lefkada-news

To σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Λευκάδας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αναμφισβήτητα η οικονομία της Λευκάδας, βασίζεται ως επί το πλείστον στον τουρισμό και στα παράγωγά του. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του τομέα, συνεπώς, είναι απαραίτητη αρχικά η σύσταση ενός προσεχτικά μελετημένου θεωρητικού πλαισίου και η δημιουργία μετέπειτα ενός  στρατηγικού σχεδιασμού, πάνω στα οποία θα βασίζεται η ανάπτυξη των τουριστικών δράσεων στο νησί σε συνάρτηση, πάντοτε με την ορθή συνλειτουργία συναφών με το τουριστικό προϊόν κλάδων.

Βεβαίως δεν πρέπει να λησμονούμε, πώς οποιαδήποτε ενέργεια και αν επιχειρείται προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να πηγάζει από μία ανάγκη προσωπική του καθένα, για μία ποιοτικότερη διαβίωση, προτού ξεκινήσει να αφορά την ικανοποίηση του εκάστοτε επισκέπτη.

Εδώ και αρκετό διάστημα, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η εκπόνηση ενός σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Λευκάδας, προκειμένου να θεμελιωθούν οι βάσεις για την μετέπειτα εφαρμογή του.

Το σχέδιο αυτό, προϊόν της υποεπιτροπής της επιτροπής τουρισμού, όπως επεσήμανε η Δημοτική Σύμβουλος Εύα Κατωπόδη, ολοκληρώθηκε την 25η Ιουνίου του έτους 2015, όπου ήρθε προς έγκριση στην Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Λευκάδας, ενώ είχε προταθεί από το Δήμαρχο, προτού ψηφιστεί, να κατατεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις όλων των παρατάξεων.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, είχε αναφέρει πως η τελική σύνταξη του κειμένου θα αποτελεί πια το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου για τον Τουρισμό.

Βασικοί άξονες του τουριστικού αναπτυξιακού σχεδίου, είναι η προστασία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και η προστασία του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους των νησιών μας, «που αποτελούν, άλλωστε, την αιτία προσέλκυσης επισκεπτών», όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του σχεδίου, το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. (δείτε εδώ).

Σύμφωνα πάντα με το πλάνο τουρισμού, το αποκαλούμενο και «Master plan», σημαντική - αλλά όχι πρωτεύουσα- θέση, λαμβάνει και η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου, στην υπηρεσία πάντα της τουριστικής ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί ο «πολιτιστικός τουρισμός».

Ο τελευταίος αυτός χαρακτηρισμός, που υπάρχει στο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και η  θέση που λαμβάνει σε αυτό, με οδηγεί στην υιοθέτηση μίας παρατήρησης σχετικής με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά, σε τουριστικές περιοχές, και ειδικότερα στη Λευκάδα, καθώς είθισται η «προώθησή της» να συνδέεται σχεδόν πάντοτε με την τουριστική ανάπτυξη και όχι ανεξάρτητα από αυτήν. Ο πολιτισμός ενός τόπου οφείλει να αποτελεί την πνευματική του ταυτότητά, η οποία αφορά πρωτίστως τον εντόπιο πληθυσμό και υπερέχει της όποιας «εκμετάλλευσής» του.

Η έμμεση κριτική στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για την έλλειψη οργανωμένου τουριστικού σχεδιασμού

