lefkada-news

Τι λέει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λευκάδας για την ασθένεια της βαμβακίασης που πλήττει τα πευκοδάση της Λευκάδας αλλά και για άλλα θέματα της αρμοδιότητας του

Συναντήσαμε τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Λευκάδος,  δασολόγο  Γεώργιο Λάμπρη, προκειμένου κυρίως  να μας ενημερώσει για την ασθένεια της βαμβακίασης,  που πλήττει τα πευκοδάση της Λευκάδας αλλά και να μας μιλήσει  για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Πείτε μας,  ώστε να γνωρίζει και ο  κόσμος ποιες είναι οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας σας;

Η Διεύθυνση Δασών Λευκάδας, είναι η δασική υπηρεσία που κύριο μέλημα της είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον ασχολούμαστε  με διάφορα αιτήματα πολιτών, που αφορούν τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων, προκειμένου να δοθεί άδεια ανοικοδόμησης ή επέκτασης οικισμών. Ένα αρκετά μεγάλο φάσμα, με μία πολύ μεγάλη πολυνομία και με πολύ λίγο προσωπικό..Μέχρι  το 1998, μάλιστα είχαμε και τη δασοπυρόσβεση στην αρμοδιότητά μας, την οποία τώρα την έχει, όσον αφορά τα κατασταλτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Εμείς απλώς συμβάλλουμε στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως στην ενημέρωση του κόσμου για την αποφυγή των πυρκαγιών, στις βελτιώσεις και συντηρήσεις του δασικού δικτύου, κλαδεύσεις, κλπ.

Με τι προσωπικό στελεχώνεται η Δασική υπηρεσία ;

Το προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται η υπηρεσία είναι κυρίως δασολόγοι. Στη δική μας διεύθυνση υπηρετούν μόνο δύο δασολόγοι, ακολουθούν οι δασοπόνοι, που στην Λευκάδα έχουμε δύο,  και το προσωπικό των δασοφυλάκων.  Πρόσφατα ήρθαν στην υπηρεσία μας και οι πρώην αγροφύλακες, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντα του δασοφύλακα. Παρόλα αυτά η στελέχωση της υπηρεσίας μας είναι ανεπαρκής από κάποιες ειδικότητες κυρίως δασολόγων, εξαιτίας και των τρεχόντων θεμάτων, όπως είναι το κτηματολόγιο, για το οποίο δεν υπάρχει ένας δασολόγος που να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα αυτό..

Συνεργάζεστε με την πυροσβεστική υπηρεσία στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών;

Συνεργαζόμαστε στο σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας.  Η Λευκάδα είναι ένας νομός με τις λιγότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα και σε αριθμό πυρκαγιών και σε έκταση καμένης γης.  Αν και πολλές πυρκαγιές, προέρχονται από το κάψιμο των κλαδιών των ελαιοδέντρων. Είναι δυστυχώς όμως λίγα τα χρήματα που δίνονται για την αντιπυρική προστασία από το ΥΠΕΚΑ, της τάξεως των 15.000 ευρώ το έτος, τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα ήταν περισσότερα.

Και έρχονται πάντα με καθυστέρηση, έτσι δεν  είναι;

Έτσι είναι δυστυχώς..

Σαν υπηρεσία κάνετε κάτι για αυτό;

Σε συσκέψεις που γίνονται αυτό το τονίζουμε. Να φανταστείτε ότι φέτος, δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματα της περσινής περιόδου. Κανονικά η κατανομή των χρημάτων, θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα στο Μάρτιο, για να μπορούμε να προβούμε  στην ολοκλήρωση των έργων. Δυστυχώς υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα αυτό.

Πόση δασική έκταση έχει η Λευκάδα;

Ο νομός σαν δασοκάλυψη καλύπτει περίπου το 60% της συνολικής έκτασης.

Πόσα πευκοδάση έχει η Λευκάδα;

Η Λευκάδα, δεν έχει καθαρά πευκοδάση. Συνήθως τα πευκοδάση, ήταν πευκοδάση που είχαν γίνει με τεχνητές αναδασώσεις και είχαν τη μορφή του περιαστικού πράσινου. Εβρισκαν , δηλαδή, δίπλα από μία πόλη ή ένα χωριό μία τοποθεσία, που την μετέτρεπαν σε δάσος.  Τα Πευκούλια, το δάσος του Φρυνίου, του Αθανίου και του Αγίου Πέτρου, ήταν όλα τεχνητές αναδασώσεις. Και τώρα, τα ίδια τα φυτά αρχίζουν και αναπαράγονται και τα δάση επεκτείνονται. Αυτές οι αναδασώσεις είχαν ξεκινήσει πριν το 1950.  Στη Λευκάδα, δεν υπάρχουν καθαρόαιμα πευκοδάση, αν και τώρα πια άρχισαν να αναπαράγουν μόνα τους.

