lefkada-news

Τα τέσσερα μέτρα για το ασφαλιστικό στις σημερινές συζητήσεις στις Βρυξέλες


Του Ηλία Γεωργάκη

Τέσσερα  μετρα για το ασφαλιστικό, με επίκεντρο την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, περιλαμβάνει η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία συζητειται στις Βρυξέλλες.

Τα 4 μέτρα ειναι:

1. Για τίς πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει από το 2016 και έως το 2025 να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος.Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση από τα 56,3 έτη στα οποία θα «έβγαινε» κατά μέσο όρο ένας  δημόσιος υπάλληλος στη σύνταξη το 2016 θα φτάσει σταδιακά στα 60,7 έτη το 2022. Επιπλέον, από τα 60,2 έτη στα οποία θα «έβγαινε» στη σύνταξη κατά μέσο όρος ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, το 2022 θα φτάσει σταδιακά στα 64,3 έτη. Τονίζεται οτι δεν θα θιγούν   τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα  ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων .Θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.Επίσης σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το -6% που προβλέπει ήδη ο σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.

2 Αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).

3.Αυξηση των ασφαλιστικων εισφορών κατά 3,9% που θα επιφέρει μείωση στον μηνιαίο μισθό .Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί  στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων.

4. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αρχικά με διοικητικά μέτρα και στη συνέχεια με οργανωτικές ομαδοποιήσεις που θα οδηγήσουν  σε τρία Ταμεία.

Οσον αφορά τις περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις,πρόταση η οποία τέθηκε απο τους δανειστές, η ελληνική πλευρά την απορρίπτει. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μέση μικτή επικουρική σύνταξη για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ είναι 165,34 ευρώ και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) 177,32 ευρώ μικτά. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το 1.044.098 συνταξιούχων του ΕΤΕΑ συντριπτικά οι περισσότεροι, δηλαδή 943.206 δικαιούχοι, λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις μικρότερες των 197 ευρώ μικτών τον μήνα.Όπως μάλιστα επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από τις συνολικά τρεις μειώσεις στις επικουρικές συνάξεις που επιβλήθηκαν από το 2011 έως το 2012, εκτιμάται ότι εξοικονομούνται 813 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τέταρτη περικοπή είναι αυτή που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ ενώ η 5η ήταν αυτή που υλοποιήθηκε σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ήταν 5,2% σε όλες τις συντάξεις του ΕΤΕΑ και οδήγησε σε εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ για το 2014.

Στο μεταξυ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 δηλωσε:``Θα μείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας δηλώσεις και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές» .Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς εργαζομένων και εργοδοτών, το οποίο φέρεται πως περιέχεται στην αντιπρόταση που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως «την τελική απόφαση θα την έχει ο πρωθυπουργός». Τόνισε, δε, ότι χθες ρωτήθηκε στη σύσκεψη πόσο στοίχισε η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο και σημείωσε: «Κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα στερείται έσοδα πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ, χάρη στην τρόικα». Το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ο κ. Στρατούλης, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις».
Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντάς το υφεσιακό μέτρο.
Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για την επίτευξη συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι «η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή δεν θα υπάρξει, και με αυτό το δεδομένο πάει ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις».
Για το ζήτημα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2015, σημείωσε: «Η διαπραγματευτική ομάδα και η κυβέρνηση με διαβεβαιώνει ότι η όποια προσαρμογή θα γίνει σταδιακά. Αν πάνε σε συμφωνία για το 2016-2020 θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».
Ακόμη, επισήμανε ότι μόνο τα εφάπαξ που θα έπρεπε να καταβληθούν στην περίπτωση που ισχύσει από τώρα η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για το δημόσιο ταμείο.Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αν πας σε μία διαπραγμάτευση χωρίς το ενδεχόμενο της ρήξης, τότε μην πας καθόλου».Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο ρήξης, απάντησε ότι «οι συνέπειες για τους δανειστές θα είναι πολύ χειρότερες από ότι για την Ελλάδα, η οποία μετά από δύο-τρεις μήνες θα ορθοποδήσει».

15:41:10

2015-06-22

 

>