Πρόσκληση ενεργού συμμετοχής στους Αρτινούς από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εγκαίνια του νέου καταστήματος Άρτας
Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Αρτινούς για τα εγκαίνια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου στο νομό, τέσσερις μήνες περίπου μετά την ίδρυση του τοπικού καταστήματος, απηύθυναν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Τσουκαρέλης και ο διευθυντής του καταστήματος Δημήτρης Φραντζής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες Τετάρτη 14 Μαρτίου, στα τοπικά μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο χώρο του νέου καταστήματος όπου τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου στις 8:30. Η πρόσκληση αφορούσε παράλληλα την ενεργό στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας από τους Ηπειρώτες, ενώ συνοδεύτηκε και από την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων που καταγράφονται στο νέο κατάστημα όπου- όπως τονίστηκε- «εισπράττεται η αγάπη των Αρτινών οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την Τράπεζα της Ηπείρου». Ήδη οι ενεργοί πελάτες στο νέο κατάστημα ξεπερνούν τους 500, οι καταθέσεις τα 7.500.000 και τα εγκεκριμένα δάνεια ξεπερνούν τα 3.000.000.
Άλλωστε στις αναφορές τους τόσο ο κ. Ζωνίδης όσο και ο κ. Τσουκαρέλης επεσήμαναν ότι η δύναμη της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι η επένδυση των χρημάτων των Ηπειρωτών στην ίδια περιοχή.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το τραπεζικό κατάστημα της Άρτας που πριν από μερικούς μήνες άρχισε να λειτουργεί και αύριο εγκαινιάζεται επίσημα, καταλαμβάνει ήδη την πρώτη θέση στην αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου.
Ο πρόεδρος κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε στο γεγονός της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας υπέρ των Ηπειρωτών και των νοικοκυριών τους, καλώντας «όλους τους Ηπειρώτες να γίνουν μέλη, έστω και με μια μερίδα αξίας 75 ευρώ για τα νέα μέλη και 73 ευρώ για τα παλιά, με την απόδοση της συνεταιριστικής μερίδας τα τελευταία έτη να ξεπερνά το 10% της αξίας της».
Υψηλή απόδοση
Όμως εκείνο που κυρίως τονίστηκε από πλευράς του διευθυντή του καταστήματος Δημήτρη Φραντζή είναι: «Πως το κέρδος για το κάθε μέλος είναι η υψηλή απόδοση, ενώ παράλληλα το κέρδος για το νομό Άρτας είναι πώς να κάποιος καταθέσει 1000 ευρώ στο κατάστημα σε μερίδες, θα δώσει την δυνατότητα το κατάστημα να δώσει 10.000 ευρώ σε δάνεια», προσθέτοντας : «Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι κέρδος είναι για όλους αυτό για το νομό. Ό,τι δίνει κανείς στο κεφάλαιο της τράπεζας το παίρνει ουσιαστικά πίσω. Το παίρνουν τα αδέλφια μας, οι συγγενείς μας , οι επιχειρηματίες της περιοχής. Στην πραγματικότητα γυρίζουν πίσω στην περιοχή τα χρήματα πολλαπλασιασμένα με κέρδος για όλους μας και όλο το νομό φυσικά»
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αύξηση ρευστότητας και δανειοδότησης
Συγκεκριμένα ο κ. Κων/νος Ζωνίδης είπε: «Τα εγκαίνια του 8ου καταστήματος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου στην Άρτα πραγματοποιούνται την Παρασκευή 16-03 στις 8 το βράδυ. Με τη λειτουργία και αυτού του καταστήματος η Τράπεζα Ηπείρου υπάρχει πλέον σε όλη την Ήπειρο.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και οι δυσμενείς συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, μας κάνουν να αισθανόμαστε την ανάγκη λειτουργίας μιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, πιο έντονη.
Είναι γνωστό ότι τα κεφάλαια και οι καταθέσεις των μελών - πελατών της επαναεπενδύονται με μορφή δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ηπείρου, με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή για την ασφάλεια αυτών. Δεν έχουμε επενδύσει σε κανένα είδους ομόλογο ή άλλο παράγωγο!
