
Ρύθμιση οφειλών: 15.000 αιτήσεις ημερησίως
Του Ηλία Γεωργάκη
Η θετική πορεία της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν αποτυπώνεται μόνο στα έσοδα, αλλά και στις αιτήσεις υπαγωγής, που έφτασαν τις 15.000 ημερησίως. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, μετά από κατάθεση πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, παρατείνεται η ρύθμιση οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης εως τις 2/6/2015 αφενός για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι οφειλέτες που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση και αφετέρου για να μπουν στη ρύθμιση οφειλές που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2015.Ειδικότερα, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 2/6/2015, ενώ στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2015. Ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην Ο.Π.Α.Δ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30/6/2015. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ενώ την 1η εβδομάδα που εφαρμόστηκε η ρύθμιση, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ήταν 2.500 την ημέρα, κατά μέσο όρο, η συνέχεια υπήρξε πολύ καλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, τη 2η εβδομάδα υπάγονταν στη ρύθμιση περίπου 4.000 ασφαλισμένοι την ημέρα, την 3η εβδομάδα έφτασαν τους 5.500 ασφαλισμένους ημερησίως, για να εκτιναχθούν στα 15.000 άτομα ανά ημέρα, την 4η εβδομάδα εφαρμογής της ρύθμισης. Η τεράστια αύξηση στο ρυθμό υποβολής αιτήσεων, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν ρυθμιστεί έως τώρα χρέη που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί πάνω από 65 εκατ. ευρώ, με το συνολικό αριθμό των οφειλετών που ρυθμίστηκαν να ξεπερνάει τα 105.000 άτομα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το υπουργείο Εργασίας, αποφάσισε να δώσει παράταση ενός μήνα(εως 2/9) στη νέα ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε διαφωνία από εκπροσώπους των θεσμών.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Στρατούλη στο Mega, ότι οι εταίροι διαφωνούν επίσης και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ζητούν περικοπές στις συντάξεις. «Όμως διαφωνούν και με την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει αποφέρει ως τώρα σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία. Είναι σαν να θέλουν να μας λιώσουν σαν σκουλήκια.»
23:43:27
2015-04-29