lefkada-news

Μπερδεμένα τα Ψαροπλιά στις τοπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις

Δεν τα αναγνωρίζει το ΚΑΣ ως «μνημεία»

Αξιοποίηση μέσω «ήπιων χρήσεων» το σχέδιο Παπαλέξη

Διεκδικώντας το αίτημα για ανακήρυξη των κτισμάτων της παλιάς Ψαραγοράς ως διατηρητέου μνημείου της νεότερης ιστορίας της πόλης, θα μεταβεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες ο δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης, όταν οριστεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την κατά πλειοψηφία σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013.


Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη καθότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαλέξης αναμένεται με βάση την πληροφόρηση που είχε να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΚΑΣ που προγραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου.

Την εισήγηση του θέματος στο Συμβούλιο έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κέφης, ενώ ο δήμαρχος Αρταίων υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είτε ανακηρυχθεί διατηρητέο είτε όχι είναι να το διατηρήσει ως σημείο της ιστορίας της πόλης, με παρεμβάσεις καθαρισμού και ανάδειξης της πέτρινης τοιχοποιίας, την κατασκευή νέας ενιαίας στέγης και ότι άλλο απαιτείται. Ωστόσο για το ενδεχόμενο που τελικά δεν κριθεί διατηρητέο κατατέθηκε η άποψη ότι θα πρέπει οι αποφάσεις του σημερινού Συμβουλίου να διασφαλίζουν την τύχη του και από τα μελλοντικά. Ως προς αυτό όπως είπε ο κ. Παπαλέξης θα γίνει νέα συζήτηση όπως και για τον καθορισμό χρήσεων όταν ξεμπλοκάρει το θέμα σε επίπεδο ΚΑΣ όπου βρίσκεται σήμερα με το εν λόγω αίτημα να εκκρεμεί καθότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου είχαν ζητηθεί περαιτέρω στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει.

«Εμείς πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι στο Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων στην Αθήνα όταν συζητηθεί το θέμα. Και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεοτέρων μνημείων ήταν μαζί μας όταν πριν από δυο χρόνια με την κ. Γεροβασίλη, τον μακαρίτη τον Γιώργο τον Ζιώβα και εγώ τότε ως νέος δήμαρχος είχαμε παραστεί σε μια συνεδρίαση στην Αθήνα όπου τελικά δεν πάρθηκε απόφαση διότι ζητήθηκαν κάποια παραπάνω στοιχεία για να αποφασίσει το ΚΑΣ. Έκτοτε το θέμα έμεινε δυο χρόνια στάσιμο και όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να παραμείνει και άλλο και το θέμα επανέρχεται.

Το επαναφέρουμε εμείς γιατί εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και ενδιαφερόμενοι για το θέμα και ζητάμε από την Αρχαιολογία να προχωρήσει. Να το χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο ή μη. Εμείς θέλουμε να το χαρακτηρίσει.

Επιθυμούμε να το διατηρήσουμε ως έχει για να θυμόμαστε την ιστορία μας και να το διαθέσουμε για μια ήπια χρήση», ανέφερε ο κ,. Παπαλέξης, ενώ η συζήτηση όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο κρίθηκε αναγκαία προκειμένου ο Δήμος να είναι αποφασισμένος για το αίτημα το οποίο έχει καταθέσει για να το στηρίξει στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχοντας και την σχετική απόφαση του Σώματος.

Διαφορετική άποψη ως προς την ανακήρυξη του κτίσματος ως διατηρητέου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Χρήστος Παπάζογλου, ο οποίος μειοψήφησε.

Στην ίδια συνεδρίαση για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Κωνσταντής Τζαδήμας ο οποίος ανέφερε ότι η ανακήρυξη του κτίσματος της παλιάς Ψαραγοράς έχει και τη θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Ιωαννίνων και μάλιστα ότι ο Σύλλογος σε συνάντησή με τον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, ενημερώθηκε ότι η εισήγηση αυτή παραμένει και θα παραμείνει θετική.

