
Η διακοπή εργασιών στo έργο του Αγκυροβολίου της Βασιλικής καθώς και το σημείο αγκυροβόλησης του Φέρυ Μπόουτ συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο
Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ορισμένα αφορούσαν αναμορφώσεις και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Δήμου.
Πριν την έναρξη της ψήφισης των θεμάτων, προηγήθηκε η διαδικασία των ανακοινώσεων-ερωτήσεων, στην οποία αναφέρθηκαν οι ενέργειες του Δήμου σχετικά με τη πρόσφατη διακοπή εργασιών στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στη Βασιλική.
Αρχικά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γεώργιος Φίλιππας, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την προσφυγή του Δήμου Λευκάδας κατά του πορίσματος του ελεγκτή δόμησης, εξαιτίας του οποίου η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, προέβη ως όφειλε σε διακοπή εργασιών, πράγμα που έπραξε στις 2 Απριλίου 2015.
Σύμφωνα με τη πολεοδομική νομοθεσία, όλες οι εργασίες που εκτελούνται μετά την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας, υπόκεινται σε συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων κατά τη διάρκεια της κάθε κατασκευής. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται από ιδιώτες μηχανικούς(ελεγκτές δόμησης) ,οι οποίοι κάθε φορά επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση.
Οι εργασίες που διακόπηκαν, αφορούσαν στην κατασκευή των κτηριακών έργων του αγκυροβολίου, συνολικού εμβαδού 417τμ που συμπεριλαμβάνουν την ανέγερση τεσσάρων κτηρίων (καταστημάτων, αναψυκτηρίου, γραφείων-αποθηκών και χώρων υγιεινής).
Ο κ. Φίλιππας, πληροφόρησε το Σώμα, πώς αναμένεται η απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) που εδρεύει στην Π.Ε. Λευκάδας, στις 15 Απριλίου, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος, για άρση της απαγόρευσης των εργασιών. «`Έχουμε την πεποίθηση ότι η προσφυγή θα γίνει δεκτή και αμέσως μετά θα αρθεί η διακοπή εργασιών ώστε να συνεχιστούν κανονικά τα κτηριακά έργα», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλη την εισήγηση, όπως αυτή αναγνώσθηκε από τον κ. Φίλιππα
« Σύμφωνα με τη νεώτερη πολεοδομική νομοθεσία του Ν. 4030/11, όλες οι εργασίες που εκτελούνται κατόπιν οικοδομικής άδειας υπόκεινται σε συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων κατά τη διάρκεια κατασκευής, αναλόγως το είδος και το μέγεθός τους. Οι έλεγχοι γίνονται από ιδιώτες μηχανικούς που έχουν τη σχετική άδεια και συγκροτούν το σώμα ελεγκτών δόμησης και επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση κατόπιν αίτησης του μηχανικού που επιβλέπει το έργο.
Για τα κτηριακά έργα του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών Βασιλικής, έχει εκδοθεί η αριθμ. 219/11 οικοδομική άδεια που προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων (καταστημάτων, αναψυκτηρίου, γραφείων-αποθηκών και χώρων υγιεινής ) συνολικού εμβαδού 417 τμ. Σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που επιβλέπει το έργο, έκανε αίτηση για τον ορισμό ελεγκτή δόμησης κατά τον πρώτο έλεγχο της θεμελίωσης. Ο ορισθείς ελεγκτής Παύλος Καρύδης Τοπογράφος Μηχανικός, έκανε στις 17-3-2015 τον προβλεπόμενο έλεγχο και στις 30-3-2015 απέστειλε το πόρισμά του ηλεκτρονικά στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.
Αντικείμενο του πρώτου ελέγχου, σύμφωνα με το νόμο, είναι μόνο η θέση των κτηρίων στο γήπεδο, οι διαστάσεις τους και οι πλάγιες αποστάσεις αυτών σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα σχέδια. Πράγματι ο ελεγκτής αναφέρει στο πόρισμα ότι όλα τα ανωτέρω βρέθηκαν σύμφωνα με τα σχέδια, αλλά εντός παλαιού αιγιαλού και εντός ζώνης παραλίας κατά παράβαση του Ν. 2971/01 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Όμως όλα τα έργα του αγκυροβολίου μεταξύ των οποίων και τα κτηριακά, έχουν χωροθετηθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης το έτος 1999, όπως τροποποιήθηκε το 2002, βάσει του νόμου 2160/93 που επιτρέπει την κατασκευή τους εντός αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας. Αλλά ο νόμος 2971/01 επιτρέπει την κατασκευή τέτοιων έργων στις περιοχές αυτές εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, που εν προκειμένω τηρήθηκαν στο ακέραιο. Συνεπώς το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρείται από τον ελεγκτή παράβαση, πέραν του ότι δεν αποτελεί αντικείμενο του ελέγχου που εκλήθη να διενεργήσει.
