lefkada-news

Άξιοι εκπρόσωποι της Ελλάδας οι Λευκαδίτες μαθητές στο Εκπαιδευτικό Προγράμμα Euroscola-Ο Θοδωρής Αγγελόπουλος μιλάει για την ημερίδα

Οχτώ μαθητές από τη Λευκάδα φιλοξενήθηκαν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Euroscola, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, όπου οι μαθητές ηλικίας 16-18 από κάθε γωνιά της Ευρώπης επιλέγονται βάσει των μαθητικών τους επιδόσεων, την πιστοποιημένη επάρκειά τους στην αγγλική γλώσσα και των ικανοτήτων τους στην έκθεση ιδεών.

Οι επιλαχόντες, έχουν λοιπόν την ευκαιρία, να βρεθούν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να πάρουν θέση ή να θέσουν τα ερωτήματά τους, για θέματα που απασχολούν, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνολικά 560 μαθητές από 24 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά την Ελλάδα, ένωσαν τις φωνές τους εντός του κοινοβουλίου, αντάλλαξαν απόψεις, και αναμετρήθηκαν σε παιχνίδια γνώσεων.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε σ` αυτή την ημερίδα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 24 μαθητές που προέρχονταν από την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα,.

Οι μαθητές που μετείχαν από τη Λευκάδα  ήταν αναλυτικά οι: Ζωή Γαζή-Κατσαϊτη (ΓΕΛ Νυδρίου Λευκάδας), Σπύρος Κοντοπρίας (2ο ΓΕΛ Λευκάδας), Θοδωρής Αγγελόπουλος (1ο ΓΕΛ Λευκάδας), Σταματία Σέρβου-Γαζή (ΓΕΛ Νυδριού Λευκάδας), Σωτηρία-Μαρία Σταύρακα (2ο ΓΕΛ Λευκάδας), Μαυρέτα Βαγενά (2ο ΓΕΛ Λευκάδας), Ιφιγένεια-Δάφνη Σολδάτου (ΓΕΛ Νυδριού Λευκάδας) και η Κωνσταντίνα Καραμήντζου ως πρώτη αναπληρωματική.

Συναντήσαμε τον ένα εκ των 8  μαθητών από τη Λευκάδα, τον Θοδωρή Αγγελόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για αυτήν την εμπειρία που βίωσε.

 

Θοδωρή ποιο ήταν το θέμα της έκθεσης πάνω στο οποίο εξεταστήκατε?

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πως μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;». Το θέμα αυτό, μας δόθηκε πριν, οπότε είχαμε το χρόνο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να ενημερωθούμε.

Ήσασταν αρκετοί από τη Λευκάδα, φέτος, από ότι βλέπω..

Ναι φέτος ήμασταν 8, ενώ πέρυσι ήταν ένας. Και μάλιστα οι τρεις πρώτοι στο διαγωνισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος από τους μαθητές του Ιονίου, ήταν Λευκαδίτες.

Ποιοι ήταν;

Η Σταματία Σέρβου-Γαζή (ΓΕΛ Νυδριού Λευκάδας) βγήκε πρώτη, εγώ δεύτερος και τρίτη η Μαυρέτα Βαγενά(2ο ΓΕΛ Λευκάδας). Γενικώς όμως το γκρουπ της Λευκάδας, είχε πολύ καλές επιδόσεις.

Πόσες μέρες διήρκησε το ταξίδι σας;

7 ημέρες. Είχαμε πάρει άδεια από το σχολείο μας, φυσικά.

Με τι μέσο πήγατε;

Με πλοίο, και μετά οδικώς. Τα έξοδα μας ήταν πληρωμένα.

Μέσα στο πλοίο, ψηφίσαμε με κλήρο, για το ποιος θα κάνει την παρουσίαση της Ελλάδας, και κληρωθήκαμε εγώ και μία άλλη κοπέλα.

Τι είπατε στην παρουσίαση;

Θελήσαμε να γνωρίσουμε στους άλλους Ευρωπαίους μαθητές την ταυτότητα της Ελλάδας, λίγο καλύτερα, από την εικόνα που παρουσιάζεται για την χώρα μας στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο. Τονίσαμε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, ούτε τα καταγάλανα νερά. Θελήσαμε να προβάλλουμε το ανθρωπιστικό στοιχείο της χώρας, λέγοντας, πώς αν θέλουμε να μάθουμε καλύτερα την Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της. Ότι μπορεί να πει κανείς, φυσικά, μέσα σε ενάμιση λεπτό, που ήταν η παρουσίαση κάθε χώρας.

