lefkada-news

Ξεκινά το αλισβερίσι για ελιά, ακτινίδιο, μανταρίνια και πορτοκάλια

Οι βροχές λειψές-οι τιμές ξεκινούν από χαμηλά
 
Με την προσοχή στραμμένη στα περιβόλια οι παραγωγοί περιμένουν πως θα ξεκινήσει η φετινή χρονιά για την παραγωγή ελιάς, ακτινιδίου, μανταρινιών και πορτοκαλιού. Οι εκτιμήσεις που θα «κάτσουν» οι τιμές, αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί φέτος, αφού πέραν των υπόλοιπων συσκευαστηρίων, τα συσκευαστήρια του Α.Σ. Άρτας νοικιάσθηκαν από εξαγωγική εταιρεία φρούτων που αποφάσισε φέτος να εγκατασταθεί στην Άρτα και να συσκευάζει μανταρίνια και πορτοκάλια επί τόπου.
 
Αν και κάπως νωρίς για τα πορτοκάλια όμως η παραγωγή είναι μειωμένη και ήδη γίνονται καλλιεργητικές φροντίδες προκειμένου να προετοιμαστεί με καλύτερους όρους η συγκομιδή.
 
«Υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυτή την εποχή βγάζουμε τα λαίμαργα για να μπορεί να γίνει καλύτερα η συγκομιδή. Ακολούθως θα ραντίσουμε και για τα δέντρα και για τον καρπό και θα αναμένουμε την περίοδο της συγκομιδής για να δούμε πως θα πάνε τα εσπεριδοειδή στην αγορά», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Γκίζας.
 
Χαμηλές οι τιμές στην πράσινη

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Γκίζα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς για την οποία ο ίδιος ανέφερε ότι «Πάει με αργό ρυθμό και οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε καν τα έξοδα συγκομιδής. Είναι πολύ χαμηλές οι τιμές και δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής, πόσο μάλλον τα έξοδα καλλιεργητικής φροντίδας».
 
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή μαζεύονται κατά βάση οι πράσινες ελιές και όπως εξήγησε «Τα μεγάλα νούμερα καλύπτουν εν μέρει τα έξοδα συγκομιδής και ελάχιστα της καλλιέργειας. Φτάνουν περίπου στα 60 και 50 λεπτά κατά κιλό. Τα δε μικρότερα, τα λεγόμενα «διακοσάρια», που είναι τα μικρότερα - και επειδή υπάρχει μεγάλη παραγωγή είναι περισσότερος ο μικρός σε μέγεθος καρπός, αυτά φτάνουν στα 20 και 25 λεπτά. Με 20, 25 και 30 λεπτά δεν συμφέρει ούτε καν να τα μαζέψεις. Αρκετοί άρχισαν σιγά – σιγά την συγκομιδή και προσανατολίζονται προς το λάδι. Περιμένουμε βέβαια λίγο ακόμη να παρδαλίνουν και θα δούμε μήπως έχει καλύτερη τύχη το μαύρο», ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας παράλληλα ότι η συλλογή της μαύρης ελιάς γίνεται λίγο αργότερα εκτός από ορισμένες περιοχές που ήδη άρχισαν να μαυρίζουν οι ελιές και θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους.
 
Από βδομάδα η συγκομιδή ακτινιδίων
 
Για το ακτινίδιο ο κ. Γκίζας ανακοίνωσε ότι για την πρώιμη ποικιλία «τσαχιλίδης» έχει δοθεί η έγκριση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και κόβεται. Ωστόσο οι τιμές δεν είναι καλές. «Είναι και στο ακτινίδιο πολύ χαμηλές», είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς κυμαίνονται στα 30 με 32 λεπτά κατά κιλό».
 
Στο μεταξύ, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί η έγκριση από την
 
Διεύθυνση και για την κοπή των υπολοίπων ποικιλιών, που γύρω στα μέσα
 
Οκτωβρίου παίρνουν τα απαιτούμενα ζάχαρα. «Ακόμη δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα κυμανθεί η τιμή στην υπόλοιπη παραγωγή ακτινιδίων».
 
Καλύτερα με τα μανταρίνια
 
Σε ότι αφορά τα μανταρίνια η παραγωγή είναι καλύτερη και χωρίς απώλειες σε σχέση με την περυσινή χρονιά. «Φαίνεται να υπάρχει μια μέση παραγωγή για την περιοχή μας. Δεν φαίνεται να έχουν τη μείωση που διαπιστώνεται στα πορτοκάλια. Έχουμε μια μέση παραγωγή και εκτιμάται ότι τα μανταρίνια δεν θα έχουν πρόβλημα στη διάθεση. Αυτό για το οποίο δεν ξέρουμε ακόμη να πούμε, είναι τι θα γίνει με τις τιμές, όμως αν και οι καιρικές συνθήκες βοηθήσουν δεν θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Γκίζας.
 
Θέλουμε βροχές

Στο μεταξύ στην επικοινωνία με τον κ. Γκίζα διευκρινίστηκε ότι τη δεδομένη στιγμή οι καλλιεργητές όλων των εποχικών καρπών χρειάζονται τις βροχές που μέχρι τώρα δεν έχουν έρθει, αλλά που η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) προβλέπονται στο τέλος της εβδομάδας.
 
