Εκτός λειτουργίας το τμήμα λοιμωδών, σε άλλες κλινικές οι ασθενείς με γρίπη!
Μείζον θέμα ανακύπτει για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και την Διοίκησή του, με αφορμή την κλινική λοιμωδών νοσημάτων, η οποία παρότι δημιουργήθηκε δεν λειτούργησε και δυστυχώς δεν λειτουργεί ούτε το διάστημα αυτό, όπου ασθενείς με Η1Ν1 νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα κινδυνεύοντας έτσι να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους νοσηλευόμενους, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι εκρηκτική και προκαλεί την οργή των εργαζομένων, οι οποίοι εκτίθενται σε κινδύνους, ενώ την ίδια ώρα, οι χώροι του τμήματος λοιμωδών, έχουν μοιραστεί σε άλλες κλινικές και μάλιστα μέσα από διαδικασίες που κανείς δεν γνωρίζει.
Το θέμα με την λειτουργία του τμήματος λοιμωδών είχε αναδειχθεί και πέρυσι όταν και πάλι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη νέα γρίπη. Όμως είναι σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα. Τίποτα δεν άλλαξε και κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε. Έτσι αυτές τις μέρες, ασθενείς που πάσχουν από τον ιό νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική, την Παθολογική ακόμη και την Καρδιολογική Κλινική, ενώ οι χώροι των λοιμωδών χρησιμοποιούνται για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού για το οποίο δημιουργήθηκαν.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αλλά και το Υπουργείο Υγείας, συνιστούν την προσοχή καθώς και οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, εξήντα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Όσον αφορά την επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων παρουσίασαν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο από τους εξήντα ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, κανείς δεν είχε εμβολιαστεί.
Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρ΄ότι εκτίμησαν ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Ήδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.
Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρέοκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.
Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.
Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.
epiruspost.gr Τρίτη 15.02.11