lefkada-news

Βάζουν χέρι και στις υφιστάμενες Συντάξεις!!!

Του Ηλία Γεωργάκη

Στο τραπέζι  παραμένει  η  μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ αφου οι δανειστές απορρίπτουν την αυξηση των εισφορών για την επικουρηση κατά 1,5 ποσοστιαία  μονάδα.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασιας Γ. Κατρούγκαλο (νεα συνάντηση γίνεται σήμερα) ο οποίος δήλωσε ότι «τα θέματα που τίθενται από τους θεσμούς είναι τα γνωστά».«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε.

Στο πρώτο μέρος της χτεσινής  συνάντησης με τους Θεσμούς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και πώς παρολ` αυτά δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί και δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων.  Από την πλευρά  των δανειστών συμμετείχαν  οι εκπροσώποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρ. Ρέφερ και του ESM Ν. Τζιαμαρόλι

Τα αγκάθια στην διαπραγματευση για το ασφαλιστικό -εκτός  από την απορριψη της αυξησης της εισφοράς  κατά 1,5%-επικεντρώνονται στα παρακάτω:

- Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης. , προκειμένου αφενός να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, αφετέρου να μη δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης μετά από τα 20-25 έτη.

- Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500), ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. 

- Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές. Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2.000 ευρώ. Πάντως, στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

Στο μεταξύ  ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ  ανακοίνωσαν χτες ότι απώλειες που ξεπέρασαν τα 60 δισ ευρώ, κατέγραψε το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, την τελευταία πενταετία λόγω κυρίως του PSI που συρρίκνωσε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, από τα 31 δισ ευρώ, στα 3,5 δισ ευρώ περίπου. Απώλειες όμως, προέκυψαν και από την εκτίναξη της ανεργίας, από τη συρρίκνωση των μισθών, από την εισφορο - διαρροή και από την αποστέρηση των ταμείων από κρίσιμους κοινωνικούς πόρους.

Όλα τα παραπάνω αναδείχτηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι δύο εργοδοτικοί συνδικαλιστικοί φορείς, ενόψει της συμμετοχής τους, στη γενική απεργίας της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου. ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ θεωρούν ότι η λύση για ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να είναι ένα σύστημα που θα «επιδοματοποιήσει» την κύρια σύνταξη (χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα βασική-εθνική), θα υφαρπάξει τους πόρους και θα προσφέρει εξαθλιωμένους πελάτες στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Λύση δεν μπορεί να είναι ούτε το περαιτέρω πετσόκομμα των συντάξεων γιατί μεταξύ άλλων, όπως καταδεικνύεται και στην ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (2012-2015), οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 52% των νοικοκυριών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι αν και μειώνονται δραστικά οι συντάξεις τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά αυξάνεται η σημαντικότητά τους ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών, με δεδομένο ότι λόγω της ύφεσης αυξάνεται η ανεργία με παράλληλες μειώσεις μισθών. Στην πραγματικότητα δηλαδή η σύνταξη αποτελεί ένα υποκατάστατο παρέμβασης κοινωνικής προστασίας, που λαμβάνει τη μορφή οιονεί επιδόματος για τα  άνεργα μέλη του νοικοκυριού, τη στιγμή που μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει σήμερα επίδομα ανεργίας. Συνεπώς, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επισημαίνουν ότι οι όποιες περιοριστικές παρεμβάσεις της Πολιτείας στο επίπεδο των συντάξεων δεν «νοικοκυρεύουν» απλά και μόνο το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα, την εγχώρια κατανάλωση και εν τέλει το βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου και αρκετά ταλαιπωρημένου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

08:43:36

2016-02-04

>