
Συνέντευξη Θοδωρή Σολδάτου
Συνέντευξη στη νέα εφημερίδα του Ηλία Κοντογιώργη «ΤΥΠΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ», παραχώρησε ο απερχόμενος βουλευτής Λευκάδας, Θεόδωρος Σολδάτος.
Ο Θεόδωρος Σολδάτος, πριν την εκπνοή της δεύτερης βουλευτικής θητείας του, απαντά :
-Για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Λευκάδα...
-Για τον ρόλο του βουλευτή, στη μνημονιακή εποχή....
-Για τις παρεμβάσεις του ως βουλευτής...
-Για την (μη) εμπλοκή του στην αυτοδιοίκηση...
-Για το αν θα παραμένει ενεργός στην πολιτική
Ερώτηση: Συμμετείχατε ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Λευκάδα συνεχώς και αδιαλείπτως από το 2000 μέχρι σήμερα. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση της μη καθόδου σ` αυτές τις εκλογές;
Απ.: Εξαιτίας του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα, ήταν επιβεβλημένη. Δύσκολη θα μπορούσα να πω ότι ήταν η περίοδος που ακολούθησε, οπότε και συνειδητοποίησα ότι τ` όνομά μου δεν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο. Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες κι έπρεπε να ενημερωθεί εγκαίρως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Ερ.: Αν δεν ετίθεντο θέμα υγείας θα μετείχατε ως υποψήφιος;
Απ.: Υπολόγιζα ότι οι εκλογές θα γινόταν το Μάρτιο οπότε και θα είχε ξεπεραστεί ένας κρίσιμος απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να μπορώ να επιστρέψω στις εντάσεις της πολιτικής ενασχόλησης με ασφάλεια. Αν οι εκλογές γινόταν δυο μήνες αργότερα, ναι θα ήμουν υποψήφιος.
Ερ.: Με την είσοδο της χώρας στη μνημονιακή εποχή, άλλαξαν πολλά στην Ελληνική κοινωνία. Άλλαξε ωστόσο άρδην και ο ρόλος του βουλευτή...
Απ.: Είναι αλήθεια ότι η 2η κοινοβουλευτική μου θητεία έχει εξαιρετικά μεγάλες διαφορές από την πρώτη. Το μόνο κοινό τους σημείο είναι η απότομη διακοπή της διάρκειά τους εξαιτίας τότε και τώρα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα δυο μνημόνια που προηγήθηκαν από την εκλογή μου το 2012 είχαν δημιουργήσει υποχρεώσεις από τα οποία προέκυψαν εφαρμοστικοί νόμοι. Ισχυρές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες δεκάδων βουλευτών δεν εξελίσσονταν γιατί προσέκρουαν στα συμφωνηθέντα. Σε αντίθεση με την περίοδο 2007-2009 που ο ρόλος κάθε κοινοβουλευτικού αντιπροσώπου ήταν αναβαθμισμένος.
Ερ.: Για ποιες παρεμβάσεις ως βουλευτής θεωρείτε ότι ήταν ξεχωριστές; Αναφερθείτε επιγραμματικά.
Απ.: Σε τοπικό επίπεδο, κατά την πρώτη μου θητεία η έγκριση ανέγερσης νέου νοσοκομείου. Οπωσδήποτε η διατήρηση και μάλιστα με αναβαθμισμένη υπόσταση του ΤΕΙ Λευκάδας. Η ένταξη σ` ευρωπαϊκά προγράμματα της μονάδας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (σκουπιδιών) του νομού. Αυτά ως κύρια. Σημαντικά επίσης, η διατήρηση του νοσοκομείου ως οργανισμού, αντί συγχωνεύσεως με γειτονικό. Οι σχολές του ΙΕΚ και του εσπερινού ΕΠΑΛ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Σφακιώτες και πολλά άλλα τα οποία προσέφεραν θετικά στην καθημερινότητα των πολιτών της Λευκάδας.
Σε εθνικό επίπεδο η πρωτοβουλία που ανέπτυξα και υποστηρίχθηκε από δεκάδες βουλευτές για τις μεταγραφές των φοιτητών το οποίο διευκόλυνε σημαντικά τις οικογένειές τους. Επίσης μαζί με άλλους βουλευτές, η προστασία της Α` κατοικίας, η αύξηση των δόσεων προς το δημόσιο, η στήριξη των μισθολογικών στους ένστολους. Δυστυχώς η πρωτοβουλία και οι προτάσεις για τον ΕΝΦΙΑ παρότι έγιναν δεκτές το 2013, όταν ανακοινώθηκαν το 2014, δεν είχαν καμία σχέση με ότι είχαμε προτείνει οι 13 βουλευτές που είχαμε αναπτύξει την πρωτοβουλία.
Αισθάνομαι την ανάγκη να σημειώσω επίσης την απογοήτευση που προκύπτει σε κάποιον που εμπλέκεται με τα κοινά, όταν σημαντικές του πρωτοβουλίες έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την κεντρική εξουσία και τελικώς δεν υλοποιούνται εξαιτίας της αδυναμίας, πολλές φορές της ανεπάρκειας ή και της διαφορετικής αντιλήψεως που ενδεχομένως διακατέχουν άλλους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται. Αναφέρομαι στην ένταξη του προγράμματος Λήντερ στη Λευκάδα κατά την πρώτη μου θητεία, την ίδρυση και στελέχωση κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα αλλά και τις εγκρίσεις αθλητικών υποδομών, όπως το βοηθητικό γήπεδο στις αλυκές τα οποία τελικώς δεν υλοποιήθηκαν στην εξέλιξή τους όταν έπαψα να είμαι βουλευτής το 2009.
