lefkada-news

Για πρώτη φορά συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μεγανήσι

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατοκύριακο οι εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μεγανήσι, παρουσία και του Δήμαρχου Μεγανησίου Παύλου Δάγλα και του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στο Μεγανήσι, καθώς είναι η πρώτη φορά που η αιρετή Περιφέρεια από τη σύστασή της το 2011, συνεδριάζει στο μικρό αυτό νησί της Ιόνιας Περιφέρειας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για λόγους ισονομίας, συνοχής της Περιφέρειας και ανάδειξης του ρόλου που παίζουν τα μικρά νησιά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που βρισκόμαστε εδώ σήμερα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υποχρέωση των αιρετών να βρίσκονται κοντά σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των νησιών.

Στη συνέχεια ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε σε σειρά έργων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για το Μεγανήσι, όπως η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, το ιατρείο Μεγανησίου, η ανάδειξη μονοπατιών κλπ.

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου Π. Δάγλας από την πλευρά του, καλωσόρισε τους περιφερειακούς συμβούλους στο νησί ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη που αποφάσισε να διεξαγάγει -για πρώτη φορά- συνεδρίαση στο Μεγανήσι, και αναφέρθηκε σε σειρά έργων που πρέπει να γίνουν στο νησί, όπως το οδικό δίκτυο Κατωμέρι - Βαθύ, η κατασκευή σκεπής στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σπαρτοχωρίου κλπ.

Ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς τόνισε ότι έκρινε απαραίτητη την παρουσία του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να καταδείξει ότι Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι και τα μικρά νησιά, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την επιλογή του στη διεξαγωγή της συνεδρίασης στο Μεγανήσι και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για την επίλυση των προβλημάτων . Έθεσε επίσης σειρά ζητημάτων που αφορούν την Λευκάδα, όπως η έλλειψη γιατρών από το Νοσοκομείο Λευκάδας, η απόφαση να μείνει κλειστός ο δίαυλος Σκορπιού - Σκορπιδίου κ.α.

Στο πλαίσιο επίσης της εναρκτήριας ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανακοίνωσε ότι:

1/ Στις 27 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στα Ιόνια Νησιά, μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. «Καταφέραμε να φέρουμε τη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ στα Ιόνια και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ακουστούν τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας αλλά αποτελεί και μια αναβάθμιση του ρόλου που πλέον διαδραματίζουμε εντός της ΕΝΠΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενημερώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, προκειμένου να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση για όλους τους συμμετέχοντες.

2/ Ξεκίνησε και υλοποιείται το 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει, μια διαδικασία με δημόσια διαβούλευση και ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ζήτησε τη συμβολή όλων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το εγχείρημα.

3/ Το ΣΕΣ (πρώην ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει προ πολλού ανοίξει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς ήδη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει υπογράφει τρεις πράξεις προς ένταξη. «Οι πρώτες δύο που υπέγραψα», ενημέρωσε ο κ. Γαλιατσάτος «είναι οι πρώτες που υπεγράφησαν στην Ελλάδα. Έχουμε την τύχη να έχουμε αυτή την πρωτιά. Χθες μάλιστα υπέγραψα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σχολεία, για τα οποία θα ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση. Να θυμίσω εδώ ότι το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το Σχολικό Κέντρο Βραγκανιωτίκων Κέρκυρας και το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου είχαν απενταχθεί. Να ενημερώσω επίσης ότι έρχονται προσκλήσεις για εντάξεις έργων που αφορούν στους τομείς της πρόνοιας, της ύδρευσης και των λιμένων. Στις προσκλήσεις αυτές θα λάβουμε μέρος και θα καταφέρουμε να έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα στους πόρους που αναλογούν στα νησιά μας».

4/ Θα γίνει φέτος, έως το τέλος του έτους, η πανιόνια άσκηση αντιμετώπισης σεισμών «Τηλέμαχος 2015». Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και όσοι εμπλέκονται θα ενημερώσουν τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. «Οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνονται συντονισμένα, δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε σαφή εικόνα για την περιοχή μας, μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζητώντας τη συμβολή όλων για την επιτυχία της άσκησης.

