
Ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις έως 50% στις νέες συντάξεις!
Του Ηλία Γεωργάκη
Μειώσεις των νέων συντάξεων εως και 50% ζητούν τωρα οι δανειστές .Ειδικότερα ζητούν να θεσπίστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγησουν σε μεγαλύτερες μειώσεις σε οσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσιευση στο ΦΕΚ του νεου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.Tα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων-τα οποία με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου οδηγούν σε μειώσεις εως 30% αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας για το νεό ασφαλιστικό.Οι επερχόμενες δραματικές μειώσεις των νέων συντάξεων εχουν δημιουργήσει κύμα εξόδου στη σύνταξη.
Συγκεκριμένα το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός να καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής(από τη δημοσιευση του νεου νόμου)από 15% έως 30%.Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ποσοστά αναπλήρωσης προκύπτει ότι μέχρι το 25ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις, αλλά από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης υπάρχουν μεγάλες μειώσεις. Αυτό που πρέπει να τονίστεί είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κανείς μετά τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει, επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει. Αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές όπως είναι η ``μαύρη`` εργασία και η εισφοροδιαφυγή.
Όπως παρατηρει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης ο υπολογισμός των αποδοχών με βάση τον μέσο όρο του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου και όχι με βάση τα καλύτερα εισοδηματικά έτη ασφάλισης του εργασιακού βίου, καθώς και η εσωτερική κατάτμιση των συντελεστών αναπλήρωσης, συνηγορούν στην διαμόρφωση χαμηλότερου επιπέδου συντελεστών αναπλήρωσης και συντάξεων, παρά το ύψος των αποδοχών και τα αυξημένα έτη ασφάλισης. Από την άποψη αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης υπηρετούν δύο βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση των ασφαλισμένων οι οποίοι δεν θα έχουν (ανεργία, ευελιξία, εποχιακή απασχόληση, κλπ) μία συνεχή εργασιακή και ασφαλιστική ζωή και β) την μη δημιουργία αντικινήτρων ασφάλισης για τους ασφαλισμένους που θα έχουν συνεχή εργασία και πλήρη κοινωνική ασφάλιση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ρομπόλης,η πρόσφατη πρόταση για το Ασφαλιστικό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ) εντάσσει όλα τα έτη ασφάλισης (μέσος όρος αποδοχών του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου) στους ίδιους συντελεστές των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,80% για τα πρώτα 15 χρόνια και καταλήγουν σε ποσοστό 2% ως ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο εργαζόμενος εισέρχεται στο 40ο έτος ασφάλισης. Έτσι, κατ΄αυτόν τον τρόπο η πτωτική τάση των συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνεται και στο επίπεδο των συντάξεων (αναλογικό τμήμα) το οποίο μειώνεται (μισθωτοί) από -33,24% μέχρι και -49,72%. Αντίστοιχα, τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 12% μέχρι και 48,7% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του νέου σχεδίου νόμου, ενώ στο ισχύον σύστημα κυμαίνονται από 12% μέχρι 63%. Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι το μικρότερο ποσό των συντάξιμων αποδοχών σε συνδυασμό με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε μικρότερα ποσά σύνταξης ιδιαίτερα για συντάξιμες μέσες αποδοχές υψηλότερες των 1.000 ευρώ
Στο μεταξύ με το συλλαλητήριο, την Τετάρτη , στις 3μμ, στο Σύνταγμα,η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ --μαζι με τους ελευθερους επαγγελματίες και τους επιστημονικούς φορείς-- κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.Τονίζεται οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εχουν ήδη λάβει απόφαση για 48ωρη Γενική πανελλαδική απεργία, όταν και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εχουν αποφασίσει η ΓΣΕΒΕΕ και οι επιστημονικοί φορείς.
Η εκτίμηση είναι ότι το τελικό σχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου- αφου φυσικά εγκριθεί από τους δανειστές- αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Μαρτίου.
Όπως επισημαίνουν τα εργατικά συνδικάτα με το κυβερνητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο επέρχονται:
--Δραματικές μειώσεις και στις νέες(2016) συντάξεις (ηδη μειώθηκαν 12 φορές).
---Περικοπή στο ΕΚΑΣ με κατάργηση του το 2019.
-- Μείωση 6,6% (μεσοσταθμική) των επικουρικών συντάξεων άνω των 173 ευρώ.Η περικοπή αυτή θα γίνει κλιμακωτά ανάλογα με το επίπεδο της επικουρικής σύνταξης. Θα ξεκινήσει από το 2-3% και μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15-20%.
--Μείωση 32,5% (μεσοσταθμική) των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου.
-- Μείωση εως 25% στα εφάπαξ.Η περικοπή αυτή αφορά τα εφάπαξ τα οποία θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έκαναν αίτηση στο ταμείο πρόνοιας τους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα.
---Μειωση εως 25% στις αναπηρικές συντάξεις.
----Αυξηση από το 2017 στα ασφάλιστρα των ελευθερων επαγγελματιων-αυτοαπασχολουμένων
-Αυξηση των εισφορών για τους αγρότες.
19:05:12
2016-03-07