
Τι λέει η Δάφνη Σφέτσα για τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους
Ζητήσαμε χθες το απόγευμα, από τη Δάφνη Σφέτσα, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Π.Ε Λευκάδας, να μας πει τη γνώμη της για τις πολιτικές εξελίξεις, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους Ευρωπαίους Εταίρους της Ελλάδας και με e-mail μας απάντησε.
Έχουμε μέλλον μπροστά μας.
Για πρώτη φορά βλέπουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση, η οποία μόλις που έχει αρχίσει και θα κρατήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για πολύ καιρό ακόμα. Θα ήταν παράλογο μέσα στις πρώτες μέρες να είχε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση: στην ουσία αυτό θα σήμαινε ότι μια από τις δύο πλευρές δεν διαπραγματεύεται -όπως και γινόταν μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των συζητήσεων: η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως κόκκινη γραμμή το τέλος του Μνημονίου και της τρόικας. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή και δεν κάνει βήμα πίσω από αυτή. Αντιπροτείνει μια συμφωνία- γέφυρα που περιλαμβάνει την παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, απορρίπτοντας, παράλληλα, νέα δάνεια και μια δέσμη προτάσεων άμεσης προτεραιότητας που δεν είναι άλλες από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων (δίκαιο φορολογικό σύστημα κοκ), καθώς επίσης τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου που οδηγεί σε ασφυξία τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία μας. Επιδίωξη είναι μια μεταβατική συμφωνία ώστε να μπουν οι βάσεις για να ορθοποδήσει η χώρα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -περίπου μέχρι το καλοκαίρι- οπότε και θα περάσουμε σε ένα νέα γύρο διαπραγματεύσεων.
Η γερμανική πλευρά ωστόσο επιμένει στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (του μνημονίου δηλαδή), που σημαίνει εκπλήρωση προαπαιτούμενων, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις και όλα όσα υποστήκαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και αυτό, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα, το γνωρίζουν πολύ καλά στο Βερολίνο. Γι αυτό και εμφανίζονται τόσο εριστικοί και αδιάλλακτοι: γιατί η ρωγμή στο δόγμα της λιτότητας που επέρχεται με τη συμφωνία- γέφυρα που προτείνει η Ελλάδα, ανοίγει τον χορό για μια συνολική αμφισβήτηση της σημερινής ευρωπαϊκής πορείας. Ανοίγει ο χορός, καθώς αυτό που διεκδικεί με αποφασιστικότητα η ελληνική κυβέρνηση είναι προς όφελος και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, αλλά δεν έχουν αντίστοιχους πολιτικούς εκπροσώπους (όπως δεν είχαμε και εμείς μέχρι τώρα). Χώρες που δεν έχουν το ΑΕΠ της μικρής Ελλάδας, αλλά είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές ακόμα δραματικές βραδιές "ασφυκτικών πιέσεων", ακόμη κι αν συμφωνηθεί ένα πρώτο κείμενο. Δεν θα πέσουν αμαχητί: έχουμε να κάνουμε με "ταλιμπάν" του νεοφιλελευθερισμού, ενώ κατά το κοινώς λεγόμενο "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" -και δεν αναφέρομαι μόνο στους εταίρους, αλλά και στους πρόθυμους, φανατικούς συμμάχους τους στην Ελλάδα.
Για εμάς, το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουμε χρόνο ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στο εσωτερικό, να ανασάνουν οι μικρομεσαίοι και να μπει φραγμός στην ασυδοσία της εγχώριας οικονομικής ελίτ. Έτσι ώστε με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κρατών- μελών, αλλά και με αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας, να διεκδικήσουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης προς μια πολιτική ανάπτυξης, με σεβασμό στη δημοκρατία.
Συμπέρασμα: έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά -ευτυχώς- και ως χώρα! Η πρώτη μεγάλη νίκη της νέας κυβέρνησης είναι το γενικευμένο αίσθημα ανάτασης και αξιοπρέπειας, η ενότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ας μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τον τεράστιο ρόλο που παίζει ο λαϊκός παράγοντας στην έκβαση της διαπραγμάτευσης: αυτός είναι που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να είναι τόσο αποφασιστική και διεκδικητική. Ταυτόχρονα, το κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από τους λαούς όλης της Ευρώπης είναι η εικόνα από το μέλλον μιας πραγματικής Ένωσης των λαών -και όχι των τραπεζών. Ευτυχώς, το μέλλον διαρκεί πολύ και δεν χωρά σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα.
Το email της κ Σφέτσα ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του lefkadanews στη 13:00
13:12:01
2015-02-18