lefkada-news

Ευθύμιος Λέκκας στην αποψινή σύσκεψη:Άντεξε η Λευκάδα λόγω των αντισεισμικών κατασκευών

Σύσκεψη για το συντονισμό της καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός  και της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. Για τη σύσκεψη, έχουν φτάσει εκτάκτως στο νησί ο υφυπουργός  Υποδομών Παν. Σγουρίδης, ο  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεοδ. Γαλιατσάτος ο  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας  Γ. Καπάκης και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Ο κ. Λέκκας, έκανε μία εκτενή περιγραφή και εκτίμηση της παρούσας κατάστασης, στο νησί, το οποίο «μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού υποδομών.

«Μπαίνουμε σε παρατεταμένη μετασεισμική περίοδο διάρκειας έως και τριών εβδομάδων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία στους κατοίκους του νησιού, μέχρις ότου το νησί να επανέλθει και πάλι στην κανονικότητά του.

Πρόκειται για έναν σεισμό που εμφανίζει πολλές αντιστοιχίες με τον σεισμό του 2014 στην Κεφαλονιά, όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως « Ουσιαστικά έχουμε μία επανάληψη της αντίστοιχης ιστορίας που έγινε στην Κεφαλονιά το 2014. Μόνο η χερσόνησος της Παλικής είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εκεί ήταν συσσωρευμένες το 90% των βλαβών, αλλά και των φυσικών φαινομένων. Έτσι κι εδώ στη Λευκάδα, έχουμε μία αντίστοιχη εικόνα».

Το μέγεθος του σεισμού της Λευκάδας, ήταν της κλίμακας των 6 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθώς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην σύσκεψη, «το μέγεθος υπολογίστηκε στους 6 βαθμούς με βάση και τις ενόργανες καταγραφές».

Έπειτα πρόσθεσε πως το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα,  δεν ήταν στο θαλάσσιο χώρο 5 χλμ δυτικά της Λευκάδας, όπως λέγεται,  αλλά βρίσκεται  ακριβώς πάνω στην ακτογραμμή, στους Εγκρεμνούς. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης. Γιατί αν είχαμε ένα ρήγμα ανάστροφης ολίσθησης, τότε οι καταστροφές θα ήταν πολύ πιο έντονες», παρατήρησε.

Αναφερόμενος έπειτα στο θέμα του μεγέθους των  καταστροφών, υπογράμμισε  πως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ποιότητα των κτηριακών κατασκευών.  Όσες έχουν γίνει σύμφωνα με αντισεισμικό κανονισμό δεν  υπέστησαν σχεδόν καθόλου ζημιές, ενώ  οι βλάβες εντοπίζονται, σε παλαιότερες κατασκευές ή σε κατασκευές οι οποίες δεν ήταν δομημένες με σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό, όπως τόνισε.

Ωστόσο,  πρόσθεσε πως «το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο κανονισμός δουλεύει, και αυτό δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και αισιοδοξίας για τον δομημένο ιστό ενώ αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι οι κατασκευές μας είναι ανθεκτικές».

Από το θέμα της οργάνωσης, διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς έχουν τοποθετηθεί σεισμογράφοι που έχουν κυκλώσει όλη την περιοχή, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των σεισμικών δονήσεων, ενώ  ο ΟΑΣΚ θα είναι  στο νησί για το επόμενο διάστημα,  προκειμένου να παράσχει  συνδρομή σε όποιον χρειαστεί .

Κλείνοντας ανέφερε πως το κέντρο βάρους των ελέγχων πρόκειται να δοθεί στις κτηριακές υποδομές , και ιδιαίτερα εκείνες  των εκπαιδευτικών συγκροτημάτων , αλλά και στην παθογένεια των κατασκευών. Επίσης έμφαση είπε πως θα δοθεί και στις παραλίες της Λευκάδας και ειδικότερα στους Εγκρεμνούς, όπου και θα ελέγξουν γιατί συμβαίνει αυτή η δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή.

23:30:20

2015-11-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>