lefkada-news

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Tην ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, και την εισαγωγη  των  συλλογικων  διαπραγματεύσεων και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων, προβλεπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο θα δοθει την ερχόμενη Δευτέρα από το  υποουργείο Εργασίας σε δημόσια διαβουλευση. Πάντως, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, το οποίο θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με άλλο νομοσχέδιο. Στο επίπεδο των μισθών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 650 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς διαφοροποιήσεις μεταξύ εργατοϋπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αλλά και νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων.Από την 1η Ιουλίου 2016 και μετά, κανένας μισθός για πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δεν θα είναι κάτω από 751 ευρώ . Η άπαξ νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό των ελάχιστων μισθολογικών ορίων κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για να αποκατασταθούν χωρίς καθυστερήσεις οι εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών που επιβλήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.Στη συνέχεια, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά  ακυρώνονται σειρά μνημονιακών προβλέψεων, όπως π.χ. η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, και επαναφέρεται πλήρως ο θεσμός της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, όπου μπορεί να προσφύγει ένα από τα δύο μέρη.Με το νομοσχέδιο περιγράφονται (άρθρο 3) τα είδη των συλλογικών Συμβάσεων και αρμοδιότητα σύναψής τους, το περιεχόμενο της συλλογικής σύμβασης (άρθρο 2) που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων (άρθρο 4, περιγράφεται η ισχύς και οι κανονιστικοί όροι της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (άρθρο 7) και ο χρόνος ισχύος της ΣΣΕ (άρθρο 9).

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:

-Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, προκειμένου αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ (άρθρο 2).

-Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων (άρθρο 3).

-Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους (άρθρο 4).

-Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο σε περίπτωση απουσίας κλαδικής εργοδοτικής οργάνωσης μέσα από μεμονωμένους εργοδότες (μέχρι 10) που απασχολούν την πλειονότητα των εργαζομένων του κλάδου, με εναλλακτική δυνατότητα τη συμμετοχή της υπερκείμενης εργοδοτικής οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις (άρθρο 6).

-Επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.

-Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειονότητα των εργαζόμενων στον κλάδο.

-Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

-Δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών / διαιτητών (άρθρο 17).

-Δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων που θα συνδράμει με τεχνικές εκθέσεις το έργο των μεσολαβητών / διαιτητών μετά από αίτημά τους (άρθρο 17).

Συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας.

-Εκλέγεται ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ και επιλέγονται οι μεσολαβητές και οι διαιτητές με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) των μελών του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

-Εισάγεται τεκμήριο εγκυρότητας των στοιχείων που επικαλείται η πλευρά των εργαζομένων στο στάδιο της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας στην περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν προσκομίσει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων τα αναγκαίο από τον νόμο οριζόμενα οικονομικά στοιχεία (συνολικό και επιμέρους μισθολογικό κόστος, λειτουργικές δαπάνες, εν γένει οικονομικά στοιχεία ανά επίπεδο διαπραγμάτευσης, οικονομική πολιτική και πολιτική προσωπικού της επιχείρησης).

-Ενισχύεται ο θεσμός της Μεσολάβησης, που αποτελεί το βασικό στάδιο επίλυσης των συλλογικών διαφορών, με δυνατότητα επαναδιατύπωσης της πρότασης του μεσολαβητή μετά την αρχική της κατάθεση και την αναζήτηση συγκλίσεων για την οριστική μεσολαβητική πρόταση.

-Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης Διαιτησία όταν το ένα μέρος αρνείται τη μεσολάβηση ή απορρίπτει τη μεσολαβητική πρόταση.

Διατηρείται η αρμοδιότητα της Διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς.

-Καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης, με τον δικαστικό έλεγχο να παραμένει σε πρώτο βαθμό μόνο ως προς τη νομιμότητα της διαιτητικής διαδικασίας.

Στο μεταξυ εγινε σημερα στο υπουργειο Εργασιας η πρωτη συναντηση του υπουργού Εργασίας Παν.Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους.Κεντρικό θέμα ήταν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση,ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιαννης Παναγόπουλος τάχθηκε  υπέρ της άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού, των πολυετιών και των ωριμάνσεων στην προ του μνημονίου κατάσταση, επισημαίνοντας βέβαια ότι «πεδίο όπου θα κριθεί η κατάσταση είναι η εφαρμογή, η νομοθέτηση και η υλοποίηση των δεσμεύσεων».«Θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ.

"Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ` αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις", τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, αφού χαιρέτισε την έναρξη του διαλόγου, επανέλαβε το αίτημα των μικρομεσαίων για κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου 6/2012, επεσήμανε όμως ότι θεωρεί αρνητικά τα αποτελέσματα οποιασδήποτε παρέμβασης της Πολιτείας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντιδρώντας εμμέσως πλην σαφώς στη νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.Οπως τόνισε ο κ. Καββαθάς «υπάρχουν θέματα που συζητήσαμε σήμερα όπως είναι οι ωριμάνσεις που θα φέρουν μια μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος, είναι μεγάλη κουβέντα και γι` αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εταίρων. Το θέμα του ΟΜΕΔ είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να υπάρχει Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, θα πρέπει όμως να ξαναδούμε το πλαίσιο της λειτουργίας του».

Εκ μέρους του ΣΕΤΕ, στη διαπραγμάτευση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος έθεσε το θέμα των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναδείχθηκε και από την έκθεση του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι ο τουριστικός κλάδος δίνει αμοιβές ακόμη και πάνω από τα 751 ευρώ και ότι το θέμα που πρέπει να εξετασθεί είναι οι ασφαλιστικές εισφορές καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα ανάμεσα στις προηγμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της άπαξ νομοθετικής παρέμβασης για τον κατώτατο μισθό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ σε ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές, έθεσε το θέμα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, σημειώνοντας ότι εάν αυτή μειωθεί, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επεσήμανε όμως ότι σήμερα, οι ανασφάλιστοι και παράνομα εργαζόμενοι ανέρχονται σε 800.000 στερώντας από τα ασφαλιστικά ταμεία 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειωνεται ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων διεκόπη  από εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο εργασίας. Τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το υπουργείο, όπου διεξήχθη ο τριμερής διάλογος για τα εργασιακά μεταξύ υπουργείου, εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ χαρακτήρισαν τον κοινωνικό διάλογο προσχηματικό και είπαν στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη ότι αν ήθελε πραγματικά να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα προ μνημονίου επίπεδα, θα κατέθετε το νομοσχέδιο στη Βουλή αύριο. Στη συνέχεια τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε.

2015-04-15

>