lefkada-news

Δυσχέρειες στην υλοποίηση του ΠΕΠ Ι.Ν. 2014-2020

Πολύ δρόμο έχει ακόμα να διανύσει η Π.Ι.Ν. προκειμένου να βελτιώσει τους ιδιαίτερα χαμηλούς δείκτες της σε διάφορους τομείς, σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο. Από την άλλη, το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της ΠΙΝ, εγκλωβισμένο στα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας δεν έχει ενστερνιστεί ποτέ στη πράξη την αναπτυξιακή σημασία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Αυτό κατέστησε σαφές μέσα από την εισήγηση του ο  προϊστάμενος  της διαχειριστικής αρχής Π. Οικονόμου στη χθεσινή 1η συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ι.Ν. 2014-2020 που έγινε στην Κέρκυρα.

Εντύπωση προκάλεσαν μεταξύ άλλων οι αναφορές του ότι «6 μήνες πριν τη λήξη  της περιόδου επιλέξιμων δαπανών  για τους τρεις άξονες του περιφερειακού προγράμματος «αγκομαχούμε» να φτάσουμε στο 70%».

Είναι χαρακτηριστικό ότι «υπάρχουν 40 προβληματικά έργα που θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι 31-12-2015 ή να εξεταστεί τι θα γίνει στη συνέχεια χωρίς να  επιβαρυνθούν εθνικοί πόροι το 2016».

Από την άλλη,  «δεν έγινε τίποτα σε εξειδικευμένα και σημαντικά  σημεία του προγράμματος όπως οι δράσεις του Jessica (από τα10 εκατ. ευρώ, έχει υπογραφεί μια σύμβαση για 1,5 εκατ) η το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά  όπου από επίσης 10 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν μέχρι το Δεκέμβριο απορροφηθούν κονδύλια 1,5-2 εκατ. για τρία το πολύ έργα».

Είναι  ακόμη χαρακτηριστικές οι αναφορές του ότι :Μεταξύ 262 περιφερειών της Ε.Ε. η ΠΙΝ είναι στην 238η θέση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις περιφέρειες, στη 254η στην αποδοτικότητα, στη 244η στη γενική καινοτομία και στη 249η στη περιφερειακή ανταγωνιστικότητα. Μεταξύ δε, των ελληνικών περιφερειών στην 7η θέση στην ανταγωνιστικότητα.

Αν σε αυτά προστεθούν ποσοστό αναλφαβητισμού και ποσοστό ανεργίας  στα Ιόνια, τότε μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα που καλούμαστε και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος να αντιμετωπίσουμε.

Όπως ακόμα  σημείωσε, «η χαμηλή θέση σε σχέση με: έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία, σχολική διαρροή, διαθέσιμο εισόδημα( 10η στη χώρα) κ.α. είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΠΙΝ.

Επίσης πρότεινε τη σύσταση ολιγομελούς οργάνου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη που θα παίξει όχι μόνο τον απαραίτητο προγραμματικό ρόλο σε επίπεδο ΠΙΝ αλλά κυρίως σε οργάνωση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Περιφερειάρχης-Δήμαρχος

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Ι.Ν. Θ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι,

«μετά τη συνεδρίαση και αφού ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των υπουργείων και των παραγωγικών φορέων, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του προγράμματος  σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν έργα  είτε  απενταγμένα από το προηγούμενο πρόγραμμα είτε  νέες δράσεις είτε έργα τα οποία έχουν απενταχθεί και έχουν σταματήσει να υλοποιούνται».

Για παράδειγμα σχολικές μονάδες σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, τα λιμάνια Ερείκουσας-Ιθάκης, το νοσοκομείο Λευκάδας, αλλά και νέες δράσεις που εισήχθησαν από τη σημερινή αρχή της ΠΙΝ όπως η ολοκληρωμένη χωρική εφαρμογή Παλικής-Ληξουρίου κάτω από το βάρος της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς.

«Το σύνθημα είναι μετά τις αποφάσεις να προχωρήσουμε στην απορρόφηση των πόρων και στην υλοποίηση των έργων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με το ΠΕΠ. Δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια ούτε τα λεφτά είναι πολλά. Τα μεγάλα πακέτα πέρασαν ανεπιστρεπτί αλλά ότι μπορούμε θα τα το διαχειριστούμε με σύνεση για να ‘χουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η  εξειδίκευση

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επ. Πα.  έγινε μεταξύ άλλων η  σε πρώτη φάση εισήγηση έγκρισης της εξειδίκευσης των παρακάτω τομέων ή δράσεων του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020:

-υποδομές «Υγείας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης» (Άξονας Προτεραιότητας -4- του ΠΕΠ),

-υποδομές που σχετίζονται με τις «θαλάσσιες μεταφορές» (μέρος του Άξονα Προτεραιότητας  -3- του ΠΕΠ)

-υποδομές που σχετίζονται με το «πόσιμο νερό» και δράσεις που σχετίζονται με την «προστασία των υδάτων» (μέρος του Άξονα Προτεραιότητας -2-)

-δράσεις που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών (παιδικοί  βρεφικοί / βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, αντίστοιχες δομές για ΑμεΑ κλπ)

–δράσεις για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

-δράσεις προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας

(μέρος του  Άξονα Προτεραιότητας -5- του ΠΕΠ)

καθώς επίσης

-την εφαρμογή μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Π.Ι.Ν.

corfutime.gr

2015-06-17

>