Πέραν όμως αυτού του άτοπου συμπεράσματος παραθέτει, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, και μία σειρά παρατηρήσεων που σχετίζονται με τα περιεχόμενα της οικοδομικής άδειας και με τις διάφορες αδειοδοτήσεις, που κατά την άποψή μας, είναι εντελώς αβάσιμες.
Λόγω όμως του τελικού συμπεράσματος του πορίσματος, η Υπηρεσία Δόμησης ήταν υποχρεωμένη, σύμφωνα με το νόμο, να προβεί σε διακοπή εργασιών, πράγμα που έπραξε στις 02-04-2015. Κατόπιν αυτών ο Δήμος, υπέβαλε προσφυγή κατά του πορίσματος του ελεγκτή δόμησης, ως είχε δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο, ενώπιων του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) που εδρεύει στην Π.Ε. Λευκάδας και είναι αρμόδιο να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων.
Η προσφυγή αυτή διαβιβάστηκε από την Υπηρεσία Δόμησης στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. στις 03-04-2015 με θετική εισήγηση και έχει ήδη οριστεί ημερομηνία εξέτασης αυτής η 15η Απριλίου 2015. Έχουμε την πεποίθηση ότι η προσφυγή θα γίνει δεκτή και αμέσως μετά θα αρθεί η διακοπή εργασιών ώστε να συνεχιστούν κανονικά τα κτηριακά έργα.»
Η μεταφορά του σημείου αγκυροβόλησης του Φέρυ Μπόουτ της πορθμειακής γραμμής Βασιλική-Κεφαλονιά-Ιθάκη , στο λιμάνι Βασιλικής.
Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος, ο κ. Βικέντιος ρώτησε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Φίλιππα, μήπως τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής Βασιλική-Κεφαλονιά-Ιθάκη, που ήδη έχουν ξεκινήσει, δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του έργου και υπάρξουν καθυστερήσεις, αφού δεν θα μπορεί το εργοτάξιο να δουλέψει, εφόσον εκτελούνται 3-4 δρομολόγια σε καθημερινή βάση.
Ο Δήμαρχος, του απάντησε, ότι για το θέμα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, ενώ πρόσφατα είχε βρεθεί και σε μία λαϊκή συνέλευση στη Βασιλική. « Η δική μας η πρόθεση είναι ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση δόκιμο - και για λόγους τεχνικούς και για άλλους λόγους- να συνεχίσει να ελλιμενίζεται στην ίδια θέση το φερυ-μπόουτ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για αυτό το λόγο, πρόσθεσε, πως σε κοινές συσκέψεις που έχουν γίνει παρουσία του Περιφερειάρχη, του Λιμεναρχείου, της Διαχειριστικής Αρχής, και του αναδόχου του έργου, είχανε καταλήξει στην εξής κοινή λύση : την αγκυροβόληση του φέρυ μπόουτ σε τμήμα της νέας προβλήτας που βρίσκεται στο ύψος των σχολείων, τμήμα της οποίας θα είναι έτοιμο 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση του αναδόχου.
Για να φύγει όμως το φέρυ μπόουτ, νωρίτερα από το χώρο που σήμερα ελλιμενίζεται, και να συνεχιστεί η ανεμπόδιστη εκτέλεση του έργου προχώρησαν, όπως ενημέρωσε, σε μία δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μεταφερθεί ο ελλιμενισμός του πλοίου στη σημερινή παλαιά προβλήτα, αφού γίνουν ορισμένα έργα, συμπεριλαμβανομένης και της εκσκαφής για τη δημιουργία ράμπας.
Η πρόταση αυτή, θα πρέπει, τόνισε, να πάρει την έγκριση του λιμεναρχείου, για να εκτελεστεί, η οποία εάν γίνει δεκτή, εκτιμά πως μέχρι το τέλος Απριλίου, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και θα μπορεί το φέρυ μπόουτ να αγκυροβολεί στην παλαιά προβλήτα. Τέλος πρόσθεσε, την εκτίμησή του σχετικά με την ταχύτητα εκτέλεσης του έργου του Αγκυροβολίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εξελίσσεται καλά».
2015-04-07,13:02:53