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., είχαν ωστόσο την ευκαιρία, να πάρουν θέση, για το θέμα αυτό, τόσο οι επικεφαλής των παρατάξεων, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκε, η έμμεση κριτική στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, κυρίως για την έλλειψη οργανωμένου τουριστικού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα ο εισηγητής του θέματος και πρόεδρος της Επιτροπής  Τουριστικής  Προβολής & Ανάπτυξης  Δήμου Λευκάδας, Γεώργιος Γεωργάκης, ανέφερε πως «σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου και αν υπάρχει κάτι, αυτό είναι αποσπασματικό». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «πενιχρά» αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. « Μόνο τέσσερα κείμενα ήρθαν στην επιτροπή, εκ των οποίων μόνο το ένα είχε  προτάσεις οι οποίες και λήφθηκαν υπόψη. Οι άλλες επαναλάμβαναν ζητήματα τα οποία υπήρχαν ήδη στο κείμενο της επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος έδωσε έμφαση στην τουριστική προβολή του τόπου, με πρώτη δράση την έκδοση ενός «αξιοπρεπούς φυλλαδίου».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής, τόνισε την σοβαρότητα του θέματος αυτού, «που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του τόπου μας», ενώ επεσήμανε και αυτός πως «μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Λευκάδα», παρά μόνο «αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις». Πρόκειται για ένα σχέδιο, καθώς είπε στη συνέχεια, που βρίσκεται μακριά από την «υπερεκμετάλλευση του τόπου», ενώ προέτρεψε για την αντιμετώπιση του τουρίστα ως επισκέπτη και όχι ως πελάτη. «Θέλουμε τη Λευκάδα να είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων, παραδόσεων και πολιτισμού», είπε τέλος, προβαίνοντας σε μία σύντομη περιγραφή των ενοτήτων του σχεδίου, μεταξύ των οποίων η σύνδεση των Ιονίων νησιών με υδροπλάνο, η ανάπτυξη του αεροδρόμιου του Ακτίου, η σύνδεση πολιτισμού με τον τουρισμό, η  βελτίωση του οδικού δικτύου κοκ.

Η ταυτότητα του κειμένου

Η δημοτική σύμβουλος Εύα Κατωπόδη, αρνήθηκε να δεχθεί πως το σχέδιο αυτό ήταν προϊόν συλλογικής προσπάθειας της επιτροπής τουρισμού, αφού όπως είπε αφενός συστάθηκε από μία μικρότερη υποεπιτροπή και αφετέρου όταν ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού να καταθέσεις τις απόψεις της, δεν της επιτράπηκε, με τη δικαιολογία ότι θα συζητήσει αυτές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντίθετα ο Δήμαρχος, θεωρεί ότι το κείμενο αυτό, είναι «κείμενο της επιτροπής τουρισμού» και όχι της υποεπιτροπής. «Το ότι μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να διαφωνούν αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα», όπως είπε.

Οι παραιτήσεις των δύο μελών της επιτροπής τουρισμού

Τις παραιτήσεις των ακολούθων μελών της επιτροπής τουρισμού, ανακοίνωσε κατόπιν ο πρόεδρος του συμβουλίου Γ. Γεωργάκης, μετά από ερώτηση της κας Εύας Κατωπόδη, και συγκεκριμένα των κκ Ζαχαρία Κατωπόδη και Σπ. Μικρώνη, οι οποίοι στην ηλεκτρονική ανακοίνωση που απέστειλαν στον πρόεδρο της επιτροπής, επικαλούνται πολιτικούς λόγους, με αφορμή την προκήρυξη του πρόσφατου  δημοψηφίσματος. (σ. ως γνωστόν είχε προηγηθεί η  παραίτηση και του Κώστα Γρηγόρη από την επιτροπή τουρισμού).

 

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Σπ. Μαργέλης: «Να χαμηλώσουμε τους τόνους!»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπ. Μαργέλης, χαιρέτισε αρχικά αυτήν την προσπάθεια «καταγραφής όλων όσων έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα», η οποία απέχει πολύ από την ορθή  σύνταξη ενός στρατηγικού σχεδίου ή αλλιώς Master Plan, όπως είπε. Αναλυτικότερα, ο κ. Μαργέλης αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το κείμενο αυτό, «σαν σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού», καθώς όπως πρόσθεσε «όλοι γνωρίζουμε πως ένα σχέδιο σημαίνει αρχικά ξεκάθαρες κατευθύνσεις, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών και πηγές χρηματοδότησης». «Αυτά είναι τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζεται να υπάρχουν προκειμένου να χαρακτηριστεί κάτι ως στρατηγικός σχεδιασμός», κατέληξε προσθέτοντας πώς «όλοι λίγο πολύ, με διαφορετικούς τόνους ίσως, τα είχαμε αναφέρει αυτά στα προεκλογικά προγράμματά μας».

Επιπλέον  ο κ. Μαργέλης στάθηκε στον εντοπισμό κάποιας έπαρσης από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί αυτήν την πρωτοβουλία, εντοπίζοντας στο δοσμένο κείμενο του τουριστικού σχεδιασμού, την συνεχή αναφορά στη  μέχρι τώρα απουσία οργανωμένου σχεδίου, η οποία υποδηλώνει την απραξία των προηγούμενων δημοτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. «Καλά θα είναι αν θέλετε να συνθέσουμε απόψεις και να παράγουμε αποτέλεσμα - γιατί για το αποτέλεσμα κρινόμαστε και όχι για τις διακηρύξεις- κάπως να χαμηλώσουμε τους τόνους και να αντιληφθούμε ότι την αλήθεια δεν την έχει κανένας μας. Την έχουμε όλοι.», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα αμέσως μετά πως «αναφέρεται πολλές φορές μέσα στο κείμενο πως μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει γίνει και τώρα γίνεται ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό».