Κύριε Λάμπρη,  πείτε μας για τη βαμβακίαση των πεύκων.  Τι ασθένεια είναι αυτή;

Η βαμβακίαση είναι μία ασθένεια που προέρχεται από ένα έντομο, το Marchalina hellenica, το οποίο πηγαίνει και προσβάλει τους σωλήνες που μεταφέρουν τους χυμούς μέσα στα δέντρα, απομυζά από εκεί τους χυμούς  και τους αφαιρεί. Αυτό ως μελισσοκομικό είδος, θεωρούταν κάποτε καλό, γιατί έπαιρνε από εκεί η μέλισσα το υλικό αυτό και το μετέτρεπε σε μέλι.  Αυτό το έντομο, σύμφωνα με την εντομολογία, που προσβάλει αυτά τα φυτά, δεν επιφέρει ούτε μορφολογικές διαταραχές στο δέντρο, ούτε φυσιολογικές.  Μπορεί να προκαλούσε μία μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του δέντρου, ποτέ όμως δεν έφερνε το μαρασμό και την ξήρανση.  Και ως εκ τούτου, επειδή ήταν άριστο μελισσοκομικό είδος, θεώρησαν, ότι θα πρέπει να το εισαγάγουμε αυτό το έντομο στα πεύκα, για να μπορεί να αναπτυχθεί και η μελισσοκομία. Έγιναν λοιπόν οι εμβολιασμοί από τους μελισσοκόμους, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα εξαπλωθεί τόσο πολύ, που να μπορεί να επιφέρει ακόμα και θανάτωση των πεύκων.  Τώρα, υπάρχουν και διάφορες άλλες απόψεις. Ότι πιθανόν το έντομο αυτό, όπου πήγαινε και αναπτυσσόταν, έδωσε τη δυνατότητα της εμφάνισης κάποιου άλλου μύκητα που προκαλεί τη θανάτωση.

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η ασθένεια;

Όσον αφορά την καταπολέμηση της βαμβακίασης, είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί με αυτό. Αναφορικά με τη χημική καταπολέμηση, έχουν βρεθεί χημικά σκευάσματα, τα οποία καταπολεμούν τη βαμβακίαση, αλλά αυτή όμως η θεραπεία ενδείκνυται για πολύ μικρές ποσότητες μόνο.  Αφενός επειδή είναι πανάκριβό, και αφετέρου επειδή έχουν,  με απόφαση του ΣτΕ,  απαγορευτεί οι ψεκασμοί με χημικά σκευάσματα. Οπότε δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Βέβαια η φύση φροντίζει.. Για παράδειγμα, στο πευκοδάσος στα Πευκούλια, όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό ξήρανσης, υπάρχουν και νέα πευκάκια, τα οποία, όταν το δέντρο πέσει κάτω, θα δώσει τη δυνατότητα στο μικρό δεντράκι, να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Αυτή είναι και η επιστήμη η δική μας της δασολογίας. Προσπαθούμε, μέσω της επιστήμης μας, να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη.  Εγώ συνιστώ σε μαθητές, να την ακολουθήσουν, γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον δίχως κορεσμό.

Σε όλα τα  πευκοδάση της Λευκάδας, εντοπίζεται αυτό το πρόβλημα της βαμβακίασης;

Σε όλα σχεδόν εμφανίζεται. Τα Πευκούλια έχουν πολύ πιο έντονο πρόβλημα, το Αθάνι έχει μεγάλο πρόβλημα επίσης, ο  Άγιος Πέτρος όχι τόσο και τόσο πολύ.  Αυτό είναι πρόβλημα πανελλαδικό. Απλώς στη Λευκάδα, εμφανίζεται περισσότερο το φαινόμενο αυτό, σε σχέση με κάποιους άλλους νομούς, γιατί έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη σε ότι αφορά τη μελισσοκομία. Η Λευκάδα, φημίζεται για τη μελισσοκομία της. Έχει αρκετά μελισσοτροφία κλπ. Τη βαμβακίαση την έφεραν οι ίδιοι μελισσοκόμοι.

Υπάρχει και μία διαμάχη για το θέμα αυτό.

Ναι τώρα υπάρχει και μία διαμάχη, πράγματι. Πρώτα δεν υπήρχε αυτή η διαμάχη. Και μάλιστα προτεινόταν στους μελισσοκόμους να κάνουν αυτόν τον εμβολιασμό για να έχουν παραγωγή μελιού. Οι μελισσοκόμοι, έφερναν αυτό το άσπρο έντομο, σαν βαμβακάκι, και το κολλούσαν  πάνω στα πεύκα. Και οι ίδιες οι μέλισσες επειδή το έβλεπαν, κολλούσε στα πόδια τους, και μέσω αυτών εξαπλωνόταν σε όλο το δάσος.

Τώρα αυτό συνεχίζεται από τους μελισσοκόμους;

Ελπίζω ότι δεν συνεχίζεται, γιατί βλέπουν και την καταστροφή που γίνεται στα δάση. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να διώκει αυτόν που κάνει εμβολιασμούς. Γιατί όπως σας είπα δεν υπήρχε το πρόβλημα αυτό. Αλλά και απαγορευτική διάταξη να βγάλουν, δεν ξέρω πως μπορεί να εφαρμοστεί.

Οπότε, αυτό που μας λέτε, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, και ότι μόνο ότι η φύση μεριμνήσει

Η φύση προνοεί τα πάντα. Εμείς που είμαστε μέσα σε αυτή, το διαπιστώνουμε αυτό. Ο καρκίνος του κυπαρισσιού, ας πούμε, εξαλείφθηκε που όλοι έλεγαν ότι η ασθένεια αυτή θα αφανίσει όλα τα κυπαρίσσια.

Κύριε Λάμπρη ας ελπίσουμε να κάνει το ίδιο και για τα πεύκα.Σας ευχαριστούμε πολύ.

23:46:20

2015-03-24

>