Ένα Οικομουσείο για προστασία και ανάδειξη του ποταμού Αώου
«Όχι» σε φράγμα είπαν από την Κόνιτσα φορείς και επιστήμονες
• Η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή της ευρύτερης λεκάνης απορροής του Αώου, ενός από τους πιο σημαντικούς ποταμούς που διατρέχουν την Ήπειρο και τη νότιο Αλβανία είναι η βασική αποστολή του διασυνοριακού Οικομουσείου που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για τον Αώο στην Κόνιτσα.
Η λεκάνη του Αώου ξεκινάει από τις πηγές του ποταμού στην βόρεια Πίνδο, περιλαμβάνει την χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα και συνεχίζει στο έδαφος της Αλβανίας προτού εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Το σπάνιο οικοσύστημά του και τα μοναδικής ομορφιάς τοπία κατά μήκος του ποταμού είναι αυτά που έκαναν τις δύο χώρες να συνεργαστούν για την δημιουργία του Οικομουσείου, το οποίο μπορεί, συν τοις άλλοις, να συμβάλλει στην αειφορική ανάπτυξη του τόπου μας, μέσω της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου που έγινε πρόσφατα στην Κόνιτσα, όπου πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του Οικομουσείου Αώου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία φράγματος στη Βοβούσα για εκτροπή νερών του ποταμού προς το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Τέσσερις Δήμαρχοι
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον επίσημο χαιρετισμό του Δημάρχου Κόνιτσας, Παναγιώτη Γαργάλα που επιδοκίμασε την ίδρυση του διασυνοριακού Οικομουσείου και επισήμανε τη σημαντικότητα του Ποταμού Αώου για την περιοχή.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και από τους Δημάρχους της Πρεμετής, Gilbert Jace και της Κλεισούρας Klement Ndoni, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι η δημιουργία του Οικομουσείου, σαν εργαλείο ανάδειξης της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της περιοχής, έρχεται στη σωστή χρονική στιγμή για να συμπληρώσει τις προσπάθειες πολιτών και φορέων κατά της εκτροπής του ποταμού Αώου.
Φορείς και επιστήμονες
Το συνέδριο της Κόνιτσας χαιρέτησαν επίσης ο κ. Θανάσης Κοράκης, εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, που επισήμανε το συμπληρωματικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Οικομουσείο στις ήδη υπάρχουσες δράσεις του Φορέα και του Γεωπάρκου, ο Διευθυντής του Δασαρχείου Πρεμετής Elton Ismaili και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας.
Η υπεύθυνη του έργου κ. Αφροδίτη Σόρωτου εξήγησε την έννοια του «Οικομουσείου» και επισήμανε πως το συνέδριο σηματοδοτεί την αρχή ενός σημαντικού εγχειρήματος που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και όχι το τέλος ενός προγράμματος. Στην συνέχεια, υπό την προεδρία του κ. Θύμιου Παπαγιάννη, Διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τον Άνθρωπο και τη Φύση (Med-INA), υπογράφηκε το Σύμφωνο Καλής Συνεργασίας του Δικτύου του Οικομουσείου που θα αναλάβει τη διαχείριση και ανάπτυξή του μετά το πέρας του έργου. Ακολούθησε επίσημο δείπνο υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Παρουσιάσεις για τον Αώο
Αξιοσημείωτες ήταν οι παρουσιάσεις τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες των δύο συνεργαζόμενων χωρών αλλά και του εξωτερικού. Ο κ. Φάνης Δασούλας παρουσίασε τα νεροπρίονα στην Κοιλάδα του Αώου, ο κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου το φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Πίνδου και τις αξίες του και η κ. Καλλιόπη Στάρα την άυλη πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Από τη μεριά της Αλβανίας, παρουσιάστηκε η παραδοσιακή μουσική γύρω από τον Ποταμό Αώο, με έμφαση στη λαϊκή ισό-πολυφωνική μουσική, από το καθηγητή κ. Vasil Tole και οι δράσεις του Δήμου Πρεμετής στα πλαίσια του πολιτισμικού τουρισμού από τον κ. Bledar Mane, Διευθυντή Τουρισμού και Πολιτισμού της πόλης.
Από τη Σκωτία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και τον οργανισμό Northlight Heritage, οι κ.κ. Alan Leslie, Chris Dalglish και ο Gavin McGregor παρουσίασαν τις συμμετοχικές διαδικασίες ως εργαλείο για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, την συμβολή στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και την αειφορική διαχείριση του τόπου. Παρουσιάστηκε επίσης η εικονική περιήγηση του Οικομουσείου, από τον κ. Στάματη Αμπάτη, η οποία ήταν διαθέσιμη στους συμμετέχοντες στον εξωτερικό χώρο του συνεδριακού κέντρου.
Τη λήξη του συνεδρίου σήμανε η Αντιδήμαρχος Κόνιτσας, Κατερίνα Τσούβαλη, που χαιρέτησε την αφοσίωση και την ποιότητα της δουλειάς των εταίρων του προγράμματος και διαβεβαίωσε οτι ο Δήμος Κόνιτσας θα συμβάλλει και αυτός στην προώθηση και ανάδειξη του Οικομουσείου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
2014-02-01
proinoslogos.gr