lefkada-news

5ο Συμπόσιο Επείγουσας Ιατρικής

«Γίνε δότης οργάνων και χάρισε ζωή»

«Γίνε δότης οργάνων και χάρισε ζωή» ήταν το βασικό μήνυμα που μετέδωσαν όλοι οι συμμετέχοντες και οι ομιλητές στο 5ο Συμπόσιο Επείγουσας Ιατρικής που έγινε στην Άρτα, από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου.

Η πανελλήνια διοργάνωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας και της Ιατρικής Εταιρείας αποτέλεσε μαγνήτη για πολλούς επιστήμονες του ιατρικού κλάδου της χώρας και κυρίως της περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

symposio epeigoysas iatrikhs 2012 5os arta kosmosΤην οργάνωση του συνεδρίου επιμελήθηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και οικοδεσπότης των εργασιών του ήταν ο διευθυντής της ΜΕΘ Χριστόδουλος Ναθαναήλ.

Το μήνυμα της δωρεάς οργάνων ως ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμών μεταδόθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συμποσίου, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Αρταίων. Η εκδήλωση αυτή σε αντίθεση με τις επιστημονικές εργασίες που ακολούθησαν στο χώρο του ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ», ήταν ανοιχτή για το κοινό, καθότι με βασικό της θέμα «Δωρεά οργάνων και Μεταμόσχευση» απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες.

Με ομιλητές τους: Δημήτρη Γάκη, χειρουργό μεταμοσχεύσεων και αναπληρωτή πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ιωάννη Πνευματικό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Μιχάλη Μήτση επίκουρο καθηγητή της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και χειρουργό μεταμοσχεύσεων στο νεοϊδρυθέν τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το ακροατήριο είχε την ευκαιρία για μια υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με όλα τα νέα δεδομένα γύρω από την μεταμόσχευση.

Τις εργασίες άνοιξε ο διευθυντής της ΜΕΘ Χριστόδουλος Ναθαναήλ με ένα σύντομο χαιρετισμό και καλωσορίζοντας μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας Θ. Τσιρογιάννη, τον διοικητή του νοσοκομείου Άρτας Γ. Λάμπρο, την αντιδήμαρχο Αρταίων Βίκυ Βασιλάκη – Μητρογεώργου και όλους τους συναδέλφους του, διακεκριμένους επιστήμονες, όπως είπε, στην πόλη μας.

Με ικανοποίηση όλοι οι παριστάμενοι άκουσαν ότι πλέον η Ήπειρος φιλοξενεί την πέμπτη Μονάδα Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα. Πρόκειται γι’ αυτή που ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου ήδη έχουν μεταμοσχευθεί με απόλυτη επιτυχία επτά νεφροπαθείς, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται μεταμοσχεύσεις σε πάγκρεας και ήπαρ.

Άλλωστε πιο «ηχηρό», άμεσο και μεστό ήταν το μήνυμα της δωρεάς οργάνων που μετέφερε στην εκδήλωση η μεταμοσχευμένη νεφροπαθής Μυρσίνη Φλώρου από τον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, η οποία είναι η πιο πρόσφατη από τους επτά ασθενείς που «κέρδισαν πίσω τη ζωή τους» μετά την μεταμόσχευση νεφρού που έκαναν στη μονάδα του Πανεπιστημιακού.

-Ο Ιωάννης Πνευματικός, καθηγητής εντατικής θεραπείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, έχοντας αφήσει το αρχικό «αποτύπωμα» στην Άρτα, στην δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος έως συγκινημένος μπορώ να πω, γιατί σήμερα βρίσκομαι στην πόλη μου. Στην πόλη στην οποία πρόσφερα την Ιατρική το 2001 – 2002 φτιάχνοντας την ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Άρτας και αρχίζοντας τότε το πρώτο Συνέδριο επείγουσας και εντατικής ιατρικής, το οποίο ο φίλος μου και συνεργάτης μου από παλαιότερα στα Γιάννενα και σήμερα διευθυντής της ΜΕΘ Άρτας Χ. Ναθαναήλ συνεχίζει με ένα επάξιο και πολύ παραγωγικό τρόπο αυτά τα ετήσια συνέδρια».

