
Το νέο ασφαλιστικό και οι περικοπές στις συντάξεις
Του Ηλία Γεωργάκη
Εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, εκ νέου υπολογισμός στις καταβαλλόμενες συντάξεις(που θα οδηγήσει σε μειώσεις), αλλά και διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με τα εισοδήματα. Τέλος και στις επικουρικές συντάξεις, αφού αυτές συγχωνεύονται με τις κύριες συντάξεις για να διασωθούν ως συμπληρωματικό κομμάτι στις κύριες.
Ειδικότερα το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοέμβριου προανήγγειλε με δηλωσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη.Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, η μία σύνταξη θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές με τον ασφαλισμένο να παίρνει εξτρά ποσό ανάλογα με τα χρόνια εργασίας του και τις εισφορές του. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι στη βασική σύνταξη θα υπάρχει και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν αυξήσεις στο μέλλον.
«Η ουσία είναι να κυβερνήσουμε όχι να δώσουμε πρόχειρα διαγωνίσματα στους δανειστές... Τολμούμε να ομογενοποιήσουμε το χάος. Κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο η πληρωμή συντάξεων, μεταφέρουμε από το ένα λογαριασμό στον άλλο. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για να μην έχουμε αυτό το μαρτύριο γιατί αλλιώς θα σκάσει το κανόνι» προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας.
«Το ν/σ πρέπει να περάσει μέσα στο Νοέμβριο, για να είμαστε συνεπείς με τα μνημονιακά... δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο, αλλά είμαστε ώριμοι πλέον μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων» παραδέχθηκε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν συμφωνούσε με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι ένα κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο βιωσιμότητα και εισπραξιμότητα», αλλά αναγνώρισε ότι ο Τάσος Γιαννίτσης «ήταν θαυματουργός μπροστά σε άλλους υπουργούς».
«Η Επιτροπή Σοφών δεν προτείνει κανένα νούμερο την ποσοτικοποίηση την κάνουμε τώρα» επισήμανε ακόμη.
«Συμφωνώ με την ενοποίηση ταμείων φτάνει να είναι λειτουργική ενοποίηση» τόνισε ακόμη, ενώ κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια που εισηγείται η Επιτροπή Σοφών. «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν:
-Συγχώνευση της επικουρικής με την κύρια σύνταξη προκειμένου να διασωθεί η τελευταία ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.
-Τμηματική συγχώνευση των ταμείων, με μόνη εξαίρεση κάποια επαγγελματικά και τον ΟΓΑ.
-Διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή, κατάργηση των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55%, από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει όσους παίρνουν σύνταξη από δω και πέρα, ωστόσο το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη, με δραματική μείωση των αποδοχών.
-Η μόνη σύνταξη που θα εγγυάται ως προς το ποσό της το κράτος θα είναι η εθνική σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά και αυτό το ποσό θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες.
-Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%.
-Μέτρα για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.
19:12:14
2015-10-20