-Εισηγούμενος το θέμα στο Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Κέφης ανέφερε: «Εν’ όψει της συνεδρίασης που θα διεξαχθεί στο Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στην οποία θα συζητηθεί το θέμα του χαρακτηρισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Ψαραγοράς – «Ψαροπλιά» στην Άρτα ως ιστορικών και διατηρητέων μνημείων εισάγουμε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ακουστούν όλες οι προτάσεις, να γίνει ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος και να ληφθεί μία απόφαση η οποία θα είναι επίκαιρη και θα λάβει υπόψιν της όλα τα δεδομένα. Η απόφαση η οποία θα λάβουμε θα είναι και εκείνη που ο Δήμαρχος θα καταθέσει κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Κ.Α.Σ. στην οποία έχει κληθεί να παραστεί.

Θέλοντας κανείς να κάνει μια σύντομη παρουσίαση για τα κτίρια τα επονομαζόμενα «ψαροπλιά» που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Άρτας θα  έπρεπε να αναφερθεί στις πολλές διαφοροποιήσεις που υπέστησαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και ιστορικών αναφορών, στις αρχές του 20ου αιώνα στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπήρχαν διώροφα ξύλινα κτίσματα στα οποία στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο της Άρτας. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και ελάχιστα χρόνια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος (1935), τα κτίρια αυτά μετασκευάστηκαν αναλόγως για να φιλοξενηθούν και διαμείνουν οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Άρτα. Μετά (1936 περίπου), με απόφαση του τότε Δημάρχου, ανακατασκευάσθηκαν κι έγιναν ισόγεια κτίσματα, λιθόκτιστα με ξύλινη στέγη, για την εγκατάσταση λαϊκής αγοράς και ψαραγοράς. Στην πορεία το τμήμα των κτισμάτων επί της οδού Καραϊσκάκη κατεδαφίσθηκε, δίνοντας την θέση του σε ένα ευρυχώριο την σημερινή πλατεία έμπροσθεν των κτισμάτων, ενώ τα εναπομείναντα κτίρια επισκευάσθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι στέγες τους με πλάκες επιστέγασης αμιάντου (πολύ επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία). Τα περισσότερα κτίσματα σήμερα είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα, ενώ τα χαρακτηριστικά τους έχουν αλλοιωθεί σε σχέση με την μορφή των «ψαροπλιών» και της λαϊκής αγοράς που χρησιμοποιούνταν. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια, τα συγκεκριμένα κτίσματα, αλλά και ο ευρύτερος χώρος που τα περιέβαλε, έχει αλλοιωθεί επανειλημμένως και τα εναπομείναντα κτίσματα στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα δεν αποτελούν και δεν αναδεικνύουν κανένα στοιχείο της νεώτερης κληρονομιάς μας.

Αντιθέτως, ευρισκόμενα στην πλέον κεντρική περιοχή της πόλης μας, αποτελούν εστία μόλυνσης και παρουσιάζουν μια αντιαισθητική εικόνα.  Στόχος μας είναι να προβούμε τάχιστα σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, με σκοπό την αξιοποίηση των συγκεκριμένων Δημοτικών κτισμάτων δια μέσω ήπιων παρεμβάσεων, που θα τα διατηρούν και θα τα αναδεικνύουν χωρίς όμως να αλλοιώνουν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιβεβλημένο να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα διότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και οι χώροι τους να έχουν καταστεί εστίες μόλυνσης, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Για να γίνουν άμεσα οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να επισπευθεί η απόφαση για τον χαρακτηρισμό ή μη των συγκεκριμένων κτισμάτων ως ιστορικά διατηρητέων μνημείων. Ο Δήμος μας δεν θα έχει καμία αντίρρηση να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα εάν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, αλλά και στην περίπτωση που το Κ.Α.Σ. κρίνει διαφορετικά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την σημερινή μορφή των συγκεκριμένων κτιρίων και να τα ανακατασκευάσουμε  αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας θα δημιουργήσουν μια όμορφη γωνιά στο κέντρο της πόλης».

2013-01-16

ixotisartas.gr

 

>