lefkada-news

Τι λέει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κ.Βλάχος για τα λιμάνια της Λευκάδας, τα έργα που θα γίνουν σε αυτά και το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο

Τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Λευκάδας, Κώστα Βλάχο, συναντήσαμε προκειμένου να μας ενημερώσει για θέματα αρμοδιότητάς του.  Ο κ. Βλάχος μας μίλησε για τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -και που προσπαθεί να επιλύσει- τα λιμάνια της Λευκάδας και του Νυδριού, για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην παραλιακή ζώνη της Λευκάδας , καθώς και για το πώς θα αξιοποιήσει το εγκαταλειμμένο τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο. Διαβάστε παρακάτω  τι μας είπε.

Πείτε μας,  ώστε να γνωρίζει και ο  κόσμος,  ποιες είναι οι κύριες  αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου;

Το Λιμενικό Ταμείο, μέχρι πέρυσι το Φλεβάρη ήτανε κρατικό. Τώρα το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο, με βάση το νόμο, έχει την εκμετάλλευση. Ιδιοκτήτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο, που εκπροσωπείται στη Λευκάδα από την Κτηματική Υπηρεσία, και εμείς είμαστε επικαρπωτές. Με βάση το νόμο, έχουμε την εκμετάλλευση και τη χρήση των χερσαίων ζωνών,  εντός της οποίας μπορεί το Λιμενικό Ταμείο να ασκήσει τα δικαιώματά του, δηλαδή αν κάπου υπάρχουν κτίσματα,  αρμόδιο  είναι το Λιμενικό Ταμείο να μπορεί να τα εκμεταλλεύεται. Τώρα στη Λευκάδα, καθώς  η αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου, είναι διαδημοτική συμμετέχουν δύο  ΟΤΑ, ο Δήμος της Λευκάδας και ο Δήμος Μεγανησίου.  Ο Δήμος της Λευκάδας, εκπροσωπείται στο Δ.Σ με πέντε μέλη,  ο Δήμος Μεγανησίου εκπροσωπείται με 3 μέλη και είναι και ο Λιμενάρχης Λευκάδας εξ οφίτσιο. Είναι εννεαμελές το Συμβούλιο και είναι διαδημοτικό. Ο Πρόεδρος διορίζεται και ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας του Λιμενικού Ταμείου, που είναι η πόλη της Λευκάδας. Τα υπόλοιπα μέλη επίσης ορίζονται,  οι πέντε που είναι στο Δήμο Λευκάδας από το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας. Οι υπόλοιποι τρεις από το Δ.Σ. του Δήμου Μεγανησίου. Αυτές οι διαδικασίες γίνανε μέσα στον περασμένο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και από 13 Οκτώβρη ανέλαβε το νέο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας.

Χερσαίες  ζώνες υπάρχουν μόνο στη Λευκάδα και στο Νυδρί.  Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να έχουμε χερσαίες ζώνες και σε άλλα λιμάνια του νομού για να μπορεί ο Δήμος μέσω του Λιμενικού Ταμείου να κάνει παρεμβάσεις, σε θέματα υποδομών και καλής παροχής υπηρεσιών στους χρήστες.  Να νοικοκυρέψουμε όλα τα λιμάνια, για να μπορούμε να παρέχουμε καλές υπηρεσίες. Όπως ξέρετε ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας από τους   βασικούς παράγοντες τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του νομού μας.  Η φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 15 να έχουμε και άλλες χερσαίες ζώνες. Και αναφέρομαι στο λιμάνι της Βασιλικής που είναι σπουδαίο λιμάνι, στο Βλυχό και μετά το Μεγανήσι.

Για τα λιμάνια Καλάμου και Καστού;

Για Κάλαμο και Καστό, είναι πολύ αργότερα στον προγραμματισμό μας, γιατί προηγείται η Βασιλική που η χερσαία ζώνη είναι σχεδόν έτοιμη να την οριστικοποιήσουμε, και μετά σιγά σιγά σε όλα τα λιμάνια που είναι κοντά στα 13, αν θυμάμαι καλά, σε όλο το νομό Λευκάδας. Και η φιλοδοξία μας είναι αυτή, να μπορέσει το Λιμεναρχείο να ορίσει τις χερσαίες ζώνες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δυσκολία και μία γενικότερη εγκατάλειψη.

Κάθε πότε συνεδριάζει  το  Δ .Σ του Λιμενικού Ταμείου ;

Υποχρεωτικά μια φορά το μήνα. Υπάρχει ένα πρόβλημα βεβαίως με τους συναδέλφους από το Μεγανήσι. Προσπαθούμε να βάλουμε τις συνεδριάσεις κάποιες ώρες, να μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί.