Σώζουν ζωές

Ο κ. Πνευματικός σχετικά με την λειτουργία των ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) στην χώρα μας σήμερα αλλά και στην Ήπειρο σημείωσε:  «Οι ΜΕΘ είναι τμήματα των νοσοκομείων που αποτελούν την καρδιά τους. Είναι τμήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Δε νοείται σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς να έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το νοσοκομείο της Άρτας, ένα σύγχρονο, καλά οργανωμένο νοσοκομείο – μιλάω εξ ιδίας εμπειρίας – πρέπει να «αισθάνεται» υπερήφανο, διότι έχει αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες ΜΕΘ στην Ελλάδα. Κυριολεκτώ με αυτή τη δήλωση. Η ΜΕΘ Άρτας είναι άριστα εξοπλισμένη, έχει εξαιρετικούς γιατρούς, ειδικούς εντατικολόγους και προσφέρει άριστες υπηρεσίες στη Νοτιοδυτική Ήπειρο, με μια εμβέλεια μέχρι και την Πάτρα. Οι ΜΕΘ ούτως ή άλλως προσφέρουν σημαντικό έργο, σώζουν ζωές πραγματικά. Χρίζουν μεγάλης προσοχής από την Πολιτεία σε δύσκολους καιρούς και σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Πρέπει να ενισχυθούν σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και το έργο τους είναι πολλαπλό. Όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά σώζουν και εμμέσως ζωές. Για παράδειγμα το θέμα της σημερινής συζήτησης μας είναι η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις. Άτομα τα οποία καταλήγουν και είναι εγκεφαλικά νεκρά, μπορούν εντούτοις να δωρίσουν τα όργανά τους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις – επιστημονικές και νομικές συνθήκες – σώζοντας τη ζωή εμμέσως και άλλων συνανθρώπων μας, οι οποίοι πάσχουν από ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων. Αυτό το πράγμα είναι εξόχως σημαντικό στην εποχή μας, όπου δεν έχουμε μόνο οικονομική κρίση αλλά και κρίση αξιών».

Ο Δημήτρης Γάκης, διευθυντής χειρουργός μεταμοσχεύσεων – αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να συγχαρώ τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Άρτας, η οποία είναι εξαιρετικά δραστήρια με επικεφαλής το διευθυντή της, γι’ αυτή την εξαιρετική διοργάνωση. Είναι το 5ο Συμπόσιο το οποίο γίνεται. Είναι πάρα πολύ θετικό και ενθαρρυντικό που τίθεται σε πρωτεύουσα θέση, σε ένα Συμπόσιο Ιατρικής, το θέμα της δωρεάς οργάνων. Το θέμα του πνευματικού δότη. Του δότη, δηλαδή, με νευρολογικό θάνατο. Όχι εγκεφαλικό θάνατο. Αλλάζει ο όρος ο οποίος προκαλούσε πολλές παρερμηνείες διεθνώς και δεν απέδιδε την πραγματικότητα. Ο θάνατος είναι ένας και διαγιγνώσκεται είτε ως καρδιακός, δηλαδή ως κοινώς θάνατος, είτε όταν συμβαίνει μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου υπάρχουν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και διαγιγνώσκεται με βάση νευρολογικά κριτήρια και λέγεται νευρολογικός θάνατος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πεδίο των ιατρών, των νοσηλευτών Εντατικής Θεραπείας το ζήτημα αυτό, διότι πολεμάνε σώμα με σώμα με τον θάνατο για να σώσουν έναν άνθρωπο και όταν ηττηθούν, έχουν τη μεγαλοσύνη, έχουν την ικανότητα να δουν πιο πέρα. Να σκεφτούν την κοινωνία και να υποστηρίξουν τον νεκρό ώστε να μπορέσει να γίνει δότης εφόσον συγκατατεθούν οι συγγενείς του. Κι όχι μόνο αυτό αλλά δεν σώζουν έναν, σώζουν τέσσερις, πέντε ή έξι συνανθρώπους τους, τους οποίους δεν γνωρίζουν. Είναι εκπληκτικό αυτό που γίνεται στις ΜΕΘ».