Είμαι βέβαιος ότι και οι κάτοικοι της Άρτας θα μας εμπιστευτούν όπως σε όλη την Ήπειρο. Ενώ σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη γενικότερα υπάρχει κρίση στο τραπεζικό σύστημα με κυριότερο χαρακτηριστικό την έλλειψη ρευστότητας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου έχει αύξηση καταθέσεων, αύξηση ρευστότητας και συνεχίζει να ενισχύει τις υγιείς επιχειρήσεις και να στηρίζει τα νοικοκυριά των Ηπειρωτών, ενώ άλλες τράπεζες έχουν σφραγίσει τους κρουνούς χρηματοδοτήσεων.
Χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων των Ηπειρωτών για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον επιχειρηματικό και κοινωνικό ιστό της Ηπείρου.
Η τρέχουσα αύξηση Συνεταιριστικού κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου πρέπει να κλείσει με επιτυχία. Πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να γίνουν μέλη, έστω και με μία μερίδα, αξίας 75 ευρώ για νέα μέλη, και 73 ευρώ για τα παλιά. Η απόδοση της συνεταιριστικής μερίδας τα τελευταία έτη ξεπερνά το 10% της αξίας της.
Η συμμετοχή και η συνεργασία με την Τράπεζα Ηπείρου αποφέρει κέρδη όχι μόνο στους μεριδιούχους, αλλά και στους καταθέτες, με υψηλά επιτόκια καταθέσεων, και στους δανειολήπτες με χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων.
Επισκεφθείτε το κατάστημα μας! Έχετε πολλούς λόγους! Για το όφελος όλων και κυρίως για την ανάπτυξη του τόπου σας!
Με το κατάστημα αυτό στην Άρτα, το όραμα όλων για Τράπεζα Ηπείρου γίνεται πραγματικότητα, έχοντας και εσάς δίπλα της. Ο σκοπός και το όραμα των ιδρυτών και όλων εμάς, να στηρίξει οικονομικά τη ζωή των Ηπειρωτών, επιτυγχάνεται. Ο στόχος μας να γίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η πρώτη τράπεζα του τόπου μας συνεχίζεται. Όλοι μαζί, μπορούμε!».
Δεν έχουμε έλλειψη ρευστότητας
Στο γεγονός ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα δεν έχει επενδύσει σε κανένα ομόλογο ούτε του ελληνικού δημοσίου ούτε άλλο, οπότε δεν έχει κανενός είδους πρόβλημα ρευστότητας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής κ. Βασίλης Τσουκαρέλης, κάτι που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5,5 εκατ ευρώ που αποφασίστηκε από την 1η Μαρτίου, οδηγώντας σε αυξημένη ρευστότητα άνω των 40 εκατ ευρώ.
Δίνοντας και ορισμένα βασικά οικονομικά στοιχεία ο κ. Τσουκαρέλης ανέφερε στην συνέντευξη τύπου, ότι: «Σε μια εποχή με τεράστιες δυσκολίες για όλους μας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια λιτή σε σχέση με προηγούμενες εκδήλωση.
Θέλουμε έτσι να προβάλουμε όπως αρμόζει τη λειτουργία του 8ου καταστήματός μας αυτού δηλ. της ΑΡΤΑΣ που ολοκληρώνει τον καταστατικό στόχο της Συνεταιριστικής Τράπεζας, την κάλυψη δηλαδή όλης της Ηπείρου. Από την άλλη αισθανθήκαμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους Αρτινούς για τη στήριξη και την εγκαρδιότητα με την οποία περιέβαλαν το κατάστημα ΑΡΤΑΣ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.
Γνωρίζετε ότι με την πρόσληψη δυο καταξιωμένων στελεχών του κ. Φραντζή και της κ. Γεωργακοπούλου και 4 νέων πτυχιούχων οικονομολόγων με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες προσφέραμε 6 νέες θέσεις εργασίας σε πολύ δύσκολους καιρούς και με σημαντικό για μας εμάς κόστος προχωρήσαμε στην ολική ανακατασκευή του χώρου που σήμερα στεγάζει ένα από τα ομορφότερα τραπεζικά καταστήματα της ΑΡΤΑΣ.