 

«Τα περί εύρωστης και ανθούσας Περιφέρειας επί ημερών Σπύρου είναι μόνο στο μυαλό του ίδιου του κ. Σπύρου»

Απαντήσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στις επερωτήσεις που είχαν κατατεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, απάντησε στις επερωτήσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου για την εξέλιξη των έργων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και την περικοπή των ΚΑΠ (το κείμενο των επερωτήσεων έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από τον κ. Σπύρου πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου).

«Αν κανείς δεν γνώριζε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πίστευε ότι επί των ημερών του κ. Σπύρου ήταν μια εύρωστη και ανθούσα Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στο μυαλό του ίδιου του κ. Σπύρου. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αποτυπώθηκε από εμάς όταν δημοσιοποιήσαμε τι παραλάβαμε. Στο επόμενο διάστημα θα ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα ενός χρόνου περιφερειακής θητείας μας και θα αναφερθούμε εκτενώς» δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε:

«Θα θυμίσω μόνο τα 6εκ. ευρώ κατασχέσεων εις βάρος της ΠΙΝ και η περιφερειακή αρχή Σπύρου έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Να σας ενημερώσω για την πλημμελή και λανθασμένη εκτέλεση έργων της περιφέρειάς μας επί θητείας κ. Σπύρου, με συνέπεια συνεχείς δημοσιονομικές διορθώσεις (χρηματικά πρόστιμα) εις βάρος μας.

Ας πούμε κάποια πράγματα για τα έργα που επιμένει να αναφέρει ο κ. Σπύρου:

1/ Η παράκαμψη Αυλιωτών Κέρκυρας. Ήδη υπήρχε πρόστιμο 414.000 ευρώ και προσπαθούμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι γιατί είχαν βάλει δύο εργολάβους να κάνουν έργο, που ταυτίζεται σε ορισμένα σημεία.

2/ Το τουριστικό καταφύγιο στην Σπηλιά της Κέρκυρας, είναι ένα έργο που επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής είχε μπλεχθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, κυρίως λόγω αστοχίας της μελέτης.

3/ Τα παλαιά Δικαστήρια στην Κέρκυρα. Ανακαλύψαμε ότι η περιφερειακή αρχή Σπύρου είχε κάνει μια συμφωνία επιβαρυντική για την περιφέρεια, για 20 χρόνια παραχώρησης, μόνο τα 10 χωρίς αντίτιμο και την υποχρέωση να δαπανήσουμε σωρεία χρημάτων για την επισκευή τους. Η δε υποτιθέμενη μελέτη του έργου ήταν όλες και όλες 4 κατόψεις.

4/ Η γέφυρα Ποταμού στην Κέρκυρα που και εδώ έχουμε πρόβλημα με την μελέτη.

5/ Για τη Βίλλα Ρόσσα στην Κέρκυρα βρισκόμαστε στη διαδικασία των ενστάσεων. Όμως πρέπει να σας πω κάτι: ή θα μας δώσουν τη χρήση ή δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς ένα έργο που αύριο μπορεί να είναι στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

6/ Ο ΝΑΟΚ στην Κέρκυρα, ένα μεγάλο έργο, για το οποίο χρειάστηκε συμπληρωματική σύμβαση. Αυτά που είχαμε στα χέρια μας δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η μελέτη που έγινε το 2008 δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Υπάρχει πάντως μεγάλη καθυστέρηση και η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

7/ Η Μαρίνα Βασιλικής Λευκάδας. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2017, που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένο το κράτος να ολοκληρώσει τις εργασίες, Σωστό είναι να υπάρξει επίσπευση αλλά το έργο αυτό δεν κινδυνεύει επ` ουδενί.

