
Θέματα που απασχόλησαν το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο
Τα αιτήματα των δημοτών
Πολλά είναι τα αιτήματα των δημοτών, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί αν και θα έπρεπε, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Μαργέλης στο Δ.Σ της Δευτέρας.
«Καλό θα είναι ο Δήμαρχος να δει που βρίσκονται όλα αυτά τα αιτήματα των δημοτών μας και να εκτιμήσει σε πόσο χρόνο θα απαντώνται», είπε ο κ. Μαργέλης, προσθέτοντας, πως «θα έπρεπε σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει μία ενημέρωση».
Μπορεί να μην γίνεται να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, θα πρέπει όλα να απαντηθούν «από σεβασμό προς τον πολίτη», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Δρακονταειδής, συμφώνησε με την τοποθέτηση Μαργέλη, λέγοντας «ότι στους πολίτες πρέπει να απαντούμε, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού». Ωστόσο η εντολή που ο ίδιος έχει δώσει στους υπαλλήλους των υπηρεσιών, είναι «να δίνουν απαντήσεις σε όλους». Όμως τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί σε αφάνταστο βαθμό, πρόσθεσε ο Δήμαρχος. Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες, τις περισσότερες φορές, να μην μπορούν να ανταποκριθούν, επεσήμανε στη συνέχεια. Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, μάλιστα, ανέφερε, ότι τα έγγραφα που έρχονται από το Συνήγορο του Πολίτη, είναι πάμπολλα και οι διαδικασίες που απαιτούν είναι χρονοβόρες.
Ερώτημα για το δίκτυο εθελοντισμού που υπάρχει στα σχολεία, απεύθυνε προς το Δήμαρχο, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δήμητρα Σταματέλου.
Η κα Σταματέλου, ανέφερε, πως πληροφορήθηκε ότι σχολικές αίθουσες παραχωρούνται, προκειμένου να πραγματοποιούνται τα μαθήματα εθελοντών εκπαιδευτικών.
Η κα Σταματέλου, πρόσθεσε, πως η σχολική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, για να πάρει τέτοια απόφαση έγκρισης και για το λόγο αυτό ρώτησε, με τίνος αρμοδιότητα, δόθηκε η παραχώρηση αιθουσών σε αυτό το δίκτυο, «για την υπόσταση του οποίου έχει σοβαρές ενστάσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακολούθως ο κ. Κούρτης, την ενημέρωσε πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Σχολικής Επιτροπής που έγινε την Τρίτη, είναι και η παραχώρηση αιθουσών από το συγκεκριμένο δίκτυο εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, είπε, πως δεν γνωρίζει αν γίνονται μαθήματα ήδη σε κάποια σχολεία, δίχως να έχει δοθεί η άδεια εκ μέρους της επιτροπής.
Οι απλήρωτες καθαρίστριες
Επιπλέον ο κ. Κούρτης, θέλησε να κάνει γνωστό, πώς για τον καθαρισμό των σχολείων, υπάρχουν 21 καθαρίστριες με σύμβαση έργου, οι οποίες αν και προσλαμβάνονται το Σεπτέμβρη, παίρνουν τα χρήματά τους τον Μάρτιο. (σ.σ. η χρηματοδότηση είναι από το Υπουργείο Παιδείας). «Πραγματικά αισθάνομαι ντροπή, όταν με παίρνουν τηλέφωνο, για τα χρήματά τους». Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση να δοθεί έστω ένα μηνιάτικο από τα έσοδα του Δήμου, για αντικαταβολή, προκειμένου να περάσουν τις άγιες μέρες.
Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα δοθεί ένα ποσό σε εκείνες, πριν από τις γιορτές , από τα ταμεία του Δήμου, έως ότου το υπουργείο αποφασίσει να τις πληρώσει , τα οποία θα επιστραφούν στα ταμεία, μόλις δοθούν και «ας είναι μη νόμιμο», όπως είπε, «για να μπορέσουν να κάνουν γιορτές».
Λαμπτήρες led
Με την προηγούμενη δημοτική αρχή, θύμισε ο Θανάσης Καββαδάς, είχε παρθεί μία απόφαση για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό, που θα επιτυγχανόταν με την αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων με led λαμπτήρες, μέσω μίας σύμβασης έργου. Ο Δήμαρχος απάντησε, πως το θέμα αυτό βρίσκεται υπό εξέταση. Όμως είπε στη συνέχεια, η σύμβαση που προτείνεται, δεν είναι επικερδής για το Δήμο, γιατί παραχωρεί σε ιδιώτη, τη διαχείριση του δικτύου, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το κτήριο του πρώην κέντρου νεότητας
Τι γίνεται με το κτήριο του πρώην Κέντρου Νεότητας, που προοριζόταν για την εγκατάσταση του ΤΕΙ ρώτησε το Δήμαρχο στη συνέχεια, ο κ. Θανάσης Καββαδάς. Ένα κτήριο, αγνώστου ιδιοκτησίας, για το οποίο έχει ξεκινήσει μία δικαστική διαμάχη, προκειμένου να επέλθει στο Δήμο. « Το διεκδίκησε η Κτηματική Υπηρεσία και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πού βρίσκεται το θέμα. Αν γνωρίζετε κάτι, θα ήθελα να μας το πείτε», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καββαδάς.