Αναφορικά με το αν έχει επηρεάσει ή όχι η οικονομική κρίση της χώρας τα βήματα προόδου στον επιστημονικό κλάδο, ο κ. Γάκης δήλωσε: «Η μεταμόσχευση είναι μια ισχυρά κερδοφόρα ιατρική πράξη. Κερδίζει πάρα πολλά το σύστημα υγείας όταν π.χ. μεταμοσχεύει έναν νεφροπαθή. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος το μέγεθος της σπατάλης που συμβαίνει, είναι ότι για 10.000 περίπου νεφροπαθείς που είχε η χώρα (τώρα πλησιάζουμε στους 11.000) ξόδευε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσουμε ότι τα λεφτά τα οποία χρειαζόταν το ελληνικό δημόσιο και περιέκοψε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ. αν δηλαδή μεταμοσχεύονταν αυτοί οι άνθρωποι θα είχαμε μια σημαντικότατη μείωση, δεδομένου ότι ένας νεφροπαθής στοιχίζει κατ’ έτος γύρω στις 50.000 ευρώ στο ασφαλιστικό του ταμείο, ενώ ένας μεταμοσχευμένος γύρω στις 8.500 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα είχαμε μια εξοικονόμηση περίπου 420 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος. Είναι λοιπόν ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα όργανα από τους νεκρούς με νευρολογικά κριτήρια, να μεταμοσχεύουμε και το κόστος της μεταμόσχευσης, πραγματικά είναι εξαιρετικά συμφέρον για το δημόσιο σύστημα υγείας».

Μεταμοσχευτικά κέντρα

Αναφορικά με το επιστημονικό επίπεδο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε: «Όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Τα αποτελέσματα των Ελλήνων μεταμοσχευτών είναι αν όχι εφάμιλλα, πολλές φορές καλύτερα από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης, για πολλούς λόγους που μπορούμε με άλλη ευκαιρία να αναλύσουμε. Εκείνο πάντως που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι στην Ελλάδα ο γιατρός έχει ακόμη αυτό που λέμε ανθρωπιά. Νοιάζεται για τον ασθενή σε προσωπική βάση. Παλεύει με τον ασθενή πολύ πιο έντονα απ’ ότι ο Βορειοευρωπαίος ο οποίος τον βλέπει με κάποια συχνότητα και προσπαθεί να κρατηθεί αποστασιοποιημένος. Το άλλο επίσης εκπληκτικό που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι οι μανάδες, οι πατεράδες και οι συγγενείς νοιάζονται για τον άνθρωπό τους και δωρίζουν όργανα. Γι’ αυτό έχουμε πολλές μεταμοσχεύσεις και από ζώντες δότες. Δεν θα δείτε πουθενά στις Βορειοευρωπαϊκές χώρες, μάνα η οποία να κλαίει και να παρακαλάει το χειρούργο να πάρει το νεφρό για να μεταμοσχεύσει το παιδί της, όταν ο χειρουργός που τη διερευνά της λέει ότι: «Δεν μπορούμε να πάρουμε μόσχευμα γιατί θα κινδυνεύσεις. Έχεις κάποιο προβληματάκι στην υγεία σου». Ή ακόμη και στην περίπτωση που διερευνώντας τους δύο νεφρούς ξεκαθαρίζουμε τη λειτουργία του ενός και του άλλου και παίρνουμε πάντα το χειρότερο, η Ελληνίδα μάνα σε παρακαλάει να πάρεις πάντα το καλύτερο από τα δύο νεφρά να το δώσεις στο παιδί της. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα συναντά κανείς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές χώρες. Είμαστε, λοιπόν, ένας πιο ωραίος λαός και όσο κι αν μεμψιμοιρούμε ή γκρινιάζουμε, είμαστε και ικανοί. Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε, και στην οικονομική κρίση και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας να πάει καλύτερα. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό και θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό αυτό το μήνυμα ακόμα και από το μήνυμα της δωρεάς οργάνων που πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Άρτας».

-Ο Μιχάλης Μήτσης, επίκουρος καθηγητής της Χειρουργικής και των Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χειρουργός του νέου τμήματος μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μας είπε: «Συμμετέχω με πολύ μεγάλη χαρά για δεύτερη φορά στο συνέδριο που διοργανώνεται στην Άρτα, από τον διευθυντή της ΜΕΘ, αγαπητό συνάδελφο και φίλο Χρήστο Ναθαναήλ. Η εκδήλωση έναρξης, όπως γνωρίζεται, είναι αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αφορά τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί σε μια εποχή, στην οποία στην καθημερινή μας κουβέντα κυριαρχούν έννοιες όπως η ιδιοτέλεια και η ανταγωνιστικότητα, εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι ότι έχω έρθει εδώ για να προπαγανδίσω έννοιες, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η διάσταση της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση. Μια πράξη πολύ μεγάλης κοινωνικής σημασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι για να παρουσιάσουμε κάποια πρώτα δεδομένα από την μεγάλη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου με τη συνεργασία χειρουργικής ομάδας και νεφρολογικής ομάδας συναδέλφων, αλλά και με τη συνεργασία συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού έχουμε ιδρύσει και ξεκινήσαμε τη λειτουργία μιας νέας μονάδας μεταμοσχεύσεων οργάνων. Είναι η πέμπτη μονάδα που λειτουργεί στη χώρα μας, μετά τις γνωστές παλιές παραδοσιακές μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Για την ώρα έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού. Έχουμε ήδη κάνει επτά μεταμοσχεύσεις νεφρού. Ίσως ο αριθμός δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά πρέπει να σκεφτεί κανείς και τις δυσκολίες που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα στην περιφέρεια της χώρας μας.

Είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι βέβαια να επεκτείνουμε αυτή τη δραστηριότητα, αυξάνοντας τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων, αλλά προχωρώντας και σε μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων, όπως είναι το πάγκρεας και το ήπαρ. Όμως για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται και η υποστήριξη της κοινωνίας της Βορειοδυτικής Ελλάδας –μιας και κατά βάση αυτή είναι η περιοχή κάλυψης της δικής μας μονάδας– γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, να δώσουμε απαντήσεις σε απορίες και ερωτήσεις».

Ο κ. Μήτσης, δέχθηκε το ερώτημα στων δημοσιογράφων, αναφορικά με το πώς νιώθει ο χειρουργός όταν στο ίδιο συνέδριο παραβρίσκεται και ο ασθενής που μεταμόσχευσε. Κι αυτό διότι αποτελούσε γεγονός στην έναρξη του Συνεδρίου την Παρασκευή το απόγευμα όταν η κ. Μυρσίνη Φλώρου, η οποία όπως μας δήλωσε «κέρδισε πάλι πίσω τη ζωή της» ήταν παρούσα.

Η απάντηση του χειρουργού, ήταν: «Πραγματικά βρίσκεται εδώ σήμερα μια από τις τελευταίες ασθενείς που είχαμε χειρουργήσει. Ξέρουμε ότι στη χειρουργική δεν συνηθίζουμε να λέμε χειρούργησα, εγώ ή ο άλλος, διότι είναι μια ομαδική διαδικασία. Χειρουργήθηκε λοιπόν η ασθενής η οποία κατάγεται από την πόλη της Άρτας και παρακολουθήθηκε από τη νεφρολογική μονάδα του νοσοκομείου εδώ. Έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι γιατί την βλέπουμε κοντά μας σήμερα. Και πιστεύω ότι ασθενείς που έχουν το επίπεδο να κοινοποιούν το πρόβλημά τους και να μιλάνε γι’ αυτό είναι η καλύτερη διαφήμιση –όχι για τη συγκεκριμένη μονάδα, προς Θεού– αλλά η καλύτερη διαφήμιση γι’ αυτό που λέμε δωρεά οργάνων και μεταμόσχευση και της προσφοράς που έχει αυτή η πράξη στην κοινωνία».
Σχετικά με τις επτά μεταμοσχεύσεις νεφρού που έγιναν στη νέα Μονάδα της Ηπείρου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο κ. Μήτσης εξήγησε ότι ήταν δωρεά οργάνων από αποβιώσαντες δότες, οι λήψεις των οποίων έγιναν από την ομάδα του πανεπιστημιακού στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, Θεσσαλίας και Μακεδονίας που αποτελεί την περιοχή κάλυψης της Μονάδας της Ηπείρου. Μια εξ αυτών έγινε, όπως μας είπε – από την Άρτα. Ενώ ο στόχος πλέον είναι να προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα η μεταμόσχευση νεφρού και από ζώντες δότες. «Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Έχει διπλή ευθύνη διότι αφορά σε παρέμβαση, όχι μόνο σ’ έναν άνθρωπο που είναι ασθενής, αλλά και σ’ έναν άνθρωπο που είναι απόλυτα υγιής. Αυτό καταλαβαίνετε ότι βάζει από μόνο του πρόσθετους προβληματισμούς. Θέλουμε να είμαστε από άποψη υποδομών, αλλά και τεχνικών χαρακτηριστικών απόλυτα έτοιμοι. Πιστεύω ότι θα είμαστε για να ξεκινήσουμε από τον άλλο μήνα και αυτό το σκέλος του προγράμματος μεταμόσχευσης».

2012-05-15

ixotissartas.gr
 

>