεί η άμμος, το επιλέγει ο Δήμος, διότι τις ακτές τις διαχειρίζεται ο Δήμος και όχι η Περιφέρεια», πρόσθεσε αμέσως μετά. «Ο Δήμος οφείλει να κάνει τις μελέτες που χρειάζονται, να πάρει τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται, για να πάει η άμμος εκεί. Και η Περιφέρεια οφείλει να πάει την άμμο εκεί.», εξήγησε. Αυτό είναι ξεκάθαρο, για τον κ. Μαργέλη. Τέλος πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν και οι άλλες μελέτες για τις άλλες παραλίες του νησιού, ώστε να μη φύγει η άμμος από το νησί, όπως κινδυνεύει να συμβεί με την ήδη εξορυγμένη άμμο και να εμπλουτιστούν και οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού με αυτή.

Βασίλης Αραβανής: «Η βούλησή μας είναι να μη φύγει ούτε κόκκος άμμου από τη Λευκάδα»

Ο  επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» Βασίλης Αραβανής συμφώνησε με την πρόταση της σύνταξης νέων μελετών που ανέφερε προηγουμένως ο κ.  Μαργέλης καθώς και με τον εμπλουτισμό των υπόλοιπων παραλιών του νησιού. «Η βούλησή μας είναι να μη φύγει ούτε κόκκος άμμου από τη Λευκάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Δήμητρα Σταματέλου: «Δεν μπορεί να ξεπουλιέται η περιουσία της Λευκάδας»

Τον προβληματισμό της για την συνολική κυβερνητική πολιτική της αγοραπωλησίας των αγαθών του κάθε τόπου, εξέφρασε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμητρα Σταματέλου. «Δεν μπορεί να ξεπουλιέται η περιουσία της Λευκάδας, όποια μορφή και να έχει», είπε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό είπε ότι θα πρέπει ως Δήμος, να κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση, ενημερώνοντας και τους πολίτες, προκειμένου να μπει φρένο στη βούληση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο  επικεφαλής της παράταξης «Δίαυλος» Κώστας Γληγόρης τάθηκε υπέρ της έγκρισης της μελέτης, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν είχε ήδη γίνει νωρίτερα  η μελετη.

Μάρκος Νικητάκης: «Εδώ και χρόνια κάποιοι παλεύουν, φωνάζουν και γράφουν για το θέμα αυτό»

Ο Αντιδήμαρχος Μάρκος Νικητάκης, είπε ότι εδώ και χρόνια κάποιοι παλεύουν, φωνάζουν και γράφουν για το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό δεν δικαιολογεί την έκπληξη και το ξάφνιασμα κανενός συμβούλου για τις εξελίξεις των γεγονότων. Ήδη από το 2012, όπως ανέφερε , είχε ο ίδιος ρωτήσει τον τέως Δήμαρχο Κώστα Αραβανή γιατί δεν κάνει αυτομηχανικές μελέτες στον Άγιο Ιωάννη και σε άλλες παραλίες. Η απάντηση που είχε πάρει τότε από τον τέως Δήμαρχο ήταν η εξής: « Δεν είναι δικό μας θέμα».

 

Την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος της διάβρωσης των ακτών από την υπερθέρμανση του πλανήτη, έθεσε ο αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου και δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αρβανίτης, Θύμισε μάλιστα μια παλιά μελέτη για τη δημιουργία τριών τσιμεντένιων υποθαλάσσιων βραχιόνων, που θα συγκρατούσε την άμμο στις παραλίες. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει, είπε σε περίοδο κρίσης, ενώ συμφώνησε με τη ρήψη της άμμου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Ψηφίστηκε τέλος ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου η εφαρμογή της μελέτης και η σύνταξη ενός ψηφίσματος προς το υπουργείο για τη  διατήρηση της άμμου στο νησί της Λευκάδας.

Ρ.Γ.

2014-10-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>