8/ Ο Χάρακας στην Κεφαλονιά. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση έναρξης του έργου επί θητείας του κ. Σπύρου, δεν υπήρχε ποτέ στέρηση χρημάτων. Είχαμε προβληματισμό συνεχώς αν θα θέταμε σε έκπτωση τον εργολάβο ή αν θα συμβιβαζόμασταν μήπως εκτελεστεί το έργο.

Όσον αφορά κάποια άλλα έργα, δεν αναφέρετε τίποτα κ. Σπύρου. Τι έχετε να πείτε για τα έργα του Πισαετού Ιθάκης, το σχολικό κέντρο Βραγκανιώτικων Κέρκυρας, το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, την ύδρευση Ληξουρίου, το Ειδικό Σχολείο Ζακύνθου, το Γηροκομείο Αργοστολίου που υπογράψατε να απενταχθούν;

Εσείς τα απεντάξατε και σταμάτησαν να εκτελούνται. Εμείς τα εντάσσουμε εκ νέου και αυτές οι πολύτιμες υποδομές συνεχίζουν και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Για πρώτη φορά η ελληνική επικράτεια έμαθε ότι διεκδικούμε μειωμένο ΦΠΑ επί της παρούσας περιφερειακής αρχής. Για πρώτη φορά διεκδικήσαμε την ένταξη στον κανονισμό επιδότησης γεωργίας που ισχύει για τα μικρά νησιά του Αιγαίου (Ν. 229/2013) αλλά δεν ισχύει για τα Ιόνια. Για όλα αυτά τι είχατε κάνει;

Οι αιτιάσεις λοιπόν δεν βρίσκουν χώρο σε εμάς. Κανένα έργο όμως δεν θα μείνει στη μέση. Έχουμε σταθερή προσήλωση στον στόχο μας να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα, με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Όσον αφορά τις πιστώσεις από ΚΑΠ για έργα και δράσεις. Συζητήθηκε ως θέμα και στην ΕΝΠΕ και δεν προβλέπεται στον Ν. 4320/15 η κάλυψη της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα αποθεματικά των περιφερειών, αντιβαίνει στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τις περιφέρειες αυτή η απόφαση. Πιστεύουμε ότι κινείται στην κατεύθυνση της όξυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και επιπλέον χρειαζόμαστε τα χρήματα γιατί τα έχουμε προϋπολογίσει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση, αλλά επιμένουμε και ζητούμε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής από την κυβέρνηση».


Αντίθετο το περιφερειακό συμβούλιο στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών

 

Το θέμα «Εξειδίκευση και επαναβεβαίωση της αντίθεσης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς», εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στο Μεγανήσι.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει την απόφαση που είχε λάβει στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου 2015 ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο διεκδικεί να σταματήσει άμεσα την πώληση πέραν του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς και του λιμανιού του Αργοστολίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του δημοσίου η παραλία Ράγια της Κεφαλονιάς και να μην μεταβιβαστεί η παραλία Τραπεζάκι.

Σήμερα που η πώληση των οικοπέδων στα Ράγια είναι προ των πυλών, όπως και η επέκταση στο Τραπεζάκι, θεωρούμε ότι πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή του.

Α. Στην μεταβίβαση της εκτάσεως στο Τραπεζάκι σύμφωνα με όσα μας έχει ζητήσει και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων της Λειβαθούς.

Β. Στην μεταβίβαση των 12 οικοπέδων στις Λεύκες Πόρου και των 40 οικοπέδων στα Ράγια του Πόρου.

Γ. Στην μεταβίβαση των Υπαλληλικών του Αργοστολίου και φυσικά στην μεταβίβαση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς και του λιμανιού Αργοστολίου.