Η έναρξη λειτουργίας του καταστήματος και η μέχρι σήμερα λειτουργία του πραγματοποιήθηκε εν μέσω των χειρότερων συνθηκών τα τελευταία 50 χρόνια για το τραπεζικό σύστημα και συνθήκες ανήλεους και μπορώ να πω αθέμιτου ανταγωνισμού. Εμείς τα προσπερνάμε και μένουμε στην αγάπη των ΑΡΤΙΝΩΝ που μέχρι σήμερα αγκάλιασαν το κατάστημά μας. Άλλωστε όντας μια από της ελάχιστες τράπεζες με μηδενική έκθεση σε ομολόγα του ελληνικού δημοσίου και χρηματιστηριακά προϊόντα έχουμε και αποδείξεις για την ευρωστία μας και την καθαρότητα του χαρτοφυλακίου μας.
Σας επισημαίνω ότι ήδη οι ενεργοί πελάτες του καταστήματος ξεπερνούν τους 500 οι καταθέσεις του καταστήματος έχουν ξεπεράσει τα 7.500.000 ενώ ήδη έχουν εγκριθεί δάνεια άνω των 3.000.000 σε απόλυτα αξιόχρεους πελάτες με υψηλό δείκτη ασφάλειας και επαρκέστατες εξασφαλίσεις
Το πλέον σημαντικό δε είναι ότι, στην αύξηση του εταιρικού μας κεφαλαίου το κατάστημα ΑΡΤΑΣ είναι σήμερα πρώτο ανάμεσα στα καταστήματά μας, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για την τελική επίτευξη του στόχου μας. Αυτός δεν είναι άλλος από την θωράκιση της Τράπεζας μέσω της αύξησης του εταιρικού μας κεφαλαίου κατά 5,5 εκ ευρώ. Θα μας δοθεί έτσι η δυνατότητα να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε την αυξημένη μας ρευστότητα που ξεπερνά τα 40εκ. ευρώ στην αγορά καθώς και την συνέχιση της επέκτασής μας σε μικρότερες αστικές περιοχές έτσι ώστε ο κάθε Ηπειρώτης να νοιώθει διπλά του την δική του τράπεζα
Καλώ λοιπόν όλους τους Αρτινούς να γιορτάσουν μαζί μας την Παρασκευή το βράδυ τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματός μας και να πυκνώσουν τις τάξεις των μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας αγοράζοντας ο καθένας έστω και μια μερίδα θα βάλουν έτσι το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη του τόπου μας απολαμβάνοντας μερίσματα και υπεράξιες που τα τελείται χρόνια ξεπερνούν το 10% ετήσια βάση.
Η ισχύς εν τη ενώσει έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα είναι το σύνθημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας ΗΠΕΙΡΟΥ της Τράπεζας όλων των Ηπειρωτών».
-Στο διάλογο που ακολούθησε με τους εκπροσώπους του τοπικού και Ηπειρωτικού τύπου ο κ. Ζωνίδης απάντησε στην πηγή της αισιοδοξίας με την οποία εκφράστηκε για το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας σε αντίθεση με την ύφεση που την ίδια ώρα κυριαρχεί στην αγορά λέγοντας ότι αυτή αντλείται από την έννοια της αλληλοβοήθειας. ¨Δείτε αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει γύρω μας. Όλοι στηρίζονται στην μεταξύ των βοήθεια. Η αλληλοβοήθεια είναι ο τρόπος για να μπορέσουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα μεταξύ μας. Τα κεφάλαια των Ηπειρωτών επενδύονται στην Ήπειρο. Από εμάς για μας».
