
Η μελέτη για την προστασια της ακτής του Αγίου Ιωάννη, στο σημερινό Δ.Σ. - Η εισήγηση της μελέτης
Η διάβρωση μίας από τις ομορφότερες ακτές του νησιού, του Αγίου Ιωάννη, είναι ένα χρόνιο πλέον φαινόμενο, που διαταράσσει ολοένα και περισσότερο την ακεραιότητα της παραλίας, που αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων λουόμενων κάθε καλοκαίρι, αλλά και σέρφερ, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της.
Πρόσφατα , η υλοποίηση της ΚΥΑ για παραχώρηση της άμμου από τη «ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» για τον εμπλουτισμό των ακτών της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, προσέφερε μία αφορμή για την εύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα αυτό.
Ωστόσο η πραγμάτωση της ανωτέρω απόφασης, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης ακτομηχανικής μελέτης, «προκειμένου να αδειοδοτηθεί το δέον αντιδιαβρωτικό έργο κατά το άρθρο 12 του ν. 2971/2001», όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του θέματος, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Γεώργιο Φίλιππα.
Για το λόγο αυτό, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας, στις 3.00μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, προκειμένου να τεθεί προς ψήφιση στα μέλη του συμβουλίου, η έγκριση της μελέτης «Ακτομηχανική μελέτη για την περιοχή Αγ. Ιωάννη Δ.Ε. Λευκάδας», που συντάχθηκε από το μελετητή/πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρο-Χαράλαμπο Τσιάρα, κατόπιν ανάθεσής του, από το Δήμο Λευκάδας.
Σύμφωνα με την προς ψήφιση μελέτη, προτείνεται , προκειμένου να αρθεί το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής του Αγίου Ιωάννη Λευκάδας, η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών, χαμηλής στέψης, για την περαιτέρω προστασία της.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη, στην παρακάτω εισήγηση του θέματος που ακολουθεί
Θέμα 6ο: «Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση μελέτης με θέμα: `Ακτομηχανική μελέτη για την περιοχή Αγ. Ιωάννη Δ.Ε. Λευκάδας`.»
Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γεώργιος Φίλιππας
Στα πλαίσια του έργου «ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής προβλέπονται εργασίες απομάκρυνσης μεγάλων ποσοτήτων από τη θέση `Αμμόγλωσσα`. Η αμμοληψία από τη θέση `Αμμόγλωσσα` εγκρίθηκε με το Πρακτικό 1/2013 της `Επιτροπής Καθορισμού Ορίων & Θέσεων Αμμοληψίας`. Παράλληλα, με την ΔΔΠ/Β0010113ΕΞ2015 824/2015 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ: ΩΛ0ΖΗ-ΟΟΔ) παραχωρείται η άμμος του έργου «ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» για τον εμπλουτισμό των ακτών της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. Η ανωτέρω ΚΥΑ επιτρέπει την απόθεση άμμου στις ακτές της Λευκάδας, κατά την προβλεπόμενη στις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας ή πυθμένα. Παράλληλα, θέτει ως πρόσθετο όρο την υποβολή πλήρη φακέλου «προκειμένου να αδειοδοτηθεί το δέον αντιδιαβρωτικό έργο κατά το άρθρο 12 του ν. 2971/2001», όπου προβλέπεται η εκπόνηση εμπεριστατωμένης ακτομηχανικής μελέτης. Η ύπαρξη ακτομηχανικής μελέτης αποτελεί εν γένει βασική προϋπόθεση για τη σύνταξη και την ωρίμανση μελέτης τεχνικών έργων προστασίας ακτών από τη διάβρωση.
Με την 11803/11-06-2015 σύμβαση ανατέθηκε στο μελετητή Αλέξανδρο-Χαράλαμπο Τσιάρα, Πολιτικό Μηχανικό (κάτοχος πτυχίου μελετών 11Α με αριθμό μητρώου Λιμενικών 25558) η εκπόνηση και σύνταξη της μελέτης με τίτλο «Ακτομηχανική μελέτη για την περιοχή Αγ. Ιωάννη Δ.Ε. Λευκάδας» για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάβρωσης της ακτής Αγ. Ιωάννη Δ.Ε. Λευκάδας. Επιστημονικός σύμβουλος ήταν ο Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Καραμπάς, ο οποίος και θα μας παρουσιάσει τη μελέτη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ
την έγκριση της μελέτης «Ακτομηχανική μελέτη για την περιοχή Αγ. Ιωάννη Δ.Ε. Λευκάδας», που συντάχθηκε από το μελετητή Αλέξανδρο-Χαράλαμπο Τσιάρα, Πολιτικό Μηχανικό, με επιστημονικό σύμβουλο τον Καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, Θεοφάνη Καραμπά.
1. Αντικείμενο ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο Δήμος Λευκάδας ανάθεσε στον Πολιτικό Μηχανικό - Ακτομηχανικό Αλ.-Χ Τσιάρα, την εκπόνηση της Ακτομηχανικής Μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάβρωσης της ακτής Αγ. Ιωάννη Λευκάδας. Επιστημονικός σύμβουλος ήταν ο Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Καραμπάς.
Η δράση των κυματισμών και των κυματογενών ρευμάτων, σε συνδυασμό με τις κλιματικές μεταβολές, την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είχε σαν αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια κυρίως των τελευταίων ετών, την εμφάνιση έντονων φαινόμενων διάβρωσης στην ακτή του Αγ. Ιωάννη, καθώς και πρόκλησης καταστροφών στον παραλιακό δρόμο.
Η Ακτομηχανική μελέτη βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και περιλαμβάνει:
α. την προσομοίωση - κατανόηση των διεργασιών διάβρωσης της ακτής
β. προτάσεις αποκατάστασης και προστασίας της ακτής, με κατασκευή παράκτιων τεχνικών έργων.
8. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης στην ακτή Αγ. Ιωάννη Λευκάδας προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών, χαμηλής στέψης, για την περαιτέρω προστασία της.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
α. Τοποθέτηση αμμώδους υλικού διαμέτρου κόκκων 1 έως 2 mm, d50 =1-2 mm, με αρχικό πλάτος παραλίας Δyo=25 m, αρχική κλίση διατομής που διαμορφώνεται: 1:4 και απαιτούμενο όγκο υλικού αναπλήρωσης: V=80 (m3/m). Το ύψος του παραλιακού αναβαθμού (berm) θα είναι ίσο με Β=1.5 m.
β. Κατασκευή τριών κυματοθραυστών χαμηλής στέψης, σε βάθος περίπου 7 m, σε απόσταση 120 m από την ακτή, μήκους 130 m, κλίση πρανούς 1:2.5, πλάτος στέψης 6 m και απόσταση μεταξύ τους 50m.
2015-07-20