lefkada-news

Τέλος Φλεβάρη πληρώνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν πληρωθεί οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα του 2010. Όπως δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θάνος Καπρέλης, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός του Οργανισμού σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι πληρωμές που καθυστερούν δεν αφορούν τόσο τις άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις, όσο τις ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πολλοί είναι οι βιοκαλλιεργητές που δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση του 2009 και ανήκουν σε νομούς με μεγάλο αριθμό παραγωγών ενταγμένων στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλονίκη και Βοιωτία). Επίσης, μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στο σύστημα πληρωμών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, από όπου όμως τα κονδύλια προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σκοπεύει να καταβάλει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 200 εκατ. ευρώ σε βαμβακοπαραγωγούς για τη σοδειά του 2010 και 10,5 εκατ. ευρώ στους ντοματοπαραγωγούς. Αμέσως μετά, τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο ακολουθούν πρώτα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ και η επιστροφή του ΦΠΑ ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή έτους 2009. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκε σε 994 δικαιούχους το ποσό των 1.894.508,39 ευρώ κατόπιν διόρθωσης των προφανών σφαλμάτων των αιτήσεών τους, ενώ τα χρήματα ήταν διαθέσιμα από τα ΑΤΜ το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.

agronews.gr                                                                                                           Τρίτη 08.02.11

>