-Σε ότι αφορά τους τομείς στους οποίους η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ενισχύει μέσω επενδυτικών δανείων, σημειώθηκε ότι πρωταρχικά ενισχύονται οι επιχειρηματικοί τομείς που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα και τον τουρισμό. Ως προς το ν τουρισμό μάλιστα υπογραμμίστηκε η μεγάλη υστέρηση που παρουσιάζεται στην Άρτα σε σχέση με τους υπόλοιπους νομού στης Ηπείρου
-Σε ερώτηση σχετική με το να υπάρχουν προϋποθέσεις και ποιες για την επένδυση κάποιου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Τσουκαρέλης ανέφερε ότι: «δεν υπάρχει κάποια προϋπόθεση πλην όμως αν κάποιο νέο μέλος αγοράσει μέχρι 300 μερίδες, δηλαδή επενδύσει περίπου 22.000 ευρώ, τότε θα πάρει την κάθε μερίδα με 73 ευρώ όσο δηλαδή και τα παλαιά μέλη. Επιπλέον το μόνο ζήτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το οποίο η τράπεζα θα προσπαθήσει να λύσει άμεσα είναι ότι η ηλικία πρέπει να είναι πάνω από 18 του νέου μέλους καθότι θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο αυτό θα λυθεί με την ένταξη ενός νέου προϊόντος ώστε να μπορούν επί παραδείγματος χάριν οι παππούδες να επενδύσουν στην αγορά μερίδων για τα εγγόνια τους».
-Αναφορικά με τις καταθέσεις που βρίσκονται στα σεντούκια και να αποτελεί δελεαστική πρόταση η επαναφορά τους στο Συνεταιριστικό Τραπεζικό σύστημα, η απάντηση που δόθηκε από τον Γενικό διευθυντή στην «Η» είχε ως εξής: «την προτροπή την κάνω μια και μου δίνεται την ευκαιρία. Ας πάρουν τα λεφτά από τα σεντούκια, από τις θυρίδες και από το εξωτερικό – θα πρόσθετα- και ας τα ξαναφέρουν μέσα στη χώρα και ας τα πάνε σε οποιαδήποτε τράπεζα θέλουνε. Κι εμένα θα με βοηθήσουνε, διότι θα μειωθεί το τραπεζικό επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή λόγω του σκληρού ανταγωνισμού έχει πάει σε επίπεδα απαγορευτικά για τη λειτουργία των τραπεζών και των επιχειρηματιών. Όταν το τραπεζικό κόστος χρήματος υπερβαίνει το 6% είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δανείσουμε με 5%. Θα δανείσουμε με 7% με 8% με 9%. Από κει και πέρα αυτό σε μια περίοδο κρίσης επιτείνει την κρίση και κάνει μεγάλη ζημιά. Οπότε ερχόμενα τα κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα πέφτουν τα καταθετικά επιτόκια, θα πέσουν και τα χορηγητικά και θα μπορέσουν οι Τράπεζες να δώσουν δάνεια στην αγορά», ενώ σε ότι αφορά την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ο ίδιος είπε: «Σαφώς τους ζητάμε να τα φέρουν στη δική μας τράπεζα και σαφώς τους ζητάμε να τα βάλουν στο κεφάλαιο τα χρήματα – στην αγορά μερίδων- γιατί έτσι γίνεται ο καθένας συμμέτοχος στην προσπάθεια. Είναι εύκολο να προσεγγίσουμε 500 υγιείς επιχειρηματίες στην Ήπειρο με υγιείς καταθέσεις, να τους βάλω μέσα με 100.000 και 200.000 ο καθένας και να καλύψουμε δυο και τρεις φορές την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι μπορούν 100.000 Ηπειρώτες να πάνε να πάρουν 10 και 20 μερίδες ο καθένας; Αυτό είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που δεν θα φύγει ποτέ από την Τράπεζα και που θα έχει μια πελατειακή βάση να προχωρήσει. Το έχουνε κάνει οι φίλοι μας οι Κρητικοί εδώ και καιρό και αυτή τη στιγμή η Παγκρήτια Τράπεζα έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς απ’ ότι η Εθνική, το έχουν κάνει πολύ πετυχημένα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ισπανία στη περιοχή των βάσκων σε μια περιοχή που είμαστε περίπου το ίδιο με την Ήπειρο, δηλαδή απομονωμένη περιοχή με εξαιρετική φύση.
Έχει γίνει στην Ολλανδία στη μεγαλύτερη συνεταιριστική Τράπεζα στον κόσμο που ξεκίνησε από αγρότες συνεταιριστές και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τράπεζες. Ποια είναι η διαφορά σε αυτά τα παραδείγματα; Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων του ο κόσμος το πήγε στην τοπική του τράπεζα. Αν το πετύχουμε κι εμείς εδώ θα μπορέσουμε να πάμε σε άλλα μεγέθη».
2012-03-15
ixotisartas.gr