Τέλος ο κ. Μαργέλης, έθεσε επί τάπητος την απουσία από το πρόγραμμα του  «μείζονος  θέματος της υποθαλάσσιας γέφυρας», αναρωτώμενος πώς μπορεί να απουσιάζει αυτό το θέμα από το στρατηγικό σχεδιασμό, η οποία θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης, που θα αυξηθεί μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως ανέφερε. Ο κ. Μαργέλης, έκανε, επιπλέον, έκκληση στη Δ.Α. να επανεξετάσουν κάποια στιγμή το θέμα της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Λευκάδας.

Βασίλης Αραβανής: «το οραματικό σχέδιο να γίνει στρατηγικό σχέδιο»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας» Βασίλης Αραβανής, συμφώνησε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του κ. Μαργέλη, όπως είπε, επισημαίνοντας και αυτός με τη σειρά του, πως το εν λόγω κείμενο δεν είναι σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού , αλλά «οραματικό σχέδιο ανάπτυξης», προσθέτοντας πώς είναι «ένα θεωρητικό σχέδιο ανάπτυξης» το οποίο θεωρεί «επαρκέστατο». Αυτό που χρειάζεται τώρα, καθώς επεσήμανε, είναι «αυτό το οραματικό σχέδιο να γίνει στρατηγικό». Τέλος είπε πως σύμφωνα με τη σύγχρονη τουριστική αντίληψη, τον τουρίστα δεν πρέπει να τον βλέπουμε ως πελάτη, συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Δημάρχου στο θέμα αυτό, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συντήρησης των παραδοσιακών οικισμών του τόπου και στα έργα υποδομής.

Για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δ. Σταματέλου, η προσέγγιση στον τουρισμό θα πρέπει να γίνεται από την άποψη του δικαιώματος του λαού στις διακοπές. Ένα δικαίωμα, απαραίτητο για την υγεία και ξεκούραση του κάθε εργαζόμενου, το οποίο περιορίζεται δραματικά έως και εξαφανίζεται επειδή θυσιάζεται στην τουριστική ανάπτυξη με μοχλό το κέρδος, την επονομαζόμενη καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη, όπως είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης Δίαυλος Κώστας  Γρηγόρης, συμφώνησε τέλος με την τοποθέτηση της Δήμητρας Σταματέλου, λέγοντας επίσης πως πρέπει να δοθεί αρχικά προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων υποδομών, όπως αυτό της βελτίωσης του οδικού δικτύου και να έχει ως στόχευση όχι μόνο την προσέλκυση του τουρίστα, αλλά πρωτίστως να αφορά τον κάθε πολίτη του Δήμου μας. Επιπλέον ανέφερε, πως η επιτροπή τουρισμού οφείλει να έχει γνωμοδοτικό ρόλο, και να μπορεί να παίρνει αποφάσεις σε θέματα συναφή με την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως αυτό της υποθαλάσσιας γέφυρας και αναρωτήθηκε γιατί δεν συνεδριάζει ανά ένα μήνα η επιτροπή τουρισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό, και εφόσον όπως υποστηρίζουν θέλει η δημ. αρχή  να δώσει έμφαση στον τομέα αυτό.

Η τελική πρόταση

Μετά τις τοποθετήσεις αρκετών δημ. Συμβούλων ψηφίστηκε τελικά η αρχική εισήγηση από την πλειοψηφία του σώματος, με την προϋπόθεση να εγκριθεί σαν αρχικό σχέδιο και να εμπλουτιστεί με τα όσα ειπώθηκαν τόσο από τους επικεφαλής όσο και από το υπόλοιπο σώμα.

Λευκή ψήφο έδωσε ο Κώστας Γληγόρης, ενώ κατά της τελικής πρότασης τάχθηκε η Δήμητρα Σταματέλου.

Ρούλα Γιαννουλάτου

2015-07-14, 19:30:26

 

>