
Αντιπαράθεση στο Δ.Σ για το κόστος των συνδέσεων της αποχέτευσης Ελλομένου
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας, ήταν και εκείνο της απόφασης για το κόστος των συνδέσεων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου (Περιγιάλι, Νυδρί, Μεγάλο Αυλάκι, Βλυχό). Το έργο της Αποχέτευσης Ελλομένου, περιλαμβάνει 600 φρεάτια παροχετεύσεων με 3 αναμονές το καθένα (δηλ προβλέπει 1800 συνδέσεις). Η εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο αριθμός των συνδέσεων που θα πραγματοποιηθούν στη προσεχή διετία θα είναι 600-700. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 25 συνδέσεις.
Το κόστος των 600 φρεατίων κρίθηκε από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ) , ως μη επιλέξιμη δαπάνη που αγγίζει το ποσό των 138.376,48 ευρώ. Έτσι καλείται ο Δήμος, με την ολοκλήρωση του έργου να επιστρέψει το ποσό αυτό.
Για να καλυφθεί το ποσό αυτό της μη επιλέξιμης δαπάνης, η Δ.Α. ζητά την τροποποίηση της απόφασης αρ. 101/2014 του προηγούμενου Δ.Σ., που προέβλεπε 600 ευρώ ανά σύνδεση και προτείνει , σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Σέρβου τα εξής:
1)Το κατ αποκοπή τίμημα στους δημότες που θα συνδεθούν στις υφιστάμενες παροχετεύσεις να είναι 200 ευρώ.
2) Το ποσό των 200 ευρώ να κατανεμηθεί (σε όσους επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του ) σε 5 δόσεις των 40 ευρώ.
3) Σε όποιους έχουν ήδη πληρώσει το ποσό των 600 ευρώ, να επέλθει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.
Στο συμβούλιο ήταν παρόντα τα μέλη της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Ελλομένου.
Η εύρεση και επιβολή αυτού του ποσού, προαπαιτείται , προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός, ένα θέμα υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας για το Δήμο μας, αφού με την εφαρμογή του, αντιμετωπίζονται οριστικά τα χρόνια οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν οι δημότες, οι επιχειρήσεις και η περιοχή. Για το έργο αυτό δαπανήθηκαν 15.000.000 ευρώ και ο χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας του είναι μέχρι 31/12/2015.
Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα του έργου και της καταβολής κατά συνέπεια αυτού του ποσού. Οι ενστάσεις και διαφωνίες που προέκυψαν σχετίζονταν με το ύψος του ποσού και τον τρόπο αποπληρωμής του.
Την αναβολή του θέματος, ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού κατά κοινή ομολογία υποστήριξαν ότι σχετίζεται άμεσα με τα δύο προηγούμενα θέματα που αναβλήθηκαν για τη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Παρασκευής (βλ ΘΕΜΑ 4ο: Απόφαση Δ.Σ. για εξορθολογισμό τιμολογίων ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας & ΘΕΜΑ 5ο: Απόφαση Δ.Σ. για τροποποίηση του άρθρου 11 Κανονισμού Αποχέτευσης ).
«Την εύκολη λύση» ακολουθεί η νέα Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», Βασίλη Αραβανή, ο οποίος πρότεινε το ποσό αυτό να αναζητηθεί από τη ΣΑΤΑ και να μην πληρώσουν οι πολίτες, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να βρει τα χρήματα για να καλύψει το κονδύλι αυτό.
Αυτό το επιχείρημα σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν ευσταθεί, αφού η ΣΑΤΑ που φέρνει για ψήφιση στο Δ.Σ. αγγίζει το ποσό των 700.000 ευρώ για το 2015. (Συνολικό ποσό ΣΑΤΑ 850.000 ευρώ).
«Ό,τι αφορά δαπάνες του δήμου , κρίνεται μη επιλέξιμο» για την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμητρα Σταματέλου, και αυτό πρόσθεσε «δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε έτσι». Πρόκειται όπως είπε για ένα επιπλέον χαράτσι. Για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Δημοτική Αρχή ακολουθεί το δρόμο που χαράσσουν οι άνωθεν κυβερνήσεις (της συνεχούς μεταφοράς χρέους στους πολίτες) και δεν βλέπει καμία διάθεση διαφοροποίησης από την μέχρι τώρα πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής.
«Τέχνασμα» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοίγουμε Πανιά» Σπύρος Μαργέλης την απόφαση της Δ.Α. για τη μείωση του ποσού στα 200 ευρώ, καθώς «δεν έχει κανένα συσχετισμό με τον κανονισμό», αναρωτώμενος για το τι είδους λογική είναι αυτή με την οποία αντιμετωπίζουν τους δημότες. «Όπου ο Δήμος κάνει φρεάτια, να μην πληρώνουν και όπου δεν κάνει να πληρώνουν» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως αυτή η τακτική δεν είναι δίκαιη απέναντι στο σύνολο των δημοτών. Ενώ πρότεινε να μπει ένα ποσό της τάξεως των 80 ευρώ ανά σύνδεση, προκειμένου να καλυφθεί η μη επιλέξιμη δαπάνη, αν θέλουν να είναι καθαροί απέναντι στους δημότες.
Για «δημιουργία δημοτών δυο ταχυτήτων », έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Δίαυλος» Κώστας Γληγόρης, στην τοποθέτησή του, ενώ επέμεινε στη προηγούμενη θέση του, σύμφωνα με την οποία το θέμα έπρεπε να συζητηθεί με τα δύο προηγούμενα που αναβλήθηκαν.
Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», Θανάσης Καββαδάς, παρατήρησε ότι αυτή η απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής δεν συνάδει με την παλαιότερη προεκλογική θέση του Δημάρχου Κώστα Δρακοντάειδη, σύμφωνα με την οποία « για τις 1200 συνδέσεις το μη επιλέξιμο ποσό (138. 376, 48) θα επιβάρυνε το δημότη με 115, 31 ευρώ τη σύνδεση». «Για να είμαστε δίκαιοι», όπως πρόσθεσε στη συνέχεια και σύμφωνα με την εισήγηση, από τη στιγμή που θα προβλέπονται για τα 600 φρεάτια 1800 συνδέσεις, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί για κάθε σύνδεση θα πρέπει να είναι για την ακρίβεια 76, 87 ευρώ. Για τον κ. Καββαδά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να γίνουν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερες συνδέσεις, προκειμένου να λειτουργήσει σύντομα ο βιολογικός καθαρισμός.
Η συζήτηση αυτή αναζωπύρωσε στη συνέχεια συγκρούσεις που μετέτρεψαν για ακόμη μία φορά το συμβούλιο σε πολιτική προεκλογική αρένα. Τα περισσότερα πολιτικά βέλη τα δέχτηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοίγουμε Πανιά», Σπύρος Μαργέλης, ο οποίος θεωρήθηκε εμμέσως τόσο από το Δήμαρχο όσο και από κάποιους Δημοτικούς του Συμβούλους, ως ένας εκ των υπευθύνων που με τις πολιτικές αποφάσεις τους έφεραν τους Δήμους σε δυσχερή οικονομική θέση.
Πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Κ. Περδικάρης υποστήριξε πως « το ότι είμαστε διαλεκτικοί και συζητάμε δημοκρατικά δε σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε γύρω μας και όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».
Με τη σειρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Στ. Βλάχος, τοποθετήθηκε πολιτικά, όπως δήλωσε. «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ότι αυτό είναι μείζον πολιτικό θέμα αντιλαϊκής πολιτικής, όταν ο Δήμος λειτουργεί μέσα σε ένα κράτος που τον έχει εξαφανίσει και το θέμα αυτό δεν το πιάνουμε. Και δεν το πιάνουν όλοι όσοι έχουν πολιτικό παρελθόν. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι είναι χαράτσι όταν ένας ιδιώτης καλείται να πληρώσει 200 ευρώ για μία σύνδεση. Από τους 100 οι 90 μπορούν να πληρώσουν ένα τέλος που θα βελτιώσει τη ζωή τους», είπε.
Η Δημοτική Σύμβουλος Μαριάννα Καρφάκη είπε πως βλέπει μία τεράστια κοινωνική αδικία στην πρόταση της Δ.Α. , προτείνοντας ενιαία τιμή για όλους. «Σε αυτή τη φάση δεν δημιουργείτε κοινωνική δικαιοσύνη....Δεν κάνετε ελάφρυνση αυτή τη στιγμή, γιατί τα 400 ευρώ που ελαφρύνετε τους δημότες, του τα παίρνετε στην επόμενη τετραετία με άλλο τρόπο», ανέφερε. Κλείνοντας αναρωτήθηκε ποια σχέση μπορεί να έχουν τα 200 ευρώ με τα μνημόνια.
Δημιουργήθηκαν τέλος 4 εισηγήσεις.
Η πρώτη που πήρε και την πλειοψηφία (16 υπέρ) είναι εκείνη της Δ.Α. για την καταβολή ύψους 200 ευρώ.
Η δεύτερη ήταν η πρόταση της τοπικής κοινότητας Ελλομένου που έκανε λόγο για 100 ευρώ ανά σύνδεση και την οποία ψήφισαν (12) και κυρίως οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις Ανοίγουμε Πανιά, Μαζί για τη Λευκάδα μας. Επιπλέον την πρόταση αυτή ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία, Ηλίας Κοντογεώργης, Παναγιώτης Γαζής και Ευάγγελος Θερμός.
Η τρίτη που κατατέθηκε από τον κ. Θανάση Καββαδά, πρότεινε την καταβολή του ποσού των 100 ευρώ ανά σύνδεση μέχρι τις 30-04-2015 (πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου), ενώ μετά από αυτό το διάστημα το ποσό να διπλασιαστεί (200 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, θα υπάρξει κίνητρο για να γίνουν περισσότερες συνδέσεις , αλλά και ο Δήμος θα εισπράξει από τη στιγμή που θα γίνει η σύνδεση το ποσό των 0,5 ευρώ /τ.μ, καθώς και το 75% της κατανάλωσης του νερού. Η πρότασή του πήρε μία (1) ψήφο.
Η τέταρτη πρόταση κατατέθηκε από τη κα Δήμητρα Σταματέλου σύμφωνα με την οποία το χρέος οφείλει να το καλύψει ο Δήμος εξ` ολοκλήρου. Η πρότασή της πήρε μία (1 )ψήφο.
Ο Κών/νος Γληγόρης ψήφισε λευκό για τους λόγους που ανέφερε στη τοποθετηση του.
Ένταση προκληθηκε όταν ο κ. Σέρβος ανέφερε το ποσό των εισπράξεων που έχουν γίνει για την ύδρευση από τον πρώην Δήμο Ελλομενου σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν βεβαιωθεί. Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτηρία Γαζή είπε «Μόνιμα εμείς οι Νυδριώτες είμαστε οι κλέφτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει πια!». Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.
Δείτε παρακάτω την τελευταία τοποθέτηση του Δημάρχου Λευκαδας μετά τη συζήτηση του θέματος
Ρ.Γ
2014-11-11