Την βροχή χρειάζονται τόσο οι ελιές, όσο τα ακτινίδια αλλά και τα πορτοκάλια, διότι σύμφωνα με τον Γκίζα, «η υγρασία βοηθάει τα ακτινίδια να πάρουν τα ζάχαρα, όπως και τα πορτοκάλια αλλά και τις βρώσιμες ελιές να πάρουν βάρος και χυμούς», ανέφερε προσθέτοντας «Για όλα χρειαζόμαστε βροχές. Δυστυχώς οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν… και όχι προς το καλύτερο, κάτι για το οποίο τεράστια ευθύνη έχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Όμως αυτά είναι θέματα που πρέπει να ασχοληθούν οι ειδικότεροι, πάντως αφορούν στην επέμβαση που όλοι μας έχουμε κάνει στο περιβάλλον και σήμερα αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια στην περιοχή μας έχουμε –δόξα τω Θεώ- δυο ποταμούς, τον Άραχθο και το Λούρο, οπότε τελευταίοι «θα πέσουμε» στο πεδίο αυτών των μαχών, εννοώ σχετικά με τα νερά».
 
Όχι στη μοιρολατρία
 
Κατά των μοιρολατρικών δηλώσεων εκφράστηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας μετά και το Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο, ζητώντας αισιοδοξία και τόλμη στον αγώνα όλων των Ηπειρωτών για την παραμονή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ σε Ηπειρώτικα χέρια.
 
Ο κ. Νίκος Γκίζας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η μοιρολατρία για ακόμη ένα θέμα που αφορά την Ήπειρο δεν βοηθάει, σε αντίθεση με την μάχη που πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους και με όλα τα μέσα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ήδη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου έχει αναθέσει σε νομικό γραφείο την υπόθεση για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
 
Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, ανέφερε: «Ως ευχή θα πω ότι η μοιρολατρία σε τούτο το λαό δεν του αξίζει. Δεν χρειάζονται μνημόσυνα και πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να μαχόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας τα μνημόσυνα. Δεν βοηθάει κανέναν. Αν για ακόμη μια φορά κατεβάσουμε τα χέρια και δεχθούμε αυτό που έγινε μοιρολατρικά δεν θα βγάλουμε τίποτα. Πρέπει επιτέλους να είμαστε όχι μόνο αισιόδοξοι, αλλά αισιόδοξοι και τολμηροί. Το τονίζω γιατί ακούω και εγώ απόψεις όπως «Ωχ, τώρα τελείωσε η ΔΩΔΩΝΗ κλπ. Όχι θα το παλέψουμε και νομικά το θέμα. Ήδη έχει ανατεθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και θα καταφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα. Και με κάθε τρόπο θα διεκδικήσουμε οι Ηπειρώτες να μείνουν στην Ήπειρο και η βιομηχανία να μείνει σε Ηπειρώτικα χέρια. Όχι μόνο για το καλό των κτηνοτρόφων που απολάμβαναν τα οφέλη της αλλά και για όλους τους Ηπειρώτες και την Ηπειρώτικη οικονομία.
 
Βέβαια θα πει κάποιος  «θα έρθουν οι ιδιώτες τώρα επενδυτές και θα επενδύσουν κλπ». Απαντώ λοιπόν: Δεν πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία ήταν χρεοκοπημένη και θα έρθουν κάποιοι να την αναστήσουν. Είναι μια βιομηχανία ανεπτυγμένη, είναι «αυγοτάραχο» θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω για την Ηπειρώτικη κοινωνία και οικονομία, αλλά και για τον Ηπειρώτη κτηνοτρόφο που τη θεωρεί δικιά του. Θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση που κατέθεσαν τελικά οι Ενώσεις με τον στρατηγικό επενδυτή ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να βρεθεί την συγκεκριμένη στιγμή. Και αν πράγματι η ΔΩΔΩΝΗ δόθηκε για 21 εκατομμύρια ευρώ, όπως λέγεται, δηλαδή υπολείπεται και της δικής μας προσφοράς, τότε αυτό όχι μόνο εγκληματικό είναι αλλά δικαιολογημένα πιστεύουμε ότι είναι πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο!
 
Είναι αδικαιολόγητο με μια προσφορά κατώτερη από εκείνη των μετόχων της εταιρείας να δίνεται η εταιρεία σε τρίτους. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε μνημόσυνα και να διεκδικήσουμε τη ΔΩΔΩΝΗ μέχρι τέλους. Και γι’ αυτό στο προχθεσινό Συλλαλητήριο το οποίο είχαμε πιστεύω πως η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων ήταν σημαντική και όλοι πορευτήκαμε με γεωργικά μηχανήματα στην Περιφέρεια όπου παραδώσαμε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζουμε την ενέργεια αυτή σκανδαλώδη και ζητούμε να παραμείνει η ΔΩΔΩΝΗ στις Ενώσεις με τον στρατηγικό επενδυτή. Να μην ξεχνάμε δε ότι  οι Ενώσεις είναι μέτοχος με 33% στην ΔΩΔΩΝΗ και επιπλέον κατέθεσαν μεγαλύτερη οικονομική πρόταση από αυτή που επελέγη».
 
Το πιάτο ήταν γεμάτο και στο τραπέζι

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση που η ιδιωτική εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός εξέδωσε στον τύπο ο κ. Γκίζας, ανέφερε: «Υπόσχεται τα πάντα. Όμως για μας «το πιάτο ήταν γεμάτο και πάνω στο τραπέζι» όσον αφορά τη ΔΩΔΩΝΗ, την διαχείριση και τη λειτουργία της. Γιατί λοιπόν εγώ να πεισθώ ότι αυτό το πιάτο θα μισοαδειάσει ή θα γεμίσει ακόμη περισσότερο. Δεν με πείθουν δηλαδή όλα αυτά. Υπόσχονται πράγματα που πρέπει να τα δούμε στην πράξη για να τα επιβεβαιώσουμε και που σας λέω δεν έχουν κανένα νόημα γιατί το πιάτο ήταν γεμάτο στην Ήπειρο σε ότι αφορά την παρουσία της ΔΩΔΩΝΗΣ.

ixotisartas.gr
 
 2012-10-12

>