Για το κτήριο αυτό, έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων ( πλην του κ. Αραβανή λόγω απουσίας από το νησί , στον οποίο όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είχε πει να στείλει στη συνάντηση έναν εκπρόσωπο της παράταξής του). «Οι υπόλοιποι επικεφαλής συζητήσαμε για το θέμα αυτό και έχουν ήδη ενημερωθεί για τις εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας πως «μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να γίνει και άλλη συνάντηση έτσι ώστε να απεγκλωβιστούμε από αυτό το ζήτημα», ενώ δεν απέκρυψε την κρισιμότητα του θέματος. Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος δεν θέλησε να επεκταθεί στη συζήτηση του θέματος, «λόγω έλλειψης χρόνου» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το θέμα της μεταφοράς των κατοίκων του Καλάμου
Εάν η δημοτική αρχή προτίθεται να κάνει κάτι, πάνω στο θέμα της μεταφοράς των δημοτών και κυρίως των μαθητών του Καλάμου, από και προς τα σχολεία τους στο Μύτικα και στην Κανδύλα, ρώτησε η κα Εύα Κατωπόδη, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια των Καλαμισάνων, που ξέμειναν στο Μύτικα για ώρες πολλές, εξαιτίας του απαγορευτικού απόπλου, λόγω καιρού. Το πρόβλημα αυτό, ανέδειξε μία κατάσταση, χρόνια, με θύματα τους μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κανδύλας και του Μύτικα, οι οποίοι, με την πρώτη κακοκαιρία, θα μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, νηστικά και βρεγμένα, ανέφερε η κα Κατωπόδη. « Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνδημότες μας αυτοί, που επιμένουν κόντρα σε τόσες αντιξοότητες να παραμένουν και να ζωντανεύουν τα νησιά μας Κάλαμο και Καστό, αξίζουν κάθε αρωγής και συμπαράστασης από το δημοτικό μας συμβούλιο που δεν πρέπει να μένει αδιάφορο μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα», είπε συγκεκριμένα. Η κα Κατωπόδη αναθέρθηκε και στη δυσαρέσκεια των Καλαμισάνων εκείνων, που δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το Δήμαρχο, ο οποίος βρισκόταν σε λαϊκή συνέλευση.
Ο Δήμαρχος απάντησε, πως το Λιμεναρχείο μπορεί να βγάζει απαγορευτικά που αφορούν όλο το Ιόνιο. Ωστόσο, αν κανείς βρεθεί στον Κάλαμο, θα διαπιστώσει, ότι η κατάσταση δεν είναι απαγορευτική. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του Λιμεναρχείου, είναι να ξεμένουν για ώρες πολλές οι μαθητές στον Μύτικα, περιμένοντας την άρση του απαγορευτικού, το οποίο όμως στην πράξη, δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή. Για το λόγο αυτό ήρθε όπως είπε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. «Ζήτησα από το Λιμενάρχη, να στείλει αμέσως ένα τζιπ, να κάνει αυτοψία ώστε να δοθεί η άδεια απόπλου.», είπε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ο κ. Λιμενάρχης έστειλε τζιπ, αλλά καθυστερημένα και φυσικά δεν έδωσε και απόπλου αμέσως, αλλά κατά τις 9.30 το βράδυ». Για το σχόλιο της κα Κατωπόδη είπε « Όταν είσαι σε λαϊκή συνέλευση και μιλάς, δεν είναι δυνατόν να σηκώνεις και τηλέφωνα και μάλιστα όταν τα τηλέφωνα αυτά είναι και άγνωστα νούμερα. Επομένως εγώ δεν γνώριζα ότι προσπαθούσαν οι κάτοικοι να επικοινωνήσουν μαζί μου. Επομένως τα περί αδιαφορίας τα επιστρέφω.»
Επιπλέον γνωστοποίησε στο Σώμα, ότι έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ναυτιλίας & Παιδείας, που τους θέτει το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί μία λύση.
Η ενίσχυση των οικονομικά απόρων
Για την ενίσχυση των οικονομικά απόρων ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Παρόλα αυτά, τόνισε, πως η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ, στα όποια γραφειοκρατικά θέματα ανακύπτουν. «Κάνουμε μία προσπάθεια μέσω και του κοινωνικού παντοπωλείου, όπως και με άλλες δράσεις που ετοιμαζόμαστε να στήσουμε» είπε συγκεκριμένα.
2014-12-12