Να τονιστεί ότι η πάγια θέση μας ότι οι εκτάσεις και οι υποδομές αυτές, όπως και όλες οι δημόσιες εκτάσεις και υποδομές της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πρέπει να παραμείνουν ως δημόσια περιουσία και να αποδοθούν για χρήση και εκμετάλλευση, σεβόμενη απόλυτα το περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι χρειάζεται να ενσωματωθούν και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με εκείνες της ΠΕ Κεφαλονιάς, ώστε να μην θεωρηθεί ότι υπάρχει διαφοροποίηση. Ενημέρωσε ότι στο παρελθόν έχουν κατατεθεί από την Τ.Α. προτάσεις για αξιοποίηση αυτών των περιοχών, για ανέγερση σχολικών μονάδων, αλλά δεν ευδοκίμησαν λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Όσον αφορά για τον Ερημίτη στην Κέρκυρα η θέση της Περιφέρειας είναι γνωστή. Ήταν, είναι και είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής. Και πρέπει να θυμίσω ότι εξαιτίας της στάσης της Περιφέρειας και του Δήμου Κέρκυρας δεν έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - αναδόχου εταιρείας και δεν έχουν γίνει εργασίες στην περιοχή. Να σημειώσω εδώ ότι δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο, οι συντάκτες του οποίου αδικούν την περιφέρεια, γιατί θέλω να διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν τρέξαμε ποτέ «φωτογραφηθούμε κάτω από τα πανό» για τον Ερημίτη, εμείς τρέξαμε για να διασφαλίσουμε το δίκαιο, επειδή αυτό πράττουμε σε όλη την πορεία μας και παρακαλώ αυτό να το λάβουν υπόψη τους όλοι».

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων ενημερώνοντας το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις: «Το τελευταίο διάστημα η ανάδοχος κοινοπραξία της Fraport αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επένδυση για τα 14 αεροδρόμια ή έτσι υποδύεται. Πάντως υπάρχει κινητικότητα και εμείς συνεχίζουμε σταθερά να αντιπαλεύουμε αυτή την πώληση και είμαστε υποχρεωμένοι με κάθε ευκαιρία να δίνουμε στη δημοσιότητα τη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Να σας ενημερώσουμε ότι βρήκαμε νέα στοιχεία από φακέλους στο ΤΑΙΠΕΔ και από την αλληλογραφία ΤΑΙΠΕΔ - Fraport, από τα οποία προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αναλάβει την ευθύνη να παραδώσει τα αεροδρόμια πιστοποιημένα, δηλαδή θα πρέπει να κάνει επενδύσεις στα αεροδρόμια για να ξεφύγουν από τη δυσλειτουργία . Σε συνδυασμό με τα έργα ΕΣΠΑ που εκτελούνται και για τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουμε χρήματα και τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν, φοβάμαι ότι στο τέλος το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να πληρώσει.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η αντίληψη της μη ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων έχει αγκαλιαστεί από πολλούς ανθρώπους και φορείς, από όλους τους πολιτικούς χώρους και κατέληξε: «Εμείς έχουμε προτάσεις για τα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων. Μπορούμε κι εμείς να διαχειριστούμε, όπως η Περιφέρεια Έσσης Γερμανίας, μαζί με τους Δήμους και τους φορείς τουρισμού τα αεροδρόμιά μας».

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ο κ. Περιφερειάρχης το χαρακτήρισε «πολιτική κίνηση αντίστασης ενάντια σε νεοφιλελεύθερες λογικές και τακτικές ξεπουλήματος των πάντων» και ζήτησε την αρωγή όλων. «Να δουλέψουμε όλοι, να ενεργοποιήσουμε τα ΜΜΕ της Περιφέρειας, να γίνουν εκπομπές με όλες τις απόψεις, να συζητηθεί το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες και να καταφέρουμε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας γίνεται. Το ζήτημα της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμη όμως κι αν καταφέρουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια είναι κέρδος».

Το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία το θέμα με 20 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές. Δικό της ψήφισμα πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων και πήρε δύο ψήφους καθώς και η Επτανησιακή Αναγέννηση και πήρε μία ψήφο.

Δ.Τ ΠΙΝ

10:54:34

2015-10-12

>