Ερ.: Αναφερθήκατε πιο πριν σε έργα ιδιαίτερα σημαντικά για τη Λευκάδα, τα οποία μέσα στην μνημονιακή εποχή που ζούμε αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας με ουσιαστικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Πάρτε για παράδειγμα την έλλειψη γιατρών και προσωπικού στο νοσοκομείο, ΤΕΙ...
Απ.: Πράγματι παρατηρούνται ελλείψεις και πολλές φορές αδυναμία στη συνέχιση της στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας και παιδείας που οφείλει κάθε οργανωμένη πολιτεία να παρέχει στους πολίτες. Αυτά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στη Λευκάδα. Γνωρίζετε ότι πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν 4 τριετείς συμβάσεις για το νοσοκομείο Λευκάδας και συγκεκριμένα του παθολόγου, καρδιολόγου, ορθοπεδικού και παιδιάτρου...
Ερ.: Έπρεπε να έρθει η προεκλογική περίοδος για να προσληφθούν οι γιατροί και μάλιστα με αβανταδόρικες ανακοινώσεις του κυβερνητικού σας εταίρου;
Απ.: Έτσι κι αλλιώς το τελευταίο τρίμηνο είχε τα χαρακτηριστικά πιθανής προεκλογικής περιόδου και εξαιτίας της προεδρικής εκλογής. Οι όποιες ενέργειες δεν έπρεπε να σταματήσουν. Οι συνέργειες από το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο ήταν ασφαλώς καλοδεχούμενες.
Ερ.: Αν υποθέσουμε ότι η κρίση ξεσπούσε τώρα. Θα αποφασίζατε και τώρα μνημόνιο;
Απ.: Θυμίζω ότι κατά την σύναψη του 1ου μνημονίου η Ν.Δ. ήταν αντίθετη. Αρχές του 2010. Οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και υπήρχαν πολλά περιθώρια αντίστασης σε σχέση με το φθινόπωρο του 2011 οπότε και αποφασίστηκε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου που ψήφισε το 2ο μνημόνιο.
Ερ.: Αν η Βουλή ψήφιζε Π.τ.Δ. εκτιμάτε ότι η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει τους όρους που έθετε η τρόϊκα;
Απ.: Στους όρους που αναφέρεστε, υπήρξε και θα συνέχιζε να υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως δεν έχει σταματήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας από τον Σεπτέμβριο και δεν έχει ολοκληρωθεί. Η προεδρική εκλογή θέλουμε δε θέλουμε ήταν συνυφασμένη με την κυβερνητική στήριξη εκ μέρους των βουλευτών. Είδαμε 168 βουλευτές, περισσότερους δηλαδή από τους 155 της συγκυβέρνησης, να στηρίζουν την πρόταση της συγκυβέρνησης για το Σταύρο Δήμα και στη συνέχεια να εντάσσονται σε ψηφοδέλτια κομμάτων που λίγο πολύ στήριζαν τις κυβερνητικές ενέργειες στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές και αναφέρομαι βέβαια στους βουλευτές εκείνους που τελικώς εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και του Ποταμιού. Με άλλα λόγια οι βουλευτές δεν θα ήταν 155, αλλά πολύ περισσότεροι.
Ερ.: Δυο δημοφιλείς πρωταγωνιστές των εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας 15ετίας, εσείς και ο κ. Βεργίνης, δεν θα είστε υποψήφιοι. Πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του ανανεωμένου ψηφοδελτίου της ΝΔ σε μια βραχύβια προεκλογική περίοδο;
Απ.: Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ δεν έρχονται από το πουθενά αλλά έχουν συμμετάσχει σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, κυρίως στο χώρο της αυτοδιοίκησης και επομένως είναι γνωστοί στο εκλογικό σώμα. Υπ` αυτή την έννοια και με δεδομένο το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα έχει την ανανέωση στην οποία αναφερθήκατε, θεωρώ πως οι προοπτικές του θα είναι εξαιρετικά καλές.
Ερ.: Πόσο κοντά είχατε έρθει στο παρελθόν στη θέση του υποψηφίου Δημάρχου Λευκάδας; Το μετανιώσατε; Θα θέλατε ν` ασχοληθείτε στο μέλλον με την αυτοδιοίκηση;
Απ.: Ήταν ένα ζήτημα το οποίο όντως με προβλημάτισε και το είχα αντιμετωπίσει θετικά. Διαπίστωσα στην πορεία ότι η κεντρική διοίκηση της ΝΔ είχε άλλους προσανατολισμούς και απέσυρα εγκαίρως το ενδιαφέρον μου. Η πολιτική είναι συστατικό στοιχείο του DΝΑ της προσωπικότητάς μου, απ΄ τα παιδικά μου χρόνια. Παραμένω ενεργός στην πολιτική.
2015-01-13