lefkada-news

Στη γερμανική Fraport το Άκτιο με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια

Η πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Η κυβέρνηση παραχωρεί τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια στην γερμανική Fraport.


Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας -Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθο- παραχωρεί στη γερμανική Fraport με απόφασή της η κυβέρνηση, σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε χθες, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία.

Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ.
Fraport: Δεν έχουμε υπογράψει ακόμη συμβόλαια

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία δηλώνει πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, διαψεύδοντας όμως τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως έχει ήδη κλείσει η συμφωνία.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια απόφαση που αποτελεί τη βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις", ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος της Fraport, προσθέτοντας πως δεν έχουν υπογραφεί ακόμα συμβόλαια.
Ήταν στο Τρίτο Μνημόνιο

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου.

Η Fraport δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και διατηρεί στάση αναμονής.

Δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

«Ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης.

Ποιά άλλα αεροδρόμια διαχειρίζεται

Παράλληλα, διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Πύργου (Μπουργκάς), της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σι`αν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.

Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Σχόλιο Hugo Dixon: Επιτέλους ο Τσίπρας ιδιωτικοποιεί κάτι

Την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων δεν άφησε ασχολίαστη ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Hugo Dixon, ο οποίος έγραψε στο Twitter: "Ο Τσίπρας πραγματικά ιδιωτικοποιεί κάτι".

thetoc.gr

2015-08-18

>