lefkada-news

Το νέο ασφαλιστικό:Περοσσότερα χρόνια δουλειάς με μικρότερες συντάξεις

Του Ηλία Γεωργάκη

Μικρότερες συντάξεις για ολους  με πιλότο το ΙΚΑ- με αλλαγες  στο τροπο υπολογισμού και στα ποσοστά αναπλήρωσης  - μαζί με περισσότερα χρόνια δουλειάς ,είναι η φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού οικοδομήματος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.Αυτη την Πεμπτη  παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρουγκαλο το πόρισμα της `επιτροπής σοφών` για το νέο ασφαλιστικό . Όλα δείχνουν  ότι έρχονται `τα πάνω κάτω` στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με περικοπές στις συντάξεις(και των ήδη συνταξιούχων) ώστε να τηρηθεί η μνημονιακη δέσμευση  και η κυβέρνηση να κόψει σχεδόν 4 δις. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Οι τρεις πυλώνες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το νέο ασφαλιστικό είναι οι παρακάτω:

1.Εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από την 1/1/2016 σε συνδυασμό με τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την ενοποίηση των Ταμείων. Θα πρόκειται για νέο «ευρωπαϊκό» καθεστώς ασφάλισης με την καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης για όλους και «ατομικών μερίδων» για κάθε ασφαλισμένο (για τη χορήγηση ανταποδοτικής, με βάση τις εισφορές και την εφαρμογή της νοητής κεφαλαιοποίησης).Επι της ουσίας  θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα Ταμεία, οι οποίοι θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές, στα πρότυπα του ΙΚΑ.
Η αλλαγή έχει στόχο να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου. Με το νέο ασφαλιστικό επέρχονται δυο βασικές αλλαγές στον  υπολογισμό των συντάξεων

Α-Καταργούνται τα  ειδικά  καθεστώτα για τον   υπολογισμό της σύνταξης  όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία .

Β.Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 64,5% που είναι σήμερα  κατά  μέσο όρο σε κύρια και επικουρική σύνταξη σε 55-57%.

Πρόθεση του υπουργείου εργασίας είναι το νέο καθεστώς να ισχύσει για παλιούς και νέους, δηλάδή πριν και μετά το 1992. Ο τέως διοικητής του ΙΚΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, προτείνει να ισχύσει για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, ενώ άλλα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να ισχύσει ικανή μεταβατική περίοδος ώστε το νέο σύστημα να  ``κουμπώσει`` με το παλιό.Τονίζεται ότι  στην ``Επιτροπή σοφών``έχουν κατατεθεί, ήδη, τρεις διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων πέρα από την εγγυημένη από το κράτος βασική σύνταξη (με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου για όλους και τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 3863/10 ή με ανώτατο όριο σύνταξης και ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή μέσω της εφαρμογής ενός πλήρως κεφαλαιοποιητικού συστήματος με «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους μετά το 1992). δεδομένα των Ταμείων αλλά και με την κατευθυντήρια «οδηγία» του τρίτου μνημονίου που επιβάλλει τη στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών.

2.Περικοπή των συντάξεων που ήδη καταβαλλονται.Δεν εχει καθοριστεί το ακριβες ποσοστό της περικοπής, ουτε το υψος των συντάξεων στις οποίες  θα γινει η περικοπή.Συζητειται η περικοπή να να είναι με κλιμάκωση εως 11% και να αφορά συντάξεις ανω των 1000 ευρω.

3. Αυξηση των οριων ηλικιας  συνταξιοδότησης.Με το νέο καθεστώς (τριτο μνημόνιο)πλήρη σύνταξη θα χορηγείται έως το 2022 είτε στα 62 με 40 έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των έως 7 πλασματικών) είτε στα 67 με λιγότερη έτη (από 15 και πάνω) εξαιρουμένων μόνο των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των γονέων αναπήρων παιδιών. Παράλληλα γίνεται απαγορευτική η πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς αυξάνεται η ποινή - μείωση της σύνταξης κατά 10%. Για παράδειγμα σε πρόωρη κατά 7 έτη συνταξιοδότηση η μείωση του ποσού της σύνταξης θα φτάνει το 52% (6%Χ7 έτη +10%).

Φυσικά υπάρχουν και άλλα μνημονιακά μέτρα τα οποία αν δεν βρεθούν ισοδύναμα θα επιφέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μεταξύ αυτών είναι και τα παρακάτω:

----- Περικοπή του μη ανταποδοτικού (δηλαδή του λεγόμενου προνοιακού) μέρους της κατώτερης σύνταξης σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις έως και 41%. Η κατώτερη σύνταξη θα πάει για το ΙΚΑ από 486 ευρώ μηνιαία στα 338 ευρώ και στον ΟΓΑ η σύνταξη των 360 ευρώ θα μειωθεί μέχρι και 66%.

- Έως 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών ή με αύξηση εισφορών.
- Αναλογική και σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία.
- Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
- Αύξηση συντάξεων στον ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.
- Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από Μάρτιο 2016.
Σημειωνεται τέλος ότι με το  υπο ψηφιση πολυνομοσχεδιο για τα προαπαιτουμενα καταργουνται σειρα  ασφαλιστικών  διατάξεων τα οποία περιλαμβάνονται στο νόμο 4331/2015.Αυτες  αφορουν :

-- Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

-- Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

-- Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

-- Την μείωση των  αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.

--Την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

19:13:44

2015-10-13

>