Τι ακολούθησε μετά τη διαδικασία των παρουσιάσεων;

Ακολούθησε το στάδιο των ερωτήσεων, στον Ευρωβουλευτή  και στους δύο επίτροπους που ήταν παρόντες στο Ευροκοινοβούλιο. Πρώτο θέμα φυσικά, ήταν η Ελλάδα και η θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης το θέμα με τους θανατικούς  Ισλαμιστές και τον πόλεμο στην  Ουκρανία, απασχόλησαν αρκετά.

Τι ρωτήθηκε για την Ελλάδα;

Μία κοπέλα από το Βέλγιο, ρώτησε την Ευρωβουλευτή και τους επιτρόπους, τι θα γίνει σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Της απαντήθηκε από τον επίτροπο, ότι δεν συμφέρει τη χώρα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και ότι η Ευρώπη έχει πάρει τα μέτρα της για πιθανή έξοδο. Μετά έκανα και εγώ μία ερώτηση..

Τι ερώτηση;

Μία ερώτηση, που βασίζεται πάνω στη συνέχεια του κράτους, που ισχύει στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα ρώτησα το εξής:

"Στην σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα η αρχή του ενιαίου κράτους είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή οι πολιτικές αποφάσεις και συμφωνίες μεταξύ των κρατών δεν ανακαλούνται ακόμα και σε περίπτωση βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης. Μια αρχή που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας από την νεοεκλεγείσα Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες της προηγούμενης. Άρα, αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, γιατί η οικονομικά εύρωστη Γερμανία ΔΕΝ συνεχίζει την αποπληρωμή του κατοχικού δάανείου που εξανάγκασε την εξαθλιωμένη Ελλάδα να δώσει το 1942;"

Και τι σου απάντησαν;

Καταρχήν μου απάντησε ένας Ισπανός επίτροπος και όχι Ευρωβουλευτής. Και μου είπε, ότι η Τρόικα και το Eurogroup, είναι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό, το οποίο δεν μπορεί ουσιαστικά να απαντηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο..

Δηλαδή ουσιαστικά δεν δόθηκε απάντηση;

Δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση, ούτε περίμενα ότι θα δοθεί.. Απλά ήθελα να ακουστεί αυτός ο προβληματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά τι ακολούθησε;

Μετά κάναμε δίωρη παύση, όπου μιλήσαμε με τους υπόλοιπους μαθητές. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε τετραμελείς ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων  προκειμένου να παίξουμε ένα παιχνίδι γνώσεων, το «Eurogame». Μετά μπήκαμε σε επιτροπές, με μία συγκεκριμένη θεματολογία. Εγώ ήμουν στην ομάδα με τη θεματολογία για το μέλλον της Ευρώπης.

Εικόνα από το παιχνίδι γνώσεων eurogame

Και τι συζητήσατε για αυτό;

Είπαμε ότι η Ευρώπη πλέον καλείται να καλλιεργήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα δίπλα στην εθνική ταυτότητα των κρατών-μελών της. Επιπλέον καλείται να εξετάσει, αν το μέλλον της θα είναι η Ευρώπη των ισχυρών κρατών ή αν θα συνεχίσει να κυνηγά το όραμα της Ευρώπης των λαών, το οποίο βασίζεται στην αρχή της ισότητας.  Οι Άγγλοι στο σημείο αυτό φάνηκαν πολύ απαξιωτικοί σε σχέση με την Ελλάδα. Έλεγαν δηλαδή αν πρέπει να μας δίνει η Ευρώπη χρήματα για να τα ξοδεύουμε.. Σε μία ερώτηση, στην οποία ρωτήθηκε αν είναι το ευρώ πλεονέκτημα, παρατήρησα, ότι πήρε 150 αρνητικές ψήφους. Η Σωτηρία Σταύρακα, ψηφίστηκε για να κάνει την παρουσίαση της θεματικής μας.

Πως νιώθεις μετά από αυτήν την εμπειρία

Ήταν όμορφη εμπειρία. Ήταν κάτι το ξεχωριστό. Όλοι πήραμε πράγματα και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Μάθαμε για το πώς λειτουργούν οι Ευρωβουλευτές, πώς βλέπουν τα άλλα κράτη τη χώρα μας, ενώ γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με μαθητές από όλη την Ευρώπη.

Θοδωρή σε ευχαριστούμε!  Συγχαρητήρια σε όλους και καλή πρόοδο να έχετε

 

Δείτε εδώ ένα βιντεάκι, που ανέβηκε στην σελίδα της Euroscola στο fb, με πλάνα από μαθητές, με χαιρετισμούς με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, σε κάθε ευρωπαική γλώσσα. https://www.facebook.com/video.php?v=794611703941821&set=vb.195715000498164&type=2&theater

Δείτε στο 42ο λεπτό του δελτίου ειδήσεων του IONIAN TV, πλάνα και δηλώσεις μαθητών από τη Λευκάδα

23:54:25

2015-04-04

>