
Ασφαλιστικό:Ελπίδες για συμφωνία το Σάββατο
Του Ηλία Γεωργάκη
Την ελπίδα του οτι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετα τη συνάντηση του με τους θεσμούς..Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως "δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις`` ΄φωτογραφίζοντας` περικοπές στις επικουρικές, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης,στην εθνικη σύνταξη καθως και στην (μικρή) αυξηση των εισφορών.Στο τραπέζι παραμένει και η μείωση των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε χτες με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών, "υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα" και συγκεκριμένα "στη γεωμετρία (σσ. κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών". Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε πως "δεν υπήρξε κάθετη άρνηση σε τίποτα", από την πλευρά των Θεσμών. Ο ίδιος τόνισε πως "ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο".Ο κ. Κατρούγκαλος εξάλλου τόνισε πως "δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις".
Συμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί αφησαν χτες για πρωτη φορά το ενδεχόμενο μικρής αυξησης των ασφαλιστικων εισφορών αλλα με παράλληλη μειωση των επικουρικων συντάξεων ,για ποσά ανω των 170 ευρω.Διάσταση εξακολουθεί να υπάρχει και για τα ποσοστά αναπλήρωσης.Κι αυτό γιατι το κυβερνητικό προσχέδιο του νεου ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης.Όπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας πράγματι μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.Μαλ.ιστα η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης.Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.
Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει σημείο τριβής. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. Ωστόσο η εμμονή τους για το θέμα δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων. Πάντως στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ρητά ο συγκεκριμένος μηχανισμός, καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.
Σχετικά με την Εθνική Σύνταξη οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια .Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η «κόκκινη» γραμμή που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κύριες συντάξεις θα προστατευθούν απολύτως. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται για να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές.
Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επιδείξει αρνητική στάση στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ομοφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έχουν τεθεί ορισμένοι οικονομικοί στόχοι από το μνημόνιο, «όμως ο τρόπος που θα επιλέξει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους στόχους αυτούς, είναι στη δική της διακριτική ευχέρεια».
«Αυτό υπερασπιζόμαστε. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει, θεωρούν αυτονόητο ότι, εφόσον θα συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουμε αποδεχθεί, τα μέσα προς τη συμμόρφωση αυτών των στόχων πρέπει να είναι δική μας επιλογή», συμπλήρωσε ο υπουργός. Τόνισε, μάλιστα, ότι η βασική διαφορά από τη διαπραγμάτευση του παρελθόντος είναι ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση ενός δικού της κειμένου, «που δεν ήρθε μεταφρασμένο και που δεν αποσκοπεί απλώς να εφαρμόσει δεσμεύσεις που αναλήφθησαν τον Ιούλιο». Όπως είπε, «πρόκειται για μία σφαιρική και σαρωτική μεταρρύθμιση σε όλο το ασφαλιστικό, που δεν ήταν βιώσιμο και, κυρίως, δεν ήταν δίκαιο σύστημα».
Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά του συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός αναδιανεμητικού συστήματος προς όφελος των φτωχότερων και των μεσαίων στρωμάτων, «σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία επιμένει να είναι το σύστημα περισσότερο αναλογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, διενεργείται σκληρή διαπραγμάτευση.
22:09:35
2016-03-17