lefkada-news

Τουριστικοί πλόες ξανά στην Παμβώτιδα

Μπορεί η προσπάθεια για τουριστικούς πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα πριν μερικά χρόνια να μην στέφθηκε με επιτυχία και τα δύο πλωτά που είχαν καθελκυστεί για το λόγο αυτό, να άλλαξαν την άδειά τους με σκοπό να εκτελούν συγκοινωνιακούς πλόες, ωστόσο μία νέα απόπειρα θα ξεκινήσει σύντομα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, που με πρότυπο τις κρουαζιέρες σε λίμνες και ποτάμια σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε να απευθυνθεί στο Σωματείο Λεμβούχων και στον Σύλλογο Τουριστικών Πρακτόρων Ιωαννίνων, προκειμένου από κοινού να προχωρήσουν, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά, στη διενέργεια τουριστικών πλόων. Οι μίνι κρουαζιέρες στην Παμβώτιδα, στην ουσία δεν σταμάτησαν ποτέ, ωστόσο γινόταν περιστασιακά και με αφορμή κυρίως κάποια μεγάλα ιατρικά συνέδρια. Ωστόσο, αυτή τη φορά η όλη προσπάθεια τίθεται σε συγκεκριμένη βάση και δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που εγγυώνται πως οι τουριστικοί πλόες θα είναι ελκυστικοί για τους επισκέπτες της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και το ότι θα έχουν διάρκεια στο χρόνο. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν τρεις περίπου μήνες, όταν μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Σωματείου Λεμβούχων, καθώς και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουριστικών πλόων, πιλοτικά σε πρώτη φάση.

Διπλός ο στόχος
Στόχος της όλης προσπάθειας δεν είναι μόνο η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με τη δυνατότητα μιας επιπλέον επιλογής για τους επισκέπτες, αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιλέξουν τη μίνι κρουαζιέρα σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παμβώτιδα αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στα σκάφη «Εν Πλω» και «Μάλτα», που θα αναλάβουν λόγω των προδιαγραφών τους να εκτελούν τις κρουαζιέρες, θα βρίσκεται όχι μόνο διπλωματούχος ξεναγός που θα είναι επιφορτισμένος με την παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για τη λίμνη και τη γύρω περιοχή, αλλά και υπάλληλος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, που θα ενημερώνει τους επιβάτες για την οικολογική σημασία της λίμνης.

Χωρίς στάσεις σε πρώτη φάση
Η μίνι κρουαζιέρα θα έχει διάρκεια 40 λεπτά και με αφετηρία το Μώλο θα πραγματοποιείται περιήγηση κοντά στα οθωμανικά τζαμιά του Κάστρου, στην περιοχή της Ντραμπάτοβας και στη Μονή Δουραχάνη, ενώ στη συνέχεια τα πλωτά θα κάνουν το γύρω του Νησιού, θα προσεγγίζουν το Πέραμα και τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στη Λιμνοπούλα, για να επιστρέψουν στο Μώλο. Σε πρώτη φάση επιλέχθηκε να μην υπάρχουν στάσεις, ωστόσο στις σκέψεις των υπευθύνων είναι μελλοντικά να γίνεται στάση στο Νησί και στο λιμανάκι του Περάματος, με δυνατότητα να υπάρχουν συνδυασμένες επισκέψεις στα μουσεία και στις Μονές του Νησιού, καθώς και στο Σπήλαιο Περάματος. Η επιλογή της πορείας έχει γίνει από τους ίδιους τους λεμβούχους και έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην διαταράσσονται οι δραστηριότητες των αλιέων της λίμνης, αλλά και οι προπονήσεις των ναυταθλητικών σωματείων. Οι τουριστικοί πλόες θα γίνονται κατόπιν ραντεβού και εφόσον υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ με μίνιμουμ επιβατών 25 έως 30 άτομα και μάξιμουμ 100 άτομα. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους ίδιους τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, σε άμεση συνεννόηση με το Σωματείο Λεμβούχων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το κέρδος που θα προκύπτει, θα πάει αποκλειστικά στο ταμείο των λεμβούχων, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και η Ένωση Ξενοδόχων αποφάσισαν να μην κρατούν προμήθεια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβει» στο Internet και ιστοσελίδα για τις τουριστικές περιηγήσεις στην Παμβώτιδα, στην οποία θα υπάρχει η σχετική πληροφόρηση για το δρομολόγιο, τα αξιοθέατα, αλλά και το εισιτήριο που έχει οριστεί στα 8 ευρώ. Την ιστοσελίδα έχουν συμφωνήσει να αναρτήσουν στις δικές τους ιστοσελίδες όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής, προκειμένου να διαφημίσουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα που τους προσφέρεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

2012-11-23

>