lefkada-news

Τα προβλήματα στον τομέα της παροχής των υπηρεσιών υγείας συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οξύτατα είναι τα  προβλήματα  στον τομέα της παροχής των υπηρεσιών υγείας όχι μόνο στο Νοσοκομείο Λευκάδας και  στο Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, αλλά και στα μικρά νησιά του νομού μας.

Κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας από φορείς και συλλόγους, για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ενώ έχει συνταχθεί πληθώρα ψηφισμάτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων με κεντρικό αποδέκτη τον εκάστοτε υπουργό υγείας.

Άλλο ένα ψήφισμα, με αποδέκτη το Υπουργείο Υγείας, συντάχθηκε από τους αρμόδιους φορείς και το  Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν. το οποίο συνεδρίασε εχθές το πρωί στην πόλη της Λευκάδας αυτή τη φορά, παρουσία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Ν. Λευκάδας, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ν. Σταματέλου, του Δημάρχου Λευκάδας Κ. Δρακοντειδή, της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Λευκάδα, Δήμητρα Σταματέλου, καθώς και αρκετών πολιτών που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανθρώπινη διάσταση αυτού του προβλήματος.

Το ψήφισμα συμπεριλάμβανε τα εξής

- Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και βιβλιάριο υγείας.

- Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

- Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.

- Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό και στις υπηρεσίες Υγείας και μακροπρόθεσμα δωρεάν φάρμακα σε όλους, με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.

- Άμεση κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λευκάδας

- Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων του Νοσοκομείου Λευκάδας σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, λοιπό προσωπικό και άλλων υγειονομικών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις δημόσιες μονάδες υγείας και στο ΠΕΔΥ.

Προκειμένου η ενέργεια αυτή, (της δημιουργίας κοινού ψηφίσματος) να αποκτήσει και έναν διαδραστικό Παν- Ιόνιο χαρακτήρα, συμπεριλήφθηκε και η πρόταση του Περιφερειάρχη της θέσπισης Ημέρας-Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στα Ιόνια Νησιά.

Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους αρμόδιους παρευρισκόμενους φορείς, θέλησε να καταστήσει σαφή την πολιτική προσέγγιση του προβλήματος, καθώς όπως ξεκαθάρισε «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει άμεση αρμοδιότητα». Μπορεί ωστόσο όπως πρόσθεσε να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του Γ.Ν. Λευκάδας.

Ακολούθησε μία συνοπτική ενημέρωση της κατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χρήστο Βεργίνη, ο οποίος αφού έκανε μία γενική περιγραφή της κατάστασης στο χώρο της υγείας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και στην μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Λευκάδας, της τάξεως του 35%. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στο Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, όπως είπε, στο οποίο έχουν απομείνει 3 από του 19 γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα. «Υπάρχει κίνδυνος να απολέσουμε ανθρώπινες ζωές», προειδοποίησε  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Λευκάδας, δεδομένου ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων βρίσκεται αρκετά μακριά.

Όλα αυτά πρόσθεσε, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό απαξίωσης του συστήματος της δημόσιας υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. «Η  υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε.

Τέλος κάλεσε το Σώμα, να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες (οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα απλό ψήφισμα) ώστε να δοθούν κάποιες άμεσες λύσεις. «Σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτει ένα απλό ψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, των επικεφαλής των παρατάξεων, συμπ/μένου και του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας  Θεόδωρου Χαλικιά, που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

Για κίνδυνο ζωών, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας Νίκος Σταματέλος και ιδιαίτερα των παιδικών, αφού ο ένας και μοναδικός παιδίατρος μπορεί να εφημερεύσει 11 μέρες το μήνα. Επιπλέον είπε ότι «αυτή η ιστορία με τις περικοπές δεν θα έχει τελειωμό», εάν δεν ξεριζωθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του, δηλαδή από την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

«Ούτε κεραία υποβάθμισης του προβλήματος», δεν πρέπει διόλου να υπάρξει για το Δήμαρχο Λευκάδας Κ. Δρακονταειδή, στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον οποίον, η ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής αποτελεί μονόδρομο για τη δραστική επίλυση των προβλημάτων. Ο Δήμαρχος Λευκάδας, αναφέρθηκε στην έλλειψη παροχών στο χώρο της υγείας στα μικρά νησιά του Καλάμου και του Καστού, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Τέλος είπε «ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που δεν θα εξαντλούν τη δυναμική τους μόνο σε ψηφίσματα. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις».  Παρ` όλα αυτά το πρώτο ψήφισμα που πρότεινε η νέα Δημοτική Αρχή, όπως είπε, στην αρχή της ομιλίας του, αφορούσε στο θέμα των προβλημάτων στο χώρο της υγείας. Δεν παρέλειψε, τέλος να αναφερθεί στις αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες με την πολιτική τους στάση έχουν ενστερνιστεί τις κυβερνητικές πολιτικές που έφεραν την εξαθλίωση στο χώρο αυτό.

Ο Περιφερειάρχης Ι.Ν.,  Θεόδωρος Γαλιατσάτος, συμφώνησε με όλα τα προλεγόμενα αλλά και με  την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, ρίχνοντας και αυτός τις αιχμές του στον πρώην Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, λέγοντας του χαρακτηριστικά «Είμαστε φιλοευρωπαϊστές, αλλά όχι φιλομερκελιστές κ. Σπύρου».

Ρ.Γ.

2014-11-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>