
Δημ. Στρατούλης: Τα τέσσερα σημεία που επιμένουν οι δανειστές
Του Ηλία Γεωργάκη
Nεες μειώσεις συντάξεων και ανατροπές στα εργασιακά , απαιτούν οι δανειστές αποκάλύψε ο αναπλ.υπουργός Εργασιας Δημ.Στρατούλης περιγράφοντας σκηνικό πλήρους αποκλισης στις συζητήσεις.Οι εταίροι, ειπε σε συνέντευξη του στο MEGA,ο κ. Στρατούλης,επιμένουν να βάζουν τέσσερα ζητήματα που αποτελούν όμως "κόκκινες γραμμές" της ελληνικής κυβέρνησης.Όπως επισήμανε αυτά τα ζητήματα αφορούν στο ασφαλιστικό, "να συνεχιστούν οι μειώσεις των συντάξεων, δεν τους νοιάζει ακόμα και αν δεν παίρνει τίποτα ο συνταξιούχος και αν πεθάνει, κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ο,τι υπάρχει και κινείται, ΕΚΑΣ, τα πάντα, βλέπουν δημοσιονομικά εκεί, δεν βλέπουν ανθρώπους που πεινάνε και δεν τους ενδιαφέρει ακόμα και αν τους πεις αν κοιτάξουν έξω θα δοιυν ανθρώπους να ψάξουν στους κάδους των σκουπιδιών, λένε δεν θα κοιτάξουμε απέξω".
Το δεύτερο -είπε ο κ. Στρατούλης- είναι τα εργασιακά, "να μην επαναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και η κυβέρνηση συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατο μισθό και θέλουν, επιμένουν, εκεί την εμμονή τους, την εμμονή τους για ελεύθερες απολύσεις, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους που μας έφεραν οι πολιτικές τις οποίες συμφώνησαν με τις κυβερνήσεις, θέλουν και άλλους ανέργους, θέλουν και άλλο αίμα".
Το τρίτο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες σημείωσε ότι "θέλουν άνευ όρων ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και δημόσιων υποδομών" και το τέταρτο υπογράμμισε είναι ότι "θέλουν αυξήσεις φόρων με όποια μορφή, κυρίως τώρα επιμένουν για το ΦΠΑ όπως γνωρίζετε σε νησιά κλπ".
"Αυτές είναι οι τέσσερις εμμονές τους. Αυτές είναι όμως και οι κόκκινες γραμμές μας. Και δεν είναι γραμμές Μαζινό να έρθουν από πίσω οι Γερμανοί να τις καταλάβουν. Είναι πραγματικά σεινικά τείχη. Δεν γίνεται να κάνουμε άλλες μειώσεις συντάξεων. Δεν γίνεται, για ανθρωπιστικούς λόγους", ξεκαθάρισε.
Και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε ούτε αποικία, ούτε προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, είμαστε μια ελεύθερη χώρα, έγιναν εκλογές, έχουμε το πρόγραμμά μας".
Σημείωσε πως αν επέλθει ρήξη, αυτό θα είναι ευθύνη των δανειστών. "Θα πάνε σε ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου με επίδικο να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις και να μειωθούν και άλλο οι μισθοί; Τότε θα πρόκειται για πραξικόπημα. Δεν θα μπορούν στις χώρες τους να επιστρέψουν από τους λαούς της Ευρώπης", ανέφερε.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια αυτά "προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τη συζήτηση" και δεν μένουν μόνο στις πληροφορίες για τα μεγέθη της οικονομίας και τα οικονομικά στοιχεία, "αλλά οι εντολές που έχουμε δώσει στους αντίστοιχους τεχνοκράτες και στα στελέχη των υπουργείων μας είναι να μην μπαίνουν σε πολιτικά ζητήματα, ότι αυτά είναι θέματα πολιτικών οργάνων".
Ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε παράλληλα και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Είπε μάλιστα ότι η ρήτρα θα καταργηθεί "με όποιον τρόπο χρειαστεί" ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθούν και όλες οι παράμετροι που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, αλλά και άλλους συλλόγους συνταξιούχων, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, δήλωσε τα εξής:
1. Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης σε βάρος του ΜΤΠΥ με τη λεηλασία των αποθεματικών του με το καταστροφικό PSI (150 εκατομμύρια ευρώ) και με την κατάργηση, χωρίς αντιστάθμιση, της εισφοράς του 3% επί των δημοσίων συμβάσεων, οδήγησε αυτό το συμπληρωματικό επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε οικονομικό αδιέξοδο.
2. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για την οικονομική στήριξη αυτού του ασφαλιστικού ταμείου, ότι θα επανεξετάσει την απολύτως καταστροφική κατάργηση της εισφοράς επί των δημοσίων συμβάσεων, ότι θα συγκροτήσει σε αυτό ελεγκτικό μηχανισμό για την αναζήτηση θεσμοθετημένων πόρων του που διαφεύγουν και ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίσει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του.
20:21:14
2015-04-08