Πως κρίνετε τη λειτουργία του λιμανιού της Λευκάδας. Υπάρχει περίπτωση να μπει τέλος σε όσα σκάφη ελλιμενίζονται εκεί.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπει. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν σκάφη στο λιμάνι της Λευκάδας. Το πρόβλημα είναι να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση, ώστε να εξυπηρετούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη. Στις μελλοντικές μας σκέψεις είναι να κάνουμε και δύο πλωτές  προβλήτες  ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σκαφών που ελλιμενίζονται. Επίσης να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες για να έχουμε πολύ καλή προσέλευση, γιατί όσο περισσότερα σκάφη έχουμε στο λιμάνι της πόλης, τόσο περισσότερο συμβάλλουν στη ζήτηση της τοπικής αγοράς.

Σε ποιο σημείο σκέφτεστε να μπουν οι προβλήτες;

Θα δούμε. Τη μία σκεφτόμαστε να την τοποθετήσουμε μπροστά στο εστιατόριο  Μαργαρίτα. Βέβαια θα παίξει ρόλο πώς θα το δει και ο Λιμενάρχης, γιατί έχει και αυτός αρμοδιότητα, όχι μόνο εμείς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως σας είπα, που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γενικά, πως την κρίνετε τη λειτουργία του λιμανιού της Λευκάδας;

Από πλευράς θάλασσας δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα.

Θα μπορούσαμε βέβαια να βελτιώσουμε τις παροχές. Δηλαδή υπάρχει ένα κομμάτι στο λιμάνι, από το εστιατόριο Μαργαρίτα μέχρι τον Πόντε, που εκεί δεν υπάρχει ούτε ένα πίλαρ, (μηχάνημα που παρέχει νερό και ρεύμα στα σκάφη). Σε αυτή τη φάση παρέχουμε μόνο νερό και έχουμε μόνο δύο πίλαρς για ρεύμα.  Εμείς σκοπεύουμε να προμηθευτούμε καινούργια πίλαρς, στα οποία θα πληρώνεις  με κάρτα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών που έρχονται. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μας.

Πέρα από αυτό, θέλουμε, και ελπίζουμε αυτό να γίνει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, να κάνουμε μία παρέμβαση, σε συνεργασία με το Δήμαρχο με τον οποίο έχουμε συζητήσει, ώστε να κάνουμε μία γενικότερη αναβάθμιση του λιμανιού. Να ενισχύσουμε το φωτισμό.  Ήδη είμαστε στο στάδιο και έχουμε παραγγείλει λάμπες. Από το παλιό Δημαρχείο μέχρι το περίπτερο του Νώντα. Αυτό είναι μέσα στους άμεσους στόχους μας, γιατί πιστεύω ότι το λιμάνι, υπολείπεται σε φωτισμό. Αν πας το βράδυ δε βλέπει ο ένας τον άλλον. Επίσης θα αλλάξουμε και κάποια φωτιστικά σώματα και στην πλατεία της παραλίας και στην πλατεία του Φοίνικα.

Θα βάλετε φώτα και στο δρομάκι δίπλα από την ξύλινη γέφυρα, όπου γίνονται και αρκετά ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα το καλοκαίρι εκεί , τα οποία δεν μπορεί να τα δει κανείς, από το σκοτάδι..

Σε αυτό το δρομάκι  θα μπούνε πάρα πολύ ωραία φωτιστικά. Θα φωτιστεί όλος αυτός ο πεζόδρομος, θα φωτιστεί και η ξύλινη γέφυρα και θα μπούνε καινούργια παγκάκια στη Σικελιανού, εκτός από την αναβάθμιση του φωτισμού που προανέφερα. Επίσης θα πετάξουμε τα παλιά καλαθάκια σκουπιδιών και θα βάλουμε καινούργια, αισθητικά πιο ωραία, και  θα βάλουμε και κάποια κιγκλιδώματα (μπάρες) για να σταματήσουμε το παρκινγκ επί της Σικελιανού, που στην ουσία, απαγορεύει και το χειμώνα και το καλοκαίρι την ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα μπορεί και να θέλει κάποιος να παρκάρει εκεί. Θα μπουν τα παγκάκια και οι μπάρες με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί κανένας να παρκάρει και θα απελευθερώσουμε  όλο εκείνο το πεζοδρόμιο. Στη Γολέμη, επίσης θα αντικαταστήσουμε όλα τα παγκάκια που είναι σε κατάσταση πρωτόγονη. Στη σκέψη μας είναι να αντικαταστήσουμε και το στέγαστρο που υπάρχει απέναντι από το Λιμεναρχείο, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση, και να προσθέσουμε άλλο ένα απέναντι από τη Μαργαρίτα, που εξυπηρετεί κάποιον κόσμο, όπως  τους εργαζόμενους σ τα  αλιευτικά.

Ποιος θα τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά;

Η παρέμβαση αυτή πιστεύω ότι είναι αρκετά σοβαρή και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Και ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι, τόσο αισθητικά όσο και από πρακτικής πλευράς  να υπάρξει μία αναβάθμιση σε όλη αυτήν την περιοχή.

Και ποιο είναι το κόστος;

Δεν το έχουμε βγάλει ακόμα.. θα είναι αρκετό. Εμείς ανήκουμε στο Δήμο, αλλά έχουμε ξεχωριστή οικονομική διαχείριση. Και είμαστε πιο ευέλικτοι σε σχέση με το Δήμο.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι, θα προσλάβουμε και εμείς υπάλληλους  για την καθαριότητα για να βελτιωθεί η κατάσταση  μέσα στο λιμάνι.

Ανάλογες παρεμβάσεις θα κάνουμε και στο λιμάνι Νυδρίου. Ήδη έχουμε καλύψει τις κολόνες,  μαζέψαμε τα καλώδια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.  Φωτίσαμε στις γιορτές το λιμάνι. Και επίσης θα αντικαταστήσουμε τα πίλαρς και θα προσλάβουμε υπάλληλο για την καθαριότητα του λιμανιού.

Πως κρίνετε το καθεστώς που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία

Εκεί προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο και το Δήμο.  Ήδη ο Δήμαρχος έχει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες. Εμείς από την πλευρά μας και σε συνεργασία με το Δήμαρχο  θα προσπαθήσουμε  με μία από κοινού προσπάθεια να βάλουμε μία τάξη γιατί όπως ξέρετε, το καλοκαίρι, εκεί υπάρχει χάος. Ο διάλογος συνεχίζεται, προσπαθούμε μέσα από συμμετοχικές και συναινετικές διαδικασίες να βρούμε κάποιες λύσεις. Ο Δήμαρχος είναι σε επαφή μαζί τους, συμμετέχω και εγώ σε αυτόν το διάλογο γιατί εκεί είναι λιμενική ζώνη επί της Σικελιανού, αλλά και ένα κομμάτι είναι στο Δήμο.  Και επειδή το Λιμενικό Ταμείο είναι δημοτικό, μπορούμε  από κοινού μαζί με τη Δημοτική Αρχή να έχουμε μία κοινή γραμμή ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ήδη αυτός ο διάλογος είναι σε εξέλιξη όπως σας είπα.

Θα βρεθεί κάποια λύση;

θα βρεθεί γιατί και οι ίδιοι φαντάζομαι έχουνε συνειδητοποιήσει ότι  αυτή η εικόνα το καλοκαίρι, και ειδικά το βράδυ, δε συνάδει με τον πολιτισμό της Λευκάδας.

Ένα κτήριο  που ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο είναι και το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο. Τι θα γίνει με αυτό, τι σκοπεύετε να κάνετε και σε τι κατάσταση είναι το κτήριο.

Από το περσινό καλοκαίρι, μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών, από τις πρώτες προτεραιότητες που  έβαλε ο Δήμαρχος, ήταν  αυτό το περίπτερο στο Κάστρο,  το οποίο ανήκει στο δημόσιο και την εκμετάλλευση την έχει το Λιμενικό Ταμείο, να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει συντάξει κάποια σχέδια μελετών. Σύντομα αν ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες με κάποιους νέους νόμους, θα προχωρήσουμε στην ανάθεση μελέτης, τόσο για τη στατική επάρκεια του κτηρίου, όσο και σε όσες άλλες χρειαστούν.  Όταν παραδοθούν αυτές  οι μελέτες, για τις οποίες θα προβούμε με ανάθεση σε ιδιώτη, θα περάσει σαν θέμα  από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου όπου θα πάει για έγκριση και μετά ξεκινάμε την προκήρυξη για την εκμετάλλευσή του. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Φυσικά μιλάμε για μεγάλο κόστος καθώς το κτήριο είναι σε κακή κατάσταση .

Αυτός που θα εκμεταλλευτεί το κάστρο θα αναλάβει και την επισκευή του, σύμφωνα με την μελέτη που σας είπα,  υπό την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Φυσικά θα δίνει κάποιο  οικονομικό αντάλλαγμα που θα εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο.

Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να προβούμε στη διακήρυξη και μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει στη περιοχή που θα την αναβαθμίσει και θα δώσει εργασία σε πολλούς  νέους .

Έχετε να μας πείτε κάτι άλλο

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το Λιμενικό Ταμείο μπορεί να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στοιχειωδώς τις υποδομές στα Λιμάνια της Λευκάδας και του Νυδριού ώστε ο θαλάσσιος τουρισμός να ενισχυθεί . Φιλοδοξούμε να χαράξουμε άμεσα χερσαίες ζώνες  και στα άλλα λιμάνια της Π.Ε Λευκάδας ώστε όλα να γίνουν όλα,  πιο ελκυστικά στο θαλάσσιο  τουρισμό.

01:31:39

2015-03-15

 

>