
Οι 7 νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Σε 7 νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας.Ειδικότερα:
1:Θα παρέχεται νέα δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τον Φεβρουάριο του 2015, σε έως και 100 δόσεις,ήτοι 8 χρόνια και 4 μήνες. Η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται όριο οφειλής, για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Μπορούν δηλαδή να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος του αρχικού χρέους.Το ετήσιο επιτόκιο για χρέη έως 5.000 ευρώ θα είναι 0%, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές, ορίζεται επιτόκιο της τάξης του 0,25% το μήνα (3% το χρόνο).Παράλληλα, προβλέπεται 100% μείωση των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου των οφειλών,70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά δωδεκάμηνο, χωρίς προσαυξήσεις και απώλεια της ρύθμισης θα έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα στο 12μηνο.
2:. Αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Η ρύθμιση που είναι ήδη έτοιμη στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων των νόμων 3863 και 3865 που αφορούν τις κύριες συντάξεις, με διατήρηση του παλαιού τρόπου υπολογισμού, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
3.Πάγωμα των διατάξεων για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
4.Επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Το θέμα θα τεθεί σε διάλογο και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις στο μαθηματικό τύπο (που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί). Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς εκκρεμούν 28.000 εφάπαξ, ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόλις 950 βοηθημάτων το μήνα.
5. Περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Aναζητούνται διαφορετικές λύσεις ανά ταμείο. Μεταξύ αυτών, είναι η παροχή κινήτρων προκειμένου να επιμείνουν στην αναζήτηση εργασίας οι μεγάλης ηλικίας άνεργοι, ενώ για τα λεγόμενα ειδικά ταμεία στόχος είναι να σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν πρόκειται να θιγούν ασφαλισμένοι πριν από το 1983, μητέρες με ανήλικα τέκνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και άτομα
6.Ενοποιήσεις ταμείων:Το βασικό σενάριο προβλέπει τη δημιουργία τριών ταμείων, μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξει διάλογος για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
7. Πακέτο μέτρων για ελεύθερους επαγγελματίες. Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία, θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο διατάξεις, μία που θα προβλέπει την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, και μία ακόμη που θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλίζονται τουλάχιστον 3 ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερα από αυτή που ανήκουν. Σε δεύτερο στάδιο, θα υπάρξουν αλλαγές και στο θέμα του συμψηφισμού οφειλών με τη σύνταξη.
Στο μεταξύ πριν από το Πάσχα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ηλικιωμένους του ΟΓΑ, η καταβολή της οποίας είχε διακοπεί το 2013.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται σήμερα, με τις τοποθετήσεις αρμόδιων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.
Παράλληλα, κατέθεσε τροπολογία με την οποία:
-Θα έχουν για ένα έτος υγειονομικές παροχές γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.
-Παρατείνεται για ένα ακόμα χρόνο και χωρίς προϋποθέσεις η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους.
Ακόμα, ο κ. Στρατούλης, επανέλαβε τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεκτό το αίτημα των Ατόμων με Αναπηρία να μην συνυπολογίζονται τα επιδόματα αναπηρίας που λαμβάνουν στα κριτήρια των δικαιούχων για δωρεάν σίτιση, στέγη και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς αυτό τους αποκλείει από τις παροχές